Studiu privind aspectele specifice ergonomiei în munca de secretariat

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 ELEMENTE DE ERGONOMIE IN MUNCA DE SECRETARIAT
1.1 DEFINITIE, CONCEPTE
1.1.1 NESITATEA SI CONTEXTUL APARITIEI ERGONOMIEI CA STIINTA
1.1.2 NOTIUNI GENERALE DE ERGONOMIE
1.2 APLICAREA ELEMENTELOR DE ERGONOMETRIE
1.2.1 CAPACITATEA DE MUNCA
1.2.2 ORGANIZAREA ACTIVA A PAUZELOR
1.3 PROTECTIA SI SECURITATEA MUNCII
2 SISTEMUL INFORMATIC
2.1 DEFINITIE, CONCEPTE, TIPOLOGIE SI FUNCTII
2.1.1 DEFINITIE SI CONCEPTE
2.1.2 FUNCTIILE SISTEMULUI INFORMATIC
2.2 TEHNOLOGII SI SISTEME INFORMATICE
2.2.1 REDEFINIREA CAMPULUI DE ACTIVITATI
2.3 PRELUCRAREA INFORMATIILOR
2.3.1 INTAREA SI IESIREA DATELOR INFORMATICE
2.4 ETAPELE PROCESULUI DE PLANIFICARE A SISTEMELOR INFORMATICE

Extras din licența:

Ergonomia ca stiinta ofera cunostintele necesare adaptarii lucratorilor la munca pe care o presteaza, pentru obtinerea unui randament superior.

Modificarile esentiale intervenite in procesele de munca, aparitia unor ramuri dustriale noi, introducerea rapida a noilor cuceriri ale stiintei si tehnicii, indeosebi ale electronicii si technicii de calcul, incorporarea intr-o masura crescanda a muncii intelectuale in activitatea curenta, au largit mult sfera de preocupari a ergonomiei. Urmare a acestor realitati, solicitarea preponderata in munca omului nu mai apartine sistemului muscular, ci a sistemului nervos central, Iar, daca avem in vedere munca pecifica in secretariate, vom observa ca lucratorii din acest domeniu, din ce in ce mai multi, tin seama de binefacerile ergonomiei, si-au intensificat preocuparile de cunoastere si aplicare a notiunilor de baza ale acestei stiinte. Este stiut ca o mare parte din viata omul si-o petrece la locul de munca.

De aici rezulta importanta ergonomiei, care are drept scop sa cerceteze si sa arate modul in care trebuie conceputa si efectuata fiecare operatie sau lucrare in procesul muncii.

Ergonomia sintetizeaza anumite principii ce decurg din management, din stiintele tehnice, din psiho-sociologie, biologie si altele, in vederea aplicarii lor la asigurarea si imbunatatirea conditiior de munca si de viata si la formarea profesionala a personalului.

Privita exclusiv prin specificul muncii secretariatelor si deci a persoanelor incadrate in acest domeniu, indiferent de functia indeplinita (secretar-sef, dactilograf, stenodactilograf, operator, functionar etc.

) notiunile de ergonomie vizeaza conceperea si folosirea aparaturii din dotare: masini de scris (manuale sau electrice), dictafoane, copiatoare, calculatoare, imprimante, a mobilierului adaptat ergonometric, amenajarea birourilor si salilor de lucru, in asa fel incat personalul sa obtina maximum de eficienta cu mini mum de oboseala pe tot parcursul unei zile de munca.

in mod practic, ergonomia se inscrie in procesul complex de organizare stiintifica a muncii secretariatelor, care se rasfrange pozitiv asupra intregii activitati a unitatilor corespunzatoare. Din aceasta perspectiva sunt aplicate, intr-o normalitate a momentului, a locului si domeniului de activitate, elemnte ale ergonomiei de conceptie, de corectie si de marketing.

De la caz la caz, de la o unitate la alta, in raport de posibilitatile materiale, de complexitatea proceselor de productie si nu in ultimul rand de intelegerea adevaratului rol al secretariatelor, se procedeaza tot mai mult la majorarea si dotarea acestora cu aparatura tehnica, electronica adecvata, cu mobilier ergonomie, cu instalatii de aer conditionat si multe altele.

Oricat de mari ar parea sumele pentru achizitionarea unor calculatoare, copiatoare, a birourilor si scaunelor ergonomice, se va observa ca intr-un timp relativ redus ele se vor amortiza prin operativitatea executarii lucrarilor, prin randamentul deosebit obtinut in ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu privind aspectele specifice ergonomiei in munca de secretariat
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
57 pagini
Imagini extrase:
53 imagini
Nr cuvinte:
14 752 cuvinte
Nr caractere:
91 674 caractere
Marime:
70.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
-
Materie:
Economie
Sus!