Piața monetară și rolul ei în sistemul bancar din România

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 CE ESTE PIATA MONETARA SI CUM A EVOLUAT EA
2 MECANISMELE PIETEI IN ECONOMIA DESCHISA
3 INTERDEPENDENTA DINTRE PIATA BUNURILOR SI PIATA MONETARA
4 PIATA MONETARA SI PIETELE PARALELE
4.1 RELATIA INTRE PIATA MONETARA CLASICA SI PIETELE PARALELE
4.2 ROLUL MONEDEI IN ECONOMIE
4.3 COMPORTAMENTELE MONETARE SI CEREREA DE MONEDA
5 ECHILIBRUL PIETEI MONETARE
5.1 ROLUL RATEI DOBANZII
5.2 CONDITII DE ECHILIBRU
5.3 BANCILE SI OFERTA DE MONEDA
6 ACTORII PIETEI MONETARE
7 BANCILE. CONCEPT, APARITIE SI DEZVOLARE
8 BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR IN SISTEMUL BANCAR
9 PIATA MONETARA IN ROMANIA
9.1 TRASATURI ALE PIETEI MONETARE
9.2 TRANZITIA DE LA PIATA INTERBANCARA LA PIATA MONETARA DESCHISA IN ROMANIA

Extras din licența:

Piata monetara este o piata a capitalurilor pe termen scurt si foarte scurt. Existenta acestei banci este legata de faptul ca unele banci sunt beneficiare ale unui surplus de incasari, iar altele au de efectuat un surplus de plati.

Piata monetara nu este o piata localizata, tranzactiile acestei piete se incheie prin telefon, telex, fax. Piata monetara se deruleaza in principal la bancile care creaza moneda, de la care se pot procura disponibilitatile necesare pentru a face fata fluxurilor de plati.

De aceea se poate spune ca piata monetara este o piata a monedei centrale, adica a biletelor de banci, a numerarului in general si a disponibilitatilor in cont create la banca de emisiune.

Piata monetara este o piata de lichiditati pe termen scurt pentru toate organismele de credit bancare.

Participantii la aceasta piata sunt banci, case de economii, societati financiare, banca de emisiune, trezoreria statului, casele de titluri, etc. Unele dintre aceste organisme apar cu predilectie excedentare creditoare, cum sunt de regula casele de economii, casele de pensii, in timp ce altele, printre care bancile comerciale, institutiile de credit specializate sunt predominant debitoare. Piata monetara redefineste functia de compensare a excedentului si deficitului de lichiditati. Operatia pe piata monetara cu termenul cel mai scurt este acordarea unui titlu de imprumut a unei sume de bani pana la ora 12 a zilei urmatoare. Termenele pentru care se acorda creditele s-au prelungit de la 24 de ore pana la 18 luni, cum rezulta dintr-o practica mai veche italiana pana la perioade cuprinse intre o zi si 7 ani sau chiar 10 ani, cum atesta practica si literatura franceza mai recenta.

Piata monetara a devenit in Franta, dupa 1986, o piata deschisa agentilor nefinanciari care doresc fie sa acorde credite, fie sa se imprumute cu lichiditati. Piata monetara este un mecanism important in sistemul monetar si financiar al unei tari. Ea este locul interventiilor bancii de emisiune asupra lichiditatilor bancare.

Piata monetara este in prezent in plina schimbare, transformare. Pana acum circa un sfert de secol ea a fost o piata specializata, cunoscuta doar unor specialisti, iar notiunea corespundea in fapt cu ceea ce reprezinta piata interbancara. Pe aceasta piata restransa bancile isi regularizeaza zilnic excedentele si deficitele de trezorerie.

Puteau interveni si atunci institutii financiare specializate cu excedentele lor de lichiditate. Banca Frantei, ca banca de emisiune, avea posibilitatea sa intervina si ea, dar o facea foarte putin, intrucat ea refinanta bancile prin intermediul reescontului efectelor comerciale.

Ea mai acorda avansuri pe efecte publice, efectua operatiuni de open-market, dar de proportii reduse si la o rata mai ridicata decat taxa de scont.

Din 1967 alimentarea pietei monetare a fost imbunatatita prin posibilitatea ce s-a creat societatilor de asigurari, caselor de pensii de a plasa lichiditatile colectate de ele. Casele de economii, care pana atunci ...

Bibliografie:

BASNO CEZAR, DARDAC NICOLAE, FLORICEL CONTANTIN - "MONEDA, CREDIT, BANCI" - EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA, BUCURESTI, 1995

BASNO CEZAR, DARDAC NICOLAE - "OPERATIUNI BANCARE. INSTRUMENTE SI TEHNICI DE PLATA" - EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA, BUCURESTI, 1996

BONDAR MARIA, PATRASCOIU LIDIA, ROXIN LUMINITA - "FINANTE "MONEDA" - BUCURESTI, 1994

B. N. R. - "POLITICA MONETARA IN PERIOADA DE TRANZITIE" - BUCURESTI, 1998

ROSCA TEODOR - "MONEDA SI CREDIT" - CASA DE EDITURA "SARMIS", CLUJ NAPOCA, 1996

SIMON CLAUDE - "BANCILE" - EDITURA HUMANITAS, BUCURESTI, 1993

TURLIUC VASILE, COCRES VASILE - "MONEDA SI CREDIT" - EDITURA ANKAROM, IASI, 1998

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata monetara si rolul ei in sistemul bancar din Romania
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
10 528 cuvinte
Nr caractere:
54 901 caractere
Marime:
65.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Economie
Sus!