Comunicarea prin presă și delictele de presă

Previzualizare licența:

Extras din licența:

Libertatea de exprimare include si implica in continutul sau "libertatea presei", dar nu se confunda cu acesta. Libertatea presei este subordonata dreptului la informare. Acesta este specificul libertatii de exprimare prin presa spre deosebire de alte forme ale libertatii de exprimare (exemplu, manifestari artistice). Datorita specificului libertatii de exprimare, multe constitutii ale tarilor democratice reglementeaza distinct libertatea de exprimare prin presa de libertatea de exprimare. Putem afirma chiar ca presa nu se bucura de aceeasi plenitudine a libertatii de exprimare ca si alte forme de exprimare a gandurilor sau sentimentelor (ex. arta plastica), ea nu beneficiaza de aceeasi imunitate constitutionala. In orice stat trebuie pastrata ordinea juridica stabilita prin cadrul constitutional iar presa se va bucura de imunitate doar daca informatiile publicate sunt compatibile cu ordinea constitutionala .

De-a lungul timpului, diversele restrangeri ale libertatii presei au aparut in legatura directa cu gradul de democratizare a societatii, initial fiind incriminate orice manifestari contrare regimului politic, in timp ce, mai tarziu, pe masura ce societatea romaneasca se indreapta spre zona democratiilor occidentale, limitele libertatii de exprimare, in special cea a libertatii presei, au fost impinse tot mai mult, pana la disparitia unor incriminari, cum este cazul concret al dezincriminarii insultei si calomniei din actualul cod penal.

CAPITOLUL 1

LIMITELE LIBERTATII DE EXPRIMARE ALE JURNALISTULUI PRIN PRESA.

Sectiunea 1. Distinctia dintre libertatea de exprimare si libertatea presei

1.1 Principiul libertatii de exprimare prevazut de Conventia europeana a Drepturilor Omului - art. 10

In multe hotarari privind respectarea Articolului 10 din Conventie, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului porneste de la urmatorul postulat: nu poate exista democratie fara pluralism. Libertatea de exprimare constituie una din temeliile esentiale ale unei societati democratice si este una din conditiile fundamentale pentru progresul acesteia. Curtea a recunoscut de nenumarate ori ca mass-media este ,,cainele de paza" al democratiei si in practica exista o prezumtie foarte puternica a necesitatii ca mass-media sa poata functiona fara impedimente.

Libertatea de exprimare protejeaza nu doar informatia si ideile care sunt populare, necontroversate, dar si acelea care pot ofensa, soca sau deranja. Acest drept protejeaza continutul ideilor si informatiei exprimate, precum si forma in care acestea sunt impartasite. Acest drept se refera si la exprimarea artistica, precum si la discursul comercial. Dreptul la libertatea de exprimare si de informare recunoscut de Articolul 10 cuprinde si libertatea de a comunica informatii si idei prin intermediul radiodifuziunii.

Articolul 10 - Libertatea de exprimare

1. Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu impiedica statele sa supuna societatile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.

2. Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati, poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a impiedica divulgarea de informatii confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti .

1.2. Libertatea de exprimare in legislatia din Romania

Prin Constitutia Romaniei sunt interzise defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri. Presa trebuie sa se supuna acestor limite ale exprimarii, orice articol care ar defaima tara sau natiunea romana, care ar incita de discriminare, s.a, sau la rasturnarea valorilor consacrate constitutional, ar putea fi considerat ca rastoarna ordinea dorita de constituant si sunt deci pedepsibile. Intre libertatea de exprimare si libertatea presei nu putem pune semnul echivalentei, chiar daca prima o implica pe cea de-a doua . Libertatea presei are un continut complex, presupunand nu numai libertatea activitatilor spirituale, ci si a celor materiale, care ii fac posibil exercitiul; este o garantie atat a dreptului la libera exprimare cat si a dreptului la informare. O presa libera presupune libertatea tuturor activitatilor pe care le implica realizarea acestor doua drepturi .

1.3 Libertatea de exprimare prin presa - componenta a libertatii de exprimare

Libertatea de exprimare se poate realiza prin viu grai, prin scris, prin imagini sau prin sunete. Libertatea de exprimare reprezinta cadrul general si implica "libertatea presei", dar nu se confunda cu acesta. Exprimarea prin presa comporta anumite particularitati in privinta obiectului de activitate si al titularilor. Libertatea de exprimare nu are nevoie de limitari sau restrictii asa cum se simte nevoia pentru presa, pentru media, in general. Libertatea presei este subordonata dreptului la informare. Acesta este specificul libertatii de exprimare prin presa spre deosebire de alte forme ale libertatii de exprimare (exemplu, manifestari artistice). Datorita specificului libertatii de exprimare, multe constitutii ale tarilor democratice reglementeaza distinct libertatea de exprimare prin presa de libertatea de exprimare. Putem afirma chiar ca presa nu se bucura de aceeasi plenitudine a libertatii de exprimare ca si alte forme de exprimare a gandurilor sau sentimentelor (ex.arta plastica), ea nu beneficiaza de aceeasi imunitate constitutionala. In orice stat trebuie pastrata ordinea juridica stabilita prin cadrul constitutional iar presa se va bucura de imunitate doar daca informatiile publicate sunt compatibile cu ordinea constitutionala .

Libertatea cuvantului consta in posibilitatea cetateanului de a-si exprima, in public, prin viu grai, in diferite modalitati, opiniile pe care le are. Libertatea presei consta in posibilitatea cetateanului de a-si exprima in scris, prin presa, opiniile, pe care le are.

1.3.1. Importanta libertatii presei

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicarea prin presa si delictele de presa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
48 pagini
Imagini extrase:
48 imagini
Nr cuvinte:
18 216 cuvinte
Nr caractere:
97 844 caractere
Marime:
85.10KB (arhivat)
Publicat de:
Ovidiu Bota
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
presa, comunicare
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
An de studiu:
III
Sus!