Plătile electronice

Previzualizare licența:

Extras din licența:

Marile progrese realizate în sfera informaticii şi cea a telecomunicatiilor au revoluţionat lumea şi au schimbat fundamental relaţiile bancă - client şi chiar şi conceptul despre bancă. Recentele tehnologii au devenit atât un catalizator al marilor transformări de care beneficiază clienţii serviciilor bancare, pe un suport pentru bănci care încearcă să răspunda noilor cerinţe. Introducerea banilor electronici a reprezentat un pas important în perfecţionarea sistemelor de plăti care a adus avantaje semnificative clienţilor bancari prin facilitatile de transmitere rapidă a fondurilor şi diminuare semnificativă a costurilor tranzacţiilor, precum şi autorităţilor monetare prin posibilităţile de reglare şi supraveghere a sistemului monetar şi îndeosebi al celui bancar. Revoluţia digitală a avut ca scop faptul că orice informaţie poate fi redusă în prelucrare la un flux, iar plata devine doar o formă de informaţie digitală. Din acest motiv, trecerea la sistemele electronice de plăti şi informatizarea totală a procesului de transmitere a drepturilor de proprietate asupra informaţiei şi anume bani, a fost un fenomenn dezvoltarea sistemului financiar - bancar. În literatura de specialitate, plătile electronice sunt definite ca o formă electronică, total informatizată şi automatizată, de organizare a relaţiilor de plăti între participanţii la o tranzacţie, pe baza unui set de norme şi proceduri operatorii.

Lumea se află într-o permanentă evoluţie şi schimbare. În ziua de azi schimbările sunt mult mai rapide datorită dezvoltării tehnologiei informaţionale care modifică realitatea din ce în ce mai mult într-o realitate virtuală.

Internetul a dus la o îmbunătăţire amplă a tuturor pietelor şi, prin intermediul acestora, la o accelerare a fenomenului de modernizare oferind un cyberspatiu, cu multe oportunităţi ce nu au mai fost oferite omenirii până la momentul actual. Actiala lume este energică, plina de noi concepte, paradigme şi planuri de acţiune. Informaţia este putere iar Internetul generează cea mai mare cantitate de informaţie pe care omul o poate îmnagazina.

Evoluţia tehnologică fără precedent la care luăm parte în ultima perioadă de timp, a condus la dezvoltarea tehnologiilor de prelucrare a informaţiilor, a dat naţtere unei noi modalităţi de comunicare denumită Internet. Această modalitate de comunicare şi nu numai va fi viitorul afacerilor. Internetul va înlocui uşor, uşor telefonia, serviciile poştale, televiziunea şi chiar şi modul obişnuit de a face afaceri. Prin intermediul Internetului se pot realiza cumpărăturile, se pot realiza plăţi la bancă, se pot vizita biblioteci virtuale, se pot cumpăra bilete la muzee, teatre, vacante etc.

Având o mare influenţă asupra tuturor sectoarelor de activitate, internetul a revoluţionat şi sectorul afacerilor, ducând astfel la producerea unor noi metode de afaceri şi anume comerţul electronic.

Deasemenea, internetul este pe punctul de a ne transforma viata, obiceiurile iar influenţa sa asupra omului este mult mai mare decât impactul pe care l-a avut Revoluţia Industrială în transformarea societăţii secolului XVIII. Internetul este utilizat în prezent pentru o multitudine de scopuri dintre cele mai variate.

Întreaga situaţie nou creată în privinţa interenetului, pe care probabil că înca multe persoane o neagă sau o privesc neîncredere, a reprezentat punctul de pornire pentru lucrarea prezentă. De asemenea, s-a ţinut cont ca partea esenţială în relaţiile economice dintre oameni este comerţul. Fără acesta nu s-ar fi putut evolua şi s-ar fi rămas la o societate austeră, domestică, în care grupurile de oameni ar fi produs doar pentru acoperirea propriilor trebuinţe şi nu ar fi fost posibila nici varietatea producţiei. Analizând prezenta teorie şi adaptand-o la realitatea financiară actuală, putem spune că fără comerţ prin intermediul internetului, nu se poate vorbi de un comerţ eficient. Tocmai din acest motiv, pentru ţara noastră, care în condiţiile prezente parcurge schimbări impresionante, comertul electronic reprezintă o adevarată provocare şi, totodată o soluţie pentru soluţionarea multor probleme cu care se confruntă întreagul proces de tranziţie.

Prezenta lucrare este structurată pe trei capitole. În primul capitol al lucrării “Noţiuni semnificative cu privire şa pieţele elctronice”, am analizat numite aspect privind plăţile electronice, evoluţia sistemului bancar în Româniaprecum şi instrumentele de plată şi clasificarea acestora.

Cel de-al doilea capitolo al lucrării „Instrumente/Modalităţi de plată electronice”, am analizaţi noţiuni preum: comerţul electronic, plata prin epay, plata prin CyberCash, E-bankingul.

Ultimul capitol al lucrării prezintă un studiu de caz şi anume „Plaţile electronice la Banca Comercială Română”, am surprins aspectele esenţiale privind plăţile electronice, o scurtă prezentare a băncii BRD, etapele plăţii electronice la BRD, principalele tipuri de plăţi electronice la BRDşi o paralelă între internet banking şi plăţile clasice.

Expansiunea societății informaționale din ultimul timp, a făcut ca utilizarea tehnologiilor informatice, practic, în toate ariile de activitate, să devină o trebuinţă, nu o opțiune. Prin urmare, încă de mai bine de o jumătate de secol, informațiile transmise în mod electronic erau un ajutor esenţial dat lumii afacerilor, iar în prezent aceasta nu mai poate exista fără folosirea noilor tehnologii. Chiar dacă dacă vorbim de afaceri între profesioniști (business to business), între consumatori (consumer to consumer) ori între profesioniști și consumatori (business to consumer ori consumer to business), acestea se realizează, în proporție deosebit de mare, cu sprijinul comunicațiilor moderne, mărirea volumului acestora fiind datorat, mai ales, transmiterii unor informații corecte, complete și rapide. Tehnologia secolului al XX-lea a reprezentat un pas important înainte și pentru automatizarea procesării plăţilor, situaţie ce a condus la posibilitatea dezvoltării volumului acestora, precum și a numărului de operaţiuni comerciale ce se puteau realiza simultan. Extinderea puterii de calcul a computerelor destinate plăţilor şi a posibilităţii înlăturării suportului de hârtie, prin schimbarea cu suporturi magnetice și electronice ce ofereau aceleași garanții de siguranță, au determinat informatizarea totală a instituţiilor bancare, comunicaţiile dintre acestea desfăşurându-se doar pe cale electronică.

Bibliografie:

-Art. 1469 Noul cod civil Noţiune Dispoziţii Generale Plată

-Bostan Ionel, Sistemul Bancar organizare,functionare,control intern si audit, Editura Tipo Moldova, Iasi 2010

-Directiva nr. 2009/46/CE a fost transpusă prin Legea nr. 127/2011

-Dumitru Patriche, Economie comercială, Editura Economică, Bucuresti, 1999

-Dumitru Patriche, Ion Stanescu, Mihai Grigorescu, Mihai Felea, Sorin Toma, Nela Popescu, Bazele comerţului, Curs în format digital.

-Evghenie Vlad, Implementarea unui sistem de comert electronic, raport de cercetare, Editura UPB, Bucurşti, 1999

-Honeycutt Jerry, Utilizare Internet, Editura Teora, Bucureşti 1998

-Ionescu Lucian C., Neguş Mariana, Băncile şi operaţiunile bancare, Editura Economică, Bucureşti, 1996.

-Olins Wally, Manual de branding, Editura Vellant, Bucureşti, 2009

-Papuc Mihai, Gestiunea forţelor de vânzare, Editura Universitară, Bucureşti, 2010

-Teodoru Cristina, Comertul electronic pentru intreprinderile mici si mijlocii intrebari esentiale - raspunsuri simple!, Euro Info Centre Bucuresti.

-(Site official BCR www.bcr.ro )

-Turliuc Vasile, Roman Angela, Cocris Vasile, Dornescu Valeriu, Stoica Ovidiu, Chirlesan Dan, Moneda si credit, Editura Junimea, Iasi 2011

-Vasilache Dan, Plăţi electronice - introducere, Editura Rosetti Educaţional, Bucureşti 2004

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Platile electronice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
53 pagini
Imagini extrase:
53 imagini
Nr cuvinte:
15 635 cuvinte
Nr caractere:
83 618 caractere
Marime:
88.32KB (arhivat)
Publicat de:
Raluca M.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!