Studiu Tehnic Privind Posibilitatea Valorificării unor Deșeuri Agricole

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

Capitolul 1. Tema proiectare 5
Capitolul 2. Memoriu tehnic 6
Capitolul 3. Tehnologia adoptata 7
3.1. Considerente generale privind epurarea apelor uzate 7
3.2. Caracteristicile apelor uzate industriale 9
3.3. Conditii de calitate pentru ape uzate industriale. Norme admise 12
3.4. Cuprul - metal poluant 15
3.4.1. Starea naturala 15
3.4.2. Proprietati fizice si chimice 16
3.4.3. Combinatiile cuprului 18
3.4.4. Surse de poluare a apelor uzate cu ioni de cupru 22
3.4.5. Impactul asupra mediului 24
3.4.5.1. Impactul asupra omului 24
3.4.5.2. Impactul asupra mediului inconjurator 26
3.4.6. Metode de indepartare a ionilor Cu(II) din ape uzate 26
3.4.6.1. Precipitarea chimica 27
3.4.6.2. Flotatia ionica 28
3.4.6.3. Filtrarea prin membrane 30
3.4.6.4. Metode sorbtive de epurare 31
3.5. Variante tehnologice pentru epurarea apelor uzate 32
3.5.1. Alegerea variantei optime 42
3.6. Elaborarea schemei bloc tehnologice. Descrierea variantei alese 42

Extras din licența:

In acest proiect este prezentata proiectarea unei statii de epurare a apelor uzate industriale cu continut de metale grele bazata pe utilizarea sorbtiei pe coji de orez, mai exact in indepartarea ionilor de Cu2+ in scopul protectiei mediului inconjurator.

Lucrarea cuprinde 8 capitole structurate astfel:

Capitolul 1, prezinta tema de proiectare.

Capitolul 2, cuprinde memoriul tehnic.

Capitolul 3, prezinta considerentele privind epurarea apelor uzate industriale, caracteristicile poluantului principal si impactul lui asupra sanatatii umane cat si cele mai bune tehnici disponibile de indepartare din apa uzata. In continuare am ales varianta tehnologica optima din punct de vedere tehnic, ecologic si economic. Comparand cele trei variante propuse, am ajuns la concluzia ca procedeul de eliminare al plumbului, va avea randamentul cel mai bun, in urma procesului de adsorbtie.

Capitolul 4, are in vedere analiza detaliata a procesului de adsorbtie, cat si descrierea procesului pe fiecare treapta in parte. In continuare s-au dimensionat utilajele folosite in procedeul de epurare a apelor uzate industriale continuand cu prezentarea schemei bloc a variantei tehnologice.

Capitolul 5, se deschide cu intocmirea bilantului de masa al instalatiei, apoi se prezinta consumurile specifice, deseurile si subprodusele rezultate in urma activitatii de epurare a apei, precum si elaborarea schemei de automatizare, reglare si monitorizare a adsorbtie. Inchei acest capitol prin enuntarea unor norme de protectia muncii si PSI.

Capitolul 6, se desfasoara sub aspectul descrierii planului general de amplasare a unitatii de epurare, cat si a evaluarii impactului asupra mediului.

Capitolul 7, prezinta bibliografia necesara intocmirii acestei lucrari.

Capitolul 8, are anexate partile desenate ale prezentei lucrari.

Capitolul 3. Tehnologia adoptata

3.1. Considerente generale privind epurarea apelor uzate

Apa este substanta cea mai raspandita de pe suprafata globului, fiind componenta principala a materiei vii si un adjuvant valoros in activitatile umane. Hidrosfera are rolul unui rezervor natural al majoritatii substantelor poluante care ajung in atmosfera sau in litosfera. Aceasta reiese din circuitul hidrologic si din proprietatea apei de a dizolva diferite gaze si saruri minerale. Orice bazin acvatic serveste drept zona in care, impreuna cu suvoaiele de apa, sunt spalate de pe uscat si aduse diferite particule solide. Apa este supusa nemijlocit si poluarii antropogene, fiind mult utilizata in industrie, agricultura, in viata de toate zilele.

Utilizarea globala a apei insumeaza cerintele menajere, industriale si agricole, reprezentand aproximativ 250 m?/an/locuitori, cu discrepante mari: 100 m?/an/locuitori in tarile in curs de dezvoltare, respectiv 1300-1500 m?/an/locuitori in tarile dezvoltate (Teodosiu, 2001).

Decalajul destul de mare dintre cerintele estimate si resursele utilizate de apa a impus studierea unor masuri suplimentare in vederea reducerii cerintelor de apa prin intensificarea recircularii interne, prin inlocuirea tehnicilor cu consum ridicat de apa cu tehnici cu consum minim (tehnologii uscate), precum si folosirea intensiva de-a lungul cursurilor acestora a unor ape de suprafata la diverse cerinte de consum (Zaharia, 2000).

Bibliografie:

Hotararea de Guvern nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind conditiile de descarcare in mediul acvatic al apelor uzate modificata si completata prin Hotararea de Guvern nr. 352/2005 ulterior actualizata prin Hotararea de Guvern nr. 210/2007. www.legestart.ro

Khan N.A., Ibrahim S., Subramaniam P., (2004), Elimination of heavy metals from wastewater using agricultural wastes as adsorbents, Malaysian Journal of Science 23, 43-51. www.sciencedirect.com

Kramer K.J.M. s.a., (2004), Copper toxicity in relation to surface water-dissolved organic matter: biological effect to Daphnia Magna, Environmental Toxicology and Chemistry, vol. 23, No. 12. Sursa: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1897/03-501.1/pdf

Macoveanu M., Teodosiu C., Duca Gh., ,,Epurarea avansata a apelor uzate continand compusi organici nebiodegradabili", Editura Gheorghe Asachi, Iasi, 1997.

Mamaliga I., Petrescu S., (2007), Operatii de transfer de masa si utilaje specifice, Editura Cermi, Iasi.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu Tehnic Privind Posibilitatea Valorificarii unor Deseuri Agricole.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
85 pagini
Imagini extrase:
85 imagini
Nr cuvinte:
21 300 cuvinte
Nr caractere:
118 490 caractere
Marime:
798.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
ecologie, deseuri, valorificare
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!