Analiza riscului de faliment aplicata la societatile comerciale de catre banci

Previzualizare licenta:

Cuprins licenta:

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL 1
CONCEPTUL DE FALIMENT AL FIRMEI SI PROCESELE CARE CONDUC LA FALIMENTUL FIRMEI - CONCEPTUL DE RISC BANCAR - CLASIFICAREA RISCURILOR BANCARE 2
1.1. CONCEPTUL DE FALIMENT SI PROCESELE CARE CONDUC LA FALIMENTUL FIRMEI 2
1.1.1. Tipuri de procese de faliment 2 1.1.2.Drumul catre faliment 5
1.1.3. Explicarea dezechilibrului financiar si al falimentului 9
1.1.4. Conceptul de faliment in studiile din literatura de specialitate 12
1.1.5. Metoda ratelor de pornire in detectarea dificultatilor financiare ale firmei 13
1.2. CONCEPTUL DE RISC BANCAR SI CLASIFICAREA RISCURILOR BANCARE UTILIZATE IN VEDEREA EVITARII FIRMELOR FALIMENTARE 13
1.2.1.Conceptul de risc bancar 13
1.2.2. Clasificare riscurilor bancare 15
CAPITOLUL 2
ANALIZA RISCULUI DE FALIMENT PE BAZA INDICATORILOR DE BONITATE APLICATA SOCIETATILOR COMERCIALE 18
2.1. Evaluarea performantei economico-financiare a clientului 18
2.2. Metode de evaluare a bonitatii clientilor 20
2.3 Analiza riscului de faliment prin metoda scorurilor 28
CAPITOLUL 3
STUDII PRACTICE PRIVIND METODE DE IDENTIFICARE A RISCULUI DE FALIMENT SI DETERMINAREA ACESTUIA DE CATRE B.R.D. - G.S.G 32
3.1. Principiile generale care stau la baza acordarii creditelor societatilor comerciale 32
3.2. Sistemele expert si principalele lor caracteristici 35
3.3 Analiza SWOT privind solutionarea cererii de creditare din partea SC ALPHA SA (studiu de caz RAIFFEISEN BANK) 37
CONCLUZII SI PROPUNERI 41
ANEXE 43
BIBLIOGRAFIE 49

Extras din licenta:

CONCEPTUL DE FALIMENT AL FIRMEI, CONCEPTUL DE RISC BANCAR SI PROCESELE CARE CONDUC LA FALIMENTUL FIRMEI

1.1. CONCEPTUL DE FALIMENT SI PROCESELE CARE CONDUC LA FALIMENTUL FIRMEI

1.1.1. Tipuri de procese de faliment

Putem considera ca falimentul este o functie de trei mari variabile:

- Capabilitatea individuala a proprietarilor si a managementului.

- Caracteristicile industriei.

- Mediul economic in care actioneaza.

Utilizarea ratelor financiare in previziunea falimentului se bazeaza pe ipoteza ca procesul de faliment se caracterizeaza printr-o deteriorare sistematica a valorii ratelor financiare. Studiile de specialitate prezinta un model general al falimentului (ca proces) in care managementul ineficient dublat de incapacitatea de anticipare a evenimentelor determina o deteriorare sistematica a indicatorilor de performanta. In absenta actiunilor corective aceasta deteriorare a starii financiare determina falimentul

Ca urmare , nu ne putem hazarda in a afirma ca exista o singura cale spre faliment, ci, mai degraba, exista mai multe cai ce duc catre insuccesul economic.

In acest sens Argenti (1976) a prezentat trei alternative tipice procesului de faliment, fiecare dintre ele fiind asociata cu diferente ale ratelor financiare determinate fata de media ramurii :

a ) Primul tip de proces urmareste un profil foarte redus care indica faptul ca performantele unei firme nu cresc niciodata inaintea falimentului.

Performante

Fig. 1 Alternativa A in procesul de faliment timp

b) Al doilea tip de proces de faliment are in vedere o crestere ridicata a indicatorilor (fata de perioada anterioara) urmata de un faliment brusc.

c) Al treilea tip de proces are o larga prezenta in realitatea economica. Dupa o perioada lunga de performante bune firma inregistreaza un colaps partial, care este urmat de o perioada constanta, fara variatii semnificative ale indicatorilor financiari. Abia dupa cativa ani urmeaza un declin rapid si apoi falimentul.

Fig.3. Alternativa C in procesul de faliment timp

Pentru a sustine ideea existentei mai multor tipuri de procese de faliment s-a realizat o analiza pe un esantion de companii, pornind aprioric de la urmatoarele dimensiuni ale falimentului:

(1)profitabilitatea;

(2)cresterea;

(3)intensitatea utilizarii capitalului;

(4)armonia structurii de finantare.

Aceste dimensiuni potentiale ale clasificarii proceselor de faliment au fost analizate prin intermediul ratelor financiare traditionale.

Concluziile analizei au aratat existenta a trei tipuri alternative ale procesului de faliment, denumite prin preluarea unor termeni sugestivi din domeniul medical:

I. Falimentul cronic, in situatia in care toate ratele financiare aratau o situatie delicata cu patru ani consecutiv inainte de faliment.

II. Falimentul prin insuficienta veniturilor, in cazul in care firmele arata o indatorare si un nivel al lichiditatii apropiate de medie in intreaga perioada inainte de faliment, insa insuficienta veniturilor determina o rentabilitate redusa si imposibilitatea de a acumula surse pentru a sustine cresterea.

III. Falimentul acut, in cazurile in care majoritatea indicatorilor financiari arata o deteriorare puternica cu un an inainte de faliment.

Procentul rezultat intre cele trei alternative este de : 32,5% falimentul cronic, 27,5% falimentul prin insuficienta veniturilor si 40% falimentul acut.

Fig.4. Alternative ale procesului de faliment

In concluzie, putem aprecia ca:

-Exista mai multe alternative ale procesului de faliment.

-Una din alternative (falimentul cronic), corespunzatoare alternativei A prezentate in figura 1, se bazeaza pe situatia in care firma arata o situatie economico-financiara delicata inainte de faliment, iar trendul a fost constant nefavorabil.

-Falimentul acut, corespunzator alternativei B prezentate in figura 2, apare in cazul in care indicatorii de performanta, indatorarea, etc. arata o deteriorare puternica cu putin timp inainte de faliment, desi trendul din perioada anterioara nu permitea o concluzie nefavorabila referitoare la viitorul companiei.

-Falimentul prin insuficienta veniturilor, corespunzator alternativei C prezentate in figura 3 , este situatia clasica de faliment la initiativa actionarilor. Ca urmare a unor performante slabe ale firmei in care si-au investit banii acestia hotarasc sa lichideze afacerea pentru a evita pierderile viitoare. Este posibil ca actionarii sa realizeze dezinvestirea printr-un pas intermediar, care reduce la minimum activitatea, in asteptarea unei oportunitati de vanzare. Daca aceasta nu apare, actionarii vor decide lichidarea firmei.

Este evident ca existenta unor alternative in procesul de faliment induce ideea ca modelele predictive bazate pe ipoteza unui proces comun si uniform nu au suficienta acuratete. Aceasta afirmatie are in vedere ca predictia optimala pentru fiecare proces poate fi diferita ca baza (ratele financiare considerate), selectare a variabilelor-cheie si ca ponderare a variabilelor financiare retinute, frecventa fiecarui proces distinct de faliment determina relevanta ratelor financiare din functia scor. Aceasta frecventa se poate schimba in timp, fapt ce face necesara construirea unor modele diferite in functie de perioada, chiar in cadrul aceleiasi economii nationale.

In legatura cu rezultatele studiului care au aratat ca abilitatea predictiva a modelelor este mai ridicata in cazul construirii lor, in cadrul unor perioade economice stabile comparativ cu situatiile marcate de etape eterogene, exprim opinia ca aceasta se intampla si datorita faptului ca in cazul unei economii stabile predomina falimentul cronic, in vreme ce intr-o economie caracterizata de etape eterogene (recesiune, crestere, stagnare etc.) este normal ca firmele, in functie de situarea pe curba de experienta, sa ajunga in faliment prin alternativa B (falimentul acut) sau C (prin insuficienta veniturilor).

1.1.2.Drumul catre faliment

Vom incerca sa prezentam ,,drumul catre faliment" dintr-o perspectiva bidimensionala, aceea a echilibrului financiar, respectiv a rentabilitatii.

a)Perspectiva dezechilibrului financiar Punctul de vedere general al dezechilibrului financiar este ca el reprezinta rezultatul incongruentei dintre activele disponibile (lichide) si obligatiile curente rezultate din contractele sale.Activele lichide reprezinta o parte considerabila din activele totale si au o implicatie majora atat in rentabilitatea, cat si in riscul unei firme. Consider ca putem retine 6 stadii succesive de scadere a lichiditatilor si crestere a dezechilibrului dintre activele disponibile (lichide) si obligatiile curente ale firmei care, in cele din urma, conduc catre faliment. In mod uzual aceasta abordare este aplicabila alternativei A in procesul de faliment (vezi figura 1), dar este valabila si pe panta descrescatoare in alternativele B si C.

Bibliografie:

Basno C.

Dardac N.Riscurile bancare - cerinte prudentiale, Monitorizare, Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti 2003;

Cristea H.Gestiunea financiara intreprinderilor, Editura Mirton, Timisoara, 2008;

Dedu V.Gestiune bancara, Editura Didactica si Pedagogica , R.A.,Bucuresti,2005;

Isfanescu A. Evaluarea Intreprinderii, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2007;

Popescu L., Bota A.,Morar I.Gestiunea financiara a intreprinderii, Editura Sitech, Craiova, 2008;

Popescu Luigi, Dumitru-Barbu C.Teorii si politici monetare, Editura Paralela 45, Pitesti, 2007;

Radulescu Magdalena si

Popescu LuigiBancile centrale si politicile monetare, Editura Sitech, Craiova, 2008;

Pirvu DanielaFinante, Editura Universitatii din Pitesti ,Pitesti, 2008;

Pana I.,Bondoc D.,Taicu M.Analiza economico-financiara , Editura Universitatii din Pitesti,2009

Stoica MaricicaGestiune Bancara, Editura Lumina Lex, Bucuresti 2002;

Ungureanu Emilia, Avramescu T., Baldan C.Economie , vol.I si vol.II , Editura Sitech, Craiova, 2008

Download licenta

Primești licenta în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2010
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
49 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
18 200 cuvinte
Nr caractere:
103 665 caractere
Marime:
240.66 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licenta
Domeniu:
Economie
Data publicare:
12.11.2017
Structură de fișiere:
  • Introducere.doc
  • Cuprins.doc
  • Coperta.doc
  • CONCLU~1.DOC
  • Cap.2.doc
  • Cap. 3.doc
  • Cap 1.doc
  • Bibliografie.doc
  • Anexe.doc
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea din Pitesti din Pitesti
Specializare:
Finanţe Şi Bănci
Profesorului:
Lect. Univ. Dr. Andra Corina Dumitru - Barbu

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Operatiunile active ale bancilor sunt cele de plasare a fondurilor acestora, iar in cadrul lor...
Capitolul 1. Creditul - obiect de activitate al bancilor comerciale din Romania. 1.1. Creditul...
CAPITOLUL I Definitii si concepte privind falimentul Desfasurarea unei activitati viabile care...
Societatea comerciala Rer Ecologic Service Bucuresti REBU SA si-a inceput activitatea in...
Bazele actualei societati au fost puse in anul 1967 cand a intrat in functiune Intreprinderea de...
Sus!