S.C. Silvania Forest S.A.

Previzualizare licenta:

Extras din licenta:

I.1. Evolutia in timp a S.C. Silvania Forest S.A. Satu Mare

Exploatarea si industrializarea lemnului pe teritoriul judetului Satu Mare a constituit o preocupare de baza si permanenta a locuitorilor acestor meleaguri, bogatia padurilor fiind una din resursele principale de vietuire din acest colt de tara. In partea de sud a orasului Satu Mare unde se gaseste in prezent fabrica S.C. Silvania Forest S.A. Satu Mare, se intindeau mari paduri de stejar.in a doua jumatate a secolului XIX, odata cu dezvoltarea industriei si patrunderea tot mai accentuata a capitalismului, exploatarea si industrializarea lemnului ia o forma organizata in judetul Satu Mare, forma ce va constitui baza societatilor anonime pe actiuni.

Actuala fabrica Ferastrau si-a inceput activitatea dupa 1870. In 1887 apare ca societate pe actiuni sub denumirea de "NASICI", fondata de catre Administratia Cailor Ferate austro-ungare, avand ca scop producerea de traverse pentru calea ferata si de grinzi de lemn pentru poduri. In aceasta perioada se construeste calea ferata Carei-Satu Mare si Satu Mare-Baia Mare. Tot in aceasta perioada, pentru usurarea transportului de busteni, precum si a produselor rezultate in urma prelucrarii acestora s-a construit si dat in folosinta actuala linie de cale ferata din cadrul fabricii.

Dupa darea in folosinta a liniilor de cale ferata ce se ramificau din Satu Mare, Administratia Cailor Ferate austro-ungare vinde fabrica unor persoane particulare.

Prima atestare documentara cunoscuta apare la 9 mai 1892 in Registrul de evidenta a firmelor sociale unde actuala fabrica Ferastrau este inscrisa sub denumirea de "Elso szatmari faipar gyar" (cu traducere in limba romana: "Prima fabrica de industria lemnului din Satu Mare").

In jurul anului 1900 aceasta firma particulara este absorbita de catre societatea anonima pe actiuni "LOMAS", care isi avea sediul la Berna (Elvetia) fiind o societate particulara ce avea in proprietate mai multe fabrici de cherestea din Europa.

In 1944 luna octombrie, fabrica este incendiata si aruncata in aer de trupele fasciste in retragere, fiind distrusa aproape in totalitate.

Dupa trecerea frontului, in 1945-1946, muncitorii care locuiau in fabrica si in zona, fara concursul societatii LOMAS trec la reconstruirea fabricii, a halei de gatere, a halei de masini de forta si cazane.

Societatea LOMAS detine fabrica pana la 11 iunie 1948 cand este nationalizata de catre statul roman. La nationalizare, fabrica avea circa 600 de muncitori, care se ocupau cu exploatarea lemnului din imprejurimi si cu prelucrarea lemnului din fabrica.

Fabrica a fost initial construita pentru o capacitate de 15.000 m.c. cherestea de stejar. Se instaleaza la inceput 4 gatere si un ferastrau panglica pentru spintecat si prelucrat si busteni subtiri. In 1924 se instaleaza intr-o alta hala 2 garnituri de masini pentru productia de parchete.

In 1950

S.C. SILVANIA FOREST S.A. SATU MARE este o persoana juridica romana, avand forma juridica de societate pe actiuni. Aceasta isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile romane si cu statutul.

Sediul societatii este in Romania, localitatea Satu Mare, strada Cerbului nr. 19, judetul Satu Mare.

Durata societatii este nelimitata incepand cu data inmatricularii in Registrul Comertului.

Societatea a aparut sub denumirea de S.C. SILVANIA FOREST S.A. SATU MARE ca urmare a divizarii S.C. FORMAR S.A. BAIA MARE in 1996, la data de 11.03.1996 F.P.S. si F.P.P. Banat Crisana convenind constituirea societatii sub aceasta denumire.

Capitalul social al socetatii, reevaluat conform H.G. nr. 500/1994 este de 5.184.600.000 lei, impartit in 207.384 actiuni nominative, cu valoarea nominala de 25.000 lei, in intregime subscris, si varsat integral la data constituirii societatii astfel:

- Fondul Proprietatii de Stat: 145.170 actiuni in valoare de 3.629.250.000 lei, reprezentand 70% din capitalul social;

- Fondul Proprietatii Private: 62.214 actiuni in valoare de 1.555.350.000 lei, reprezentand 30% din capitalul social al societatii.

Actiunile confera dreptul la vot, 1 actiune = 1 vot. De asemenea, actiunile dau dreptul la incasarea de dividende si la o parte din repartizarea activului social in caz de lichidare.

Actiunile sunt indivizibile cu privire la societate, care nu recunoaste decat un singur proprietar pentru fiecare actiune.

Obiectul de activitate al societatii cuprinde:

a)

- exploatarea, transportul si prelucrarea primara a lemnului, procesarea lemnului in fabricile de cherestea, prelucrarea in produse finite: cherestea, semifabricate si prefabricate din lemn, parchet clasic si stratificat, usi-ferestre, ambalaje, elemente de dulgherie si tamplarie, butoaie pentru vin si bauturi alcoolice, butoaie pentru bitum, mobilier din lemn, lemn-metal, mic mobilier, scaune, alte produse din lemn sau cobinatii de lemn cu alte materiale;

- productia de piese si accesorii pentru utilajele specifice exploatarii si prelucrarii lemnului, a mijloacelor de transport, de manipulare a lemnului;

- confectii metalice;

- reparatii macarale;

- reparatii la constructiile din dotari si la toate categoriile de utilaje, masini si echipamente;

- reparatii si intretineri autovehicole,

- diverse prelucrari la masini de prelucrat metal;

- producerea energiei electrice, a aburului si a apei calde;

- construirea de drumuri autoforestiere, reparatia si intretinerea acestora;

- productia de piatra in cariere;

b) servicii privind:

- cantine, camine, administrare si inchiriere cabane;

- alimentatie publica;

- revizii tehnice la autovehicole, transport marfa si persoane;

- prestari servicii in exploatarea lemnului, transport marfa si persoane, procesarea comertul si exportul lemnului;

c) comercializarea en gros si en detail a tuturor produselor din lemn, sau combinatii de lemn cu alte materiale, a tuturor tipurilor de mobilier, a materialelor de constructii din lemn sau alte materiale, a deseurilor din lemn si a rumegusului, a pieselor de schimb si a confectiilor metalice, a pietrelor sparte din cariere, a produselor alimentare, bauturilor alcoolice si nealcoolice, tutun, comert cu produse industriale, textile, tricotaje si incaltaminte.

d)

- elaborarea de studii, proiecte, documentatii pentru mentinerea si dezvoltarea capacitatilor existente si retehnologizarea acestora;

- proiectare in exploatarea lemnului, drumuri autoforestiere, prelucrarea lemnului, prelucrare metale, confectii metalice, intretinere, revizii si reparatii macarale;

e) Activitate de import-export in domeniul exploatarii, prelucrarii lemnului si materialelor de constructii pentru: produse semifinite si finite din lemn, piese de schimb, materii prime, materiale, utilaje, instalatii, masini, aparate, echipamente electrice etc.

f) Orice parteneriate si intreprinderi, orice tranzactii in domeniul industrial, comercial, financiar, agricol, al proprietatilor imobiliare legate direct sau indirect de oricare dintre obiectele mentionate mai sus sau de natura sa asigure dezvoltarea patrimoniului societatii.

Organizarea in teritoriu

Download licenta

Primești licenta în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
83 pagini
Imagini extrase:
83 imagini
Nr cuvinte:
44 598 cuvinte
Nr caractere:
247 690 caractere
Marime:
164.64 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licenta
Domeniu:
Economie
Data publicare:
12.11.2017
Structură de fișiere:
  • NIKI.DIPLOMA.FIG.1.1.doc
  • NIKI.DIPLOMA.CAPIII.DOC.DOC
  • NIKI.DIPLOMA.CAPII.DOC.doc
  • NIKI.DIPLOMA.CAPI.DOC
  • NIKI.DIPLOMA.CAP.IV..doc
  • NIKI.DIPL.Organigrama.doc
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Subunitate a Directiei Silvice Zalau , Ocolul Silvic Cehu Silvaniei isi desfasoara activitatea in...
In dinamica si evolutia sistemelor environmentale, atat structura cat si functionalitatea...
CAPITOLUL I SUMAR MANAGERIAL 1.1. INTRODUCERE Mobilitatea accentuata a fenomenelor pietei,...
CAPITOLUL 1 INTRODUCERE 1.1GENERALITATI Calitatea mediului in care oamenii isi desfasoara...
Sus!