Aspecte generale privind sistemul bancar românesc

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 ISTORICUL SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIA
1.1 O RETROSPECTIVA
2 SISTEMUL BANCAR DIN ROMANIA 1999 - 2005
2.1 RAPORT LEU - EURO - DOLAR
2.2 SERVICII BANCARE
2.3 IERAHIZAREA BANCILOR IN PERIOADA 2000 - 2005
3 FACTORII CARE ISI VOR PUNE AMPRENTA ASUPRA SISTEMULUI BANCARA
4 OFERTA DE SERVICII PE PIATA BANCARA
4.1 CLASAMENTUL BANCILOR DIN ROMANIA
5 CEREREA PE PIATA BANCARA
6 RAPORT CERERE OFERTA PE PIATA BANCARA
7 TENDINTE SI PREVIZIUNE PE 2006
7.1 CONCENTRARE PE MARKETING
7.2 TENDINTE
8 STUDIU DE PIATA - DOBANZI LA CREDITE DE NEVOI PERSONALE - 2005
9 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

La aproape 15 ani de la evenimentele din 1990 sistemul bancar din Romania ramane ca si nivel de dezvoltare cu mult in urma sistemelor bancare din alte tari ale Europei Centrale si de Est. Depozitele bancare constituite in Romania inregistreaza o valoare in jurul a numai 20% din PIB, fata de valori de 40% in Polonia si in jur de 60% in tari precum Cehia sau Slovacia. Situatia este similara si la nivelul creditarii, valoarea creditelor neguvernamentale in Romania reprezentand in jur de 12% din PIB, fata de valori intre 30% si 35% in Polonia, Cehia si Slovacia, si valori apropiate de 100% in Uniunea Europeana.

Sistemul bancar din Romania se afla intr-o continua evolutie si schimbare inca din primele sale momente pana la viitoarea integrare in Uniunea Europeana.

Principalul obiectiv al sistemului bancar romanesc este de a crea un sistem modern corespunzator standardelor internationale, care sa contribuie in acelasi timp la dezvoltarea si stabilizarea economiei. Luand in considerare modelul de organizare al unui sistem bancar, acesta este organizat pe doua nivele si anume: Banca Nationala a Romaniei si bancile comerciale. Banca Nationala a fost reorganizata si are ca principale functii: emisiunea monera, asigurarea stabilitatii monetare, administrarea rezervelor valutare ale tarii, urmarirea executarii balantei de plati externe, supravegherea activitatilor bancare.

Pentru a asura activitatea acestei banci a fost creata Banca Comerciala Romana S. A. care a preluat atributiile comerciale ale Bancii Nationale. Aceasta din urma asigura legatura dintre dimensiunile creditului si volumul masei monetare in circulatie. Au fost transformate conform Hotararii Guvernului in banci comerciale, cu stat propriu de organizare si functionare, Banca Romana de Comert Exterior, Banca Agricola, Banca de Investitii, acestea detinand capital de stat si autohton privat. Au fost infiintate banci cu capital autohton si strain precum si sucursale ale unor banci straine. Acestea din urma aveau obligatia de a deschide conturi de corespondent la Banca Nationala a Romaniei si de a-si constitui rezerve minime potrivit reglementarilor date de BNR. 1. 1 O retrospectiva Primele dovezi ce atesta un sistem bancar in Romania intre anii 1786 1855, reprezentand 55 de placi de piatra, gasite intr-o zona de mine aurifere. Aceste mine datau din perioada Daciei Traiane si contin detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare.

In epoca moderna, primele incercari de creare a unei banci au avut loc la inceputul secolului al XIX-lea, inca din 1861 cand a fost ridicata problema crearii unei banci nationale de Ion C. Bratianu: atat timp cat nu vom avea o banca nationala nu vor dispare crizele financiare din tara . Un prim proiect de lege ce a fost publicat in Monitorul Oficial a fost in februarie 1861 pentru infiintarea unei banci de scont si circulatie, cu un capital de 12 milioane lei vechi dintre care 3 milioane subscris de stat si 9 de particulari. ...

Bibliografie:

BIZ, REVISTA NOILOR TENDINTE IN AFACERI, NR 116, 20 DEC 2005 - 01 FEBR 2006

CAPITAL, ARTICOLE DIN 1999 - 2005

BUSINESS MAGAZIN - NR 63 ( 50/ 2005 )

ZIARUL FINANCIAR

SAPTAMANA FINANCIARA

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte generale privind sistemul bancar romanesc
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2006
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
63 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
18 012 cuvinte
Nr caractere:
103 066 caractere
Marime:
755.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Economie
Sus!