Rezerva succesorală

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

Introducere 2
Cap.I. Dreptul la mostenire-drept patrimonial civil al persoanei 3
1. Notiunea mostenirii si caracterele juridice ale transmisiunii succesorale 3
2.Conditiile generale ale dreptului la mostenire 5
Speta 9
CAP.II. Drepturile succcesorale ale sotului supravietuitor 13
2.1. Reglementare legala 13
2.2. Conditiile speciale cerute de lege sotului supravietuitor 13
2.3. Drepturile conferite de lege sotului supravietuitor 18
2.3.1. Drepturile succesorale ale sotului supravietuitor in concurs in concurs cu clasele de mostenitori. 18
2.4. Rezerva succesorala 19
2.4.2. Cotitatea disponibila speciala a sotului supravietuitor 22
2.4.3.Cotitatea disponibila speciala a sotului supravietuitor in concurs cu copiii dintr-o casatorie anterioara a defunctului. 28
Cap. III. Drepturile speciale ale sotului supravietuitor 30
3.1. Dreptul de abitatie 30
3.1.1. Conditiile dreptului de abitatie a sotului supravietuitor 30
3.1.2. Continutul si modul de exercitare a dreptului de abitatie al sotului supravietuitor 31
3.1.3.Stingerea dreptului de abitatie. 32
3.2 Dreptul special al sotului supravietuitor asupra mobilierului si obiectelor de uz casnic. 35
Speta 38
Concluzii 42
Bibliografie 43

Extras din licența:

Tema tezei de licenta este Drepturile succesorale ale sotului supravietuitor, am ales aceasta tema deoarece tot mai multe cupluri se confrunta cu problema succesiunii dupa decesul unuia din soti.

In abordarea acestei teme am urmarit urmatoarele aspecte...

Mi sa parut interesant sa cercetez numarul de generatii care pot avea parte la succesiune

Cap.I. Dreptul la mostenire-drept patrimonial civil al persoanei

1. Notiunea mostenirii si caracterele juridice ale transmisiunii succesorale

Notiunea de mostenire sau succesiune este reglementata in primul rand de legea fundamentala a tarii. Astfel, in art.46 din Constitutia Romaniei statueaza principiul potrivit caruia ,,Dreptul la mostenire este garantat" , insa o reglementare mai ampla a materiei mostenirii o regasim in Codul Civil, in Cartea a IV-a,intitulata ,,Despre mostenire si liberalitati"definind mostenirea prin art.953 Cod civil ca fiind ,,transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta".

Termenul de succesiune poate fi perceput in doua sensuri: un sens mai larg,si unul mai restrans. In sens mai larg, aceasta este definita ca fiind transmiterea de drepturi atat intre vii cum ar fi contractul de vanzare-cumparare, contractul de schimb, contractul de donatie, cat si pentru cauza de moarte. In sens restrans, sau stricto-sensu, aceasta reprezinta transmiterea bunurilor mobile si imobile unei persoane decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta.

Din definitia data de Noul Cod Civil prin articolul 953 mostenirii, rezulta ca mostenirea este o transmitere de patrimoniu, aceasta transmitere se face de la o persoana decedata, catre una sau mai multe persoane(fizice sau juridice), persoana a carui patrimoniu se transmite nu poate fi decat o persoana fizica,neputand fi vorba de o persoana juridica, deoarece in acest caz sunt reguli specifice. O alta conditie este aceea ca persoana a carui patrimoniu se transmite trebuie sa fie o persoana decedata,intrucat mostenirea este o transmisiune pentru cauza de moarte, iar persoanele care dobandesc mostenirea trebuie sa existe.

Transmiterea mostenirii prezinta urmatoarele caractere juridice: transmitere pentru cauza de moarte, transmiterea universala sau cu titlu universal, transmitere unitara si transmitere indivizibila .

1.1.Transmiterea mostenirii este o transmitere pentru cauza de moarte deoarece are ca efect moartea unei persoane,fizic constatate sau declarata pe cale judecatoreasca. Asadar, normele dreptului succesoral nu sunt aplicabile actelor incheiate intre vii si nici in cazul mortii unei persoane juridice, acestora din urma fiindu-le aplicabile norme speciale.

1.2.Transmiterea mostenirii este o transmitere universala sau cu titlu universal, deoarece are ca obiect patrimoniul persoanei fizice decedate, adica totalitatea dreptrilor si obligatiilor care au valoare economica si care au apartinut defunctului. Trebuie mentionat faptul ca prin mostenire nu se transmit drepturi si obligatii nepatrimoniale, drepturi patrimoniale care se sting la moartea titularului lor intrucat au un caracter viager sau sunt contractate ori nascute, cum ar fi dreptul de uzufruct, dreptul de abitatie, o creanta de intretinere sau de renta viagera etc., precum si obligatiile patrimoniale care au o legatura personala cu defunctul cum ar fi obligatia de intretinere prevazuta de lege in consideratia calitatii personale a celui decedat, nu si obligatia de intretinere asumata de de-cuius intr-un contract de intretinere.

Ceea ce deosebeste caracterul universal sau cu titlu universal de transmiterea intre vii este faptul ca acest caracter universal sau cu titlu universal permite transmiterea atat a activului cat si a pasivului patrimoniului defunctului si are ca obiect o universalitate sau o fractiune din aceasta universalitate si nu bunuri sau drepturi privite individual cum este la transmisiunea intre vii, iar pe de alta parte are ca obiect si obligatii care nu pot forma obiect al transmisiunilor intre vii.

Ca exceptie de la caracterul universal sau cu titlu universal al transmisiunii mostenirii il reprezinta legatul cu titlu particular, cand obiectul mostenirii pe cale testamentara il constituie bunuri determinate. De aceea in dreptul raman acest legat cu titlu particular a fost considerat ca fiind o donatie pentru cauza de moarte.

Caracterul universal sau cu titlu universal il pastreaza si atunci cand mostenitorii au vocatie cu titlu universal, culegand numai o cota din mostenire sau atunci cand mostenirea este culeasa de catre comuna, oras, municipiul ori de catre stat intrucat aceasta este vacanta, dar si in cazul in care mostenitorii accepta mostenrea dar raspund de datoriile acesteia numai in limtele pasivului.

1.3.Transmiterea mostenirii este o transmitere unitara, deoarece fara a distinge dupa natura, provenienta sau originea bunurilor ce compun masa succesorala, acestea se transmit catre mostenitori dupa aceleasi norme juridice. In dreptul nostru nu se aplica principiul "paterna paternis", "materna maternis", numai in cazul in care la mostenirea defunctului vin in concurs frati buni cu frati consangvini sau cu frati uterini.

Bibliografie:

- Codul Civil

- NEGRILA DANIELA, DREPTUL DE OPTIUNE SUCCESORALA, Vol. I, Studii teoretice si practice, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2014

- http://legeaz.net/spete-civil/succesiune-succesiuni-mosteniri-489-2012

- Ioan, Popa, Drept civil. Mosteniri si liberalitati ,Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2013,

- Constantin, Barsan, Drept civil.Drepturi reale principale in reglementarea noului Cod Civil,Editura Hamangiu, Bucuresti, 2013

- Ion,Deleanu, Tratat de procedura civila, vol.1, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2013

- Ilioara Genoiu, Dreptul la mostenire in noul Cod Civil, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2012

- Francisc Deak, Tratat de drept succesoral, editia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2002

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rezerva succesorala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2012
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
49 pagini
Imagini extrase:
49 imagini
Nr cuvinte:
20 599 cuvinte
Nr caractere:
101 965 caractere
Marime:
67.40KB (arhivat)
Publicat de:
Jean-Ion Oprea
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
drept, mostenire
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!