Impactul conflictelor etnice asupra organizațiilor internaționale

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 O NOUA VIZIUNE ASUPRA CONFLICTELOR
2 PRINCIPALE SURSE DE CONFLICT PE GLOB
2.1 AFRICA CENTRALA
2.2 NIGERIA
2.3 SUDAN
2.4 ERITREEA - ETIOPIA
2.5 MEXIC
2.6 INDONEZIA
2.7 PROBLEMA KURZILOR
2.8 ISRAEL - PALESTINA
2.9 RUSIA SI CAUCAZ
2.10 CIPRU
2.11 IRLANDA DE NORD
2.12 CONFLICTE IN BALCANI
3 BOSNIA - HERTEGOVINA
4 STUDIU DE CAZ
5 CONCLUZIE

Extras din licența:

Este unanim acceptat faptul ca, in majoritatea lor, conflictele au incetat sa fie internationale (intre state natiune), ele consumandu-se acum mai mult in interiorul statului. Actorii sunt grupuri, comunitati, populatii care opun propria identitate grupurilor rivale.

Poate suna ca un paradox etichetarea acestor conflicte drept culturale, dar toate elementele identitatii sunt componente ale culturii: religie, limba, etnie, nationalitate, istorie, geografie. Aspectul cultural nu exclude factorii de interes, in principal interesul pentru supravietuire si nevoile fundamentale. Elementul cultural este implicat de doua ori intr-un conflict, in primul rand ca o ciocnire a unor identitati vecine si in al doilea rand ca o rezistenta locala la integrare, globalizare catre o singura civilizatie.

Cultura presupune identificarea cu o anumita identitate. In procesul de identificare (vezi modelul cercurilor concentrice de mai jos), un individ capata si devine devotat mai multor identitati care sunt conflictuale, identitati bazate pe rasa, etnie, religie, statut social.

Individul observa ca aceste elemente influenteaza relatiile in care intra, de aceea se identifica cu ele. 5-stat natiune 6-rasa, religie, etnie, clasa sociala 7-societati multinationale, asociatii profesionale internationale 8-Natiunile Unite si alte organizatii supranationale 9-specia umana Judecate incorect in cadrul unui stat, identitatile, etichetele etnice, religioase sau rasiale sunt folosite ca baza pentru revendicarile politice.

In masura in care aceste etichetele tind sa fie tratate ca trasaturi native, ce nu se pot schimba, sunt impuse voluntar sau fortat. Aceste confruntari sunt adesea numite conflicte etnice, in care problema o reprezinta revendicarile pe criteriul etniei dominante, constientizarea nationalismului la nivelul colectivitatii. Desi o tipologie a conflictelor ar putea cuprinde conflicte de tip A- razboaie anti-regim totalitar, conflicte de tip B- intrastat, de tip C- de secesiune, de tip D- de decolonozare, suntem de parere ca motivul etnic - religios - cultural se regaseste in toate conflictele prezentate in aceasta lucrare; de aceea le vom prezenta drept conflicte etnice.

Conflictele etnice apar in statele multietnice, deoarece minoritatile etnice percep atitudinea majoritatilor etnice ca fiind incorecta. Kurzii in Turcia, tamilii in Sri Lanka au promovat o stare generala de nemultumire care poate face pe unii memmbri ai acestor grupuri sa doreasc separarea. Miscarile de separare produc reactii violente din partea majoritatii etnice, fiind sursa de conflict. De cele mai multe ori se poate observa ca minoritatile care traiesc in statele vecine (sarbii din Croatia si Bosnia Hertegovina; maghiarii in Romania, Ucraina, Slovacia; tutsi in Zair, Uganda) sunt mai extremiste.

Ceea ce se intampla in Balcani seamana cu ceea ce se intampla in Africa Centrala, in Orientul Mijlociu, in America Latina. Desi sunt localizate, aceste conflicte implica multiple conexiuni ...

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul conflictelor etnice asupra organizatiilor internationale
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
5 625 cuvinte
Nr caractere:
33 962 caractere
Marime:
3.50MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Economie
Sus!