In primul rand, este necesar sa luam in considerare faptul ca McDonalds nu a aparut intr-un vid comercial si nici nu si-a fixat principiile din pure inventii; dimpotriva, acestea s-au bazat pe cel putin doua curente stiintifice la moda pe acea vreme: birocratizarea (studiata de Max Weber), si managementul stiintific (studiat de Frederick Taylor). In fapt, procesul de rationalizare al prepararii si vanzarii, specific restaurantelor McDonalds este o expresie a paradigmei weberiene despre acelasi fenomen, care si-a gasit desavarsirea in birocratie.
O a doua idee importanta care a influentat dezvoltarea McDonalds a fost managementul stiintific. In general, managementul stiintific a produs o tehnologie non-umana, care a creat posibilitatea unui control mai mare asupra lucratorilor.
Era un sistem dezumanizant, in care oamenii erau tratati ca niste animale, sau ca niste roboti mecanici. Mai mult, oamenilor li se cerea sa indeplineasca numai anumite sarcini, rezultatul fiind acela ca cele mai multe din aptitudinile lor nu erau folosite. Chiar daca astazi nu mai este folosit managementul stiintific in totalitatea sa, restaurantele cu servire rapida au folosit (cel putin implicit) taylorismul in organizarea modului in care angajatii trebuie sa munceasca. Munca, in restaurantele cu servire rapida este foarte rationalizata, scopul fiind acela de a descoperi cea mai buna si mai eficienta cale de a gati un hamburger, de a praji niste cartofi.
Primul restaurant McDonalds s-a deschis pe 15. 04. 1955 in statul Illinois, S. U. A Ray Kroc a fost creatorul imperiului McDonalds, si este creditat adesea cu inventarea sistemului, insa principiile de baza au fost puse la punct de catre doi frati, Mac si Dick McDonald, care si-au deschis primul restaurant in Pasadena, California, in 1937. Ei au pus accentul pe principiile cuantificabile de viteza, volum si preturi mici. Au utilizat o linie de asamblare a prepararii si a servicii, iar meniul limitat le-au permis desfacerea procesului de preparare in pasi simpli, care puteau fi invatati de oricine. In loc de bucatar, existau acum omul de la gratar, omul de la cartofi, etc. In 1954, Ray Kroc a vizitat pentru prima oara restaurantul fratilor McDonald, in San Bernadino, California. La acea vreme, era doar o atractie locala, insa Ray Kroc a inteles ca poate avea mult succes limitand meniul, scazand preturile si sistematizand procesul de preparare.
La inceput, el a lucrat in calitate de partener al fratilor McDonald, dar mai tarziu le-a cumparat drepturile de licenta, fiind liber sa-si construiasca imperiul cum vroia el. Este important sa spunem ca nu Ray Kroc a fost acela care a inventat procesul de preparare, ci a imbunatatit tehnicile fratilor McDonald, si le-a combinat cu principiile altor restaurante licentiate in servire rapida (fast-food). Astfel, principiile impuse de Ray Kroc si mentinute pana astazi in orice restaurant McDonalds din lume sunt: serviciul rapid; curatenia ireprosabila; valoare constanta oferita ...
ALVIN TOFFLER - "SOCUL VIITORULUI" - BUCURESTI, 1995
DAVID J. CHERRINGTON - "PERSONNEL MANAGEMENT THE MANAGEMENT OF HUMAN RESOURCES" - IOWA, 1987
G. A. COLE - "STRATEGIC MANAGEMENT" - DP PUBLICATIONS LTD. , LONDON, 1994
IVANCEVICH, DONNELLY AND GIBSON - "MANAGING FOR PERFORMANCE" - DALLAS, TEXAS, 1980
V. NEAGU - "MANAGEMENTUL SERVICIILOR SI TURISMULUI" - EDITURA EXPERT, 2001
O. SNAK - "MANAGEMENTUL SERVICIILOR" - EDITURA EXPERT, 2005
OVIDIU NICOLESCU, ION VERBONCU - "MANAGEMENT" - EDITURA ECONOMICA, BUCURESTI, 2001
OVIDIU NICOLESCU - "MANAGEMENT COMPARAT" - EDITURA ECONOMICA, BUCURESTI, 2000
RANDALL S. SHULER - "PERSONNEL AND HUMAN RESOURCES MANAGEMENT" - WEST PUBLISHING COMPANY, 1981
ROBERT L. , PANAITE C. , COSTACHE RUSU - "MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE" - EDITURA ECONOMICA, BUCURESTI, 1997
VICTOR LEFTER, AUREL MANOLESCU - "MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE" - EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA, BUCURESTI, 2000
MINISTERUL MUNCII - "CODUL MUNCII" - BUCURESTI, 2005
OPERATION AND TRAINING MANUAL, OAK BROOKS, ILLINOIS, CHICAGO, USA, 1977
CREW TRAINING SYSTEM MANUAL, OAK BROOKS, ILLINOIS, CHICAGO, USA
GHIDUL CALITATII BUCURESTI, ROMANIA, 1998
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.