S.C. Silvania Forest S.A.

Previzualizare licența:

Extras din licența:

I.1. Evoluţia în timp a S.C. Silvania Forest S.A. Satu Mare

Exploatarea şi industrializarea lemnului pe teritoriul judeţului Satu Mare a constituit o preocupare de bază şi permanentă a locuitorilor acestor meleaguri, bogăţia pădurilor fiind una din resursele principale de vieţuire din acest colţ de ţară. În partea de sud a oraşului Satu Mare unde se găseşte în prezent fabrica S.C. Silvania Forest S.A. Satu Mare, se întindeau mari păduri de stejar.în a doua jumătate a secolului XIX, odată cu dezvoltarea industriei şi pătrunderea tot mai accentuată a capitalismului, exploatarea şi industrializarea lemnului ia o formă organizată în judeţul Satu Mare, formă ce va constitui baza societăţilor anonime pe acţiuni.

Actuala fabrică Ferăstrău şi-a început activitatea după 1870. În 1887 apare ca societate pe acţiuni sub denumirea de “NASICI”, fondată de către Administraţia Căilor Ferate austro-ungare, având ca scop producerea de traverse pentru calea ferată şi de grinzi de lemn pentru poduri. În această perioadă se construeşte calea ferată Carei-Satu Mare şi Satu Mare-Baia Mare. Tot în această perioadă, pentru uşurarea transportului de buşteni, precum şi a produselor rezultate în urma prelucrării acestora s-a construit şi dat în folosinţă actuala linie de cale ferată din cadrul fabricii.

După darea în folosinţă a liniilor de cale ferată ce se ramificau din Satu Mare, Administraţia Căilor Ferate austro-ungare vinde fabrica unor persoane particulare.

Prima atestare documentară cunoscută apare la 9 mai 1892 în Registrul de evidenţă a firmelor sociale unde actuala fabrică Ferăstrău este înscrisă sub denumirea de “Elso szatmari faipar gyar” (cu traducere în limba română: “Prima fabrică de industria lemnului din Satu Mare”).

În jurul anului 1900 această firmă particulară este absorbită de către societatea anonimă pe acţiuni “LOMAS”, care îşi avea sediul la Berna (Elveţia) fiind o societate particulară ce avea în proprietate mai multe fabrici de cherestea din Europa.

În 1944 luna octombrie, fabrica este incendiată şi aruncată în aer de trupele fasciste în retragere, fiind distrusă aproape în totalitate.

După trecerea frontului, în 1945-1946, muncitorii care locuiau în fabrică şi în zonă, fără concursul societăţii LOMAS trec la reconstruirea fabricii, a halei de gatere, a halei de maşini de forţă şi cazane.

Societatea LOMAS deţine fabrica până la 11 iunie 1948 când este naţionalizată de către statul român. La naţionalizare, fabrica avea circa 600 de muncitori, care se ocupau cu exploatarea lemnului din împrejurimi şi cu prelucrarea lemnului din fabrică.

Fabrica a fost iniţial construită pentru o capacitate de 15.000 m.c. cherestea de stejar. Se instalează la început 4 gatere şi un ferăstrău panglică pentru spintecat şi prelucrat şi buşteni subţiri. În 1924 se instalează într-o altă hală 2 garnituri de maşini pentru producţia de parchete.

În 1950

S.C. SILVANIA FOREST S.A. SATU MARE este o persoană juridică română, având forma juridică de societate pe acţiuni. Aceasta îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile române şi cu statutul.

Sediul societăţii este în România, localitatea Satu Mare, strada Cerbului nr. 19, judeţul Satu Mare.

Durata societăţii este nelimitată începând cu data înmatriculării în Registrul Comerţului.

Societatea a apărut sub denumirea de S.C. SILVANIA FOREST S.A. SATU MARE ca urmare a divizării S.C. FORMAR S.A. BAIA MARE în 1996, la data de 11.03.1996 F.P.S. şi F.P.P. Banat Crişana convenind constituirea societăţii sub această denumire.

Capitalul social al socetăţii, reevaluat conform H.G. nr. 500/1994 este de 5.184.600.000 lei, împărţit în 207.384 acţiuni nominative, cu valoarea nominală de 25.000 lei, în întregime subscris, şi vărsat integral la data constituirii societăţii astfel:

- Fondul Proprietăţii de Stat: 145.170 acţiuni în valoare de 3.629.250.000 lei, reprezentând 70% din capitalul social;

- Fondul Proprietăţii Private: 62.214 acţiuni în valoare de 1.555.350.000 lei, reprezentând 30% din capitalul social al societăţii.

Acţiunile conferă dreptul la vot, 1 acţiune = 1 vot. De asemenea, acţiunile dau dreptul la încasarea de dividende şi la o parte din repartizarea activului social în caz de lichidare.

Acţiunile sunt indivizibile cu privire la societate, care nu recunoaşte decât un singur proprietar pentru fiecare acţiune.

Obiectul de activitate al societăţii cuprinde:

a)

- exploatarea, transportul şi prelucrarea primară a lemnului, procesarea lemnului în fabricile de cherestea, prelucrarea în produse finite: cherestea, semifabricate şi prefabricate din lemn, parchet clasic şi stratificat, uşi-ferestre, ambalaje, elemente de dulgherie şi tâmplărie, butoaie pentru vin şi băuturi alcoolice, butoaie pentru bitum, mobilier din lemn, lemn-metal, mic mobilier, scaune, alte produse din lemn sau cobinaţii de lemn cu alte materiale;

- producţia de piese şi accesorii pentru utilajele specifice exploatării şi prelucrării lemnului, a mijloacelor de transport, de manipulare a lemnului;

- confecţii metalice;

- reparaţii macarale;

- reparaţii la construcţiile din dotări şi la toate categoriile de utilaje, maşini şi echipamente;

- reparaţii şi întreţineri autovehicole,

- diverse prelucrări la maşini de prelucrat metal;

- producerea energiei electrice, a aburului şi a apei calde;

- construirea de drumuri autoforestiere, reparaţia şi întreţinerea acestora;

- producţia de piatră în cariere;

b) servicii privind:

- cantine, cămine, administrare şi închiriere cabane;

- alimentaţie publică;

- revizii tehnice la autovehicole, transport marfă şi persoane;

- prestări servicii în exploatarea lemnului, transport marfă şi persoane, procesarea comerţul şi exportul lemnului;

c) comercializarea en gros şi en detail a tuturor produselor din lemn, sau combinaţii de lemn cu alte materiale, a tuturor tipurilor de mobilier, a materialelor de construcţii din lemn sau alte materiale, a deşeurilor din lemn şi a rumeguşului, a pieselor de schimb şi a confecţiilor metalice, a pietrelor sparte din cariere, a produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice, tutun, comerţ cu produse industriale, textile, tricotaje şi încălţăminte.

d)

- elaborarea de studii, proiecte, documentaţii pentru menţinerea şi dezvoltarea capacităţilor existente şi retehnologizarea acestora;

- proiectare în exploatarea lemnului, drumuri autoforestiere, prelucrarea lemnului, prelucrare metale, confecţii metalice, întreţinere, revizii şi reparaţii macarale;

e) Activitate de import-export în domeniul exploatării, prelucrării lemnului şi materialelor de construcţii pentru: produse semifinite şi finite din lemn, piese de schimb, materii prime, materiale, utilaje, instalaţii, maşini, aparate, echipamente electrice etc.

f) Orice parteneriate şi întreprinderi, orice tranzacţii în domeniul industrial, comercial, financiar, agricol, al proprietăţilor imobiliare legate direct sau indirect de oricare dintre obiectele menţionate mai sus sau de natură să asigure dezvoltarea patrimoniului societăţii.

Organizarea în teritoriu

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • NIKI.DIPLOMA.FIG.1.1.doc
  • NIKI.DIPLOMA.CAPIII.DOC.DOC
  • NIKI.DIPLOMA.CAPII.DOC.doc
  • NIKI.DIPLOMA.CAPI.DOC
  • NIKI.DIPLOMA.CAP.IV..doc
  • NIKI.DIPL.Organigrama.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
83 pagini
Imagini extrase:
83 imagini
Nr cuvinte:
44 598 cuvinte
Nr caractere:
247 690 caractere
Marime:
164.64KB (arhivat)
Publicat de:
Constantina Chirila
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!