Efectele Căsătoriei

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL 1. DREPTUL FAMILIEI SI FAMILIA 5
1.1. Notiuni generale si principii ale dreptului familiei 5
1.2. Notiuni generale si functii ale familiei 9
1.3. Legaturile dreptului familiei cu alte ramuri de drept 11
CAPITOLUL 2. CASATORIA 13
2.1. Notiune, natura juridica si caracterele casatoriei 13
2.2. Conditii de fond si impedimente la casatorie 15
CAPITOLUL 3. EFECTELE CASATORIEI 25
3.1. Raporturile personale dintre soti 25
3.1.1. Numele sotilor 25
3.1.2. Obligatiile dintre soti 25
3.2. Raporturile patrimoniale dintre soti 27
3.2.1. Regimul juridic matrimonial 27
3.2.2. Bunurile comune 28
3.2.3. Bunurile proprii 45
3.2.4. Datoriile sotilor 51
3.2.5. Impartirea bunurilor in timpul casatoriei 53
CONCLUZII 57
BIBLIOGRAFIE 59

Extras din licența:

Familia, ca forma specifica de comunitate umana, constituie obiectul de cercetare a numeroase stiinte, fiind o realitate sociala prin care se realizeaza o comunitate de viata intre cei ce o compun.

Familia este intemeiata pe casatoria liber consimtita la baza careia se afla increderea si dragostea reciproca dintre soti, deplina egalitate in drepturi dintre barbat si femeie si unitatea dintre interesele personale si cele sociale. Constituind o uniune liber consimtita intre barbat si o femeie, casatoria are ca scop intemeierea unei familii.

Nasterea, dezvoltarea si consolidarea raporturilor de familie constituie continutul casatoriei, motivul determinant si necesar incheierii acesteia.

Familia da nastere la o serie de relatii patrimoniale intre membrii ei, care constituie baza materiala a existentei si consolidarii familiei, consecinta raporturilor personale dintre ei.

Regimul matrimonial, regulile ce conduc raporturile patrimoniale dintre soti, precum si relatiile dintre ei si tertele persoane, reflecta noile principii ce stau la baza familiei si anume egalitatea barbatului si a femeii precum si cresterea si educarea copiilor minori in bune conditii.

Astfel, Constitutia Romaniei consacra egalitatea in drepturi dintre femeie si barbat in toate relatiile sociale inlaturand, in acest mod, suprematia barbatului si pozitia sa juridica de veritabil ,,pater familias".

Munca femeii depusa in gospodarie si pentru cresterea si educarea copiilor a fost ridicata la nivelul oricarei alte prestatii considerandu-se a fi o contributie importanta in aportul adus la consolidarea familiei.

Intrucat familia sta la baza societatii, statul trebuie sa participe in mod activ la legalizarea, normalizarea si controlul efectiv al aspectelor umane, sociale si patrimoniale prin determinarea de principii care, traduse in legi, sa asigure buna dezvoltare a relatiilor de familie. Apararea drepturilor personale si respectarea lor face ca si in cadrul casatoriei, principalul drept, cel de proprietate, sa fie acordata o atentie deosebita, sustinuta normativ. Deoarece forma de proprietate specifica casatoriei este proprietatea in devalmasie, stingerea drepturilor in cauza se face prin procesul de partaj, doar prin cateva cai si nu in orice moment, acesta fiind determinat de situatia matrimoniala a sotilor: in timpul casatoriei si numai pentru motive temeinice.

CAPITOLUL 1. DREPTUL FAMILIEI SI FAMILIA

1.1. Notiuni generale si principii ale dreptului familiei

Familia uneste intr-o structura social persoane determinate, in cadrul careia oamenii legati intre ei prin casatorie si rudenie.

Dreptul familiei reprezinta acea ramura a sistemului de drept care cuprinde normele juridice ce reglementeaza relatiile ce se nasc si se stabilesc intre membrii de familie si intre acestia si alte persoane.

Relatiile de familie au o deosebita importanta, rezultand si din reglementarea distincta pe care legiuitorul le a dat-o. Ele s-au individualizat si s-au delimitat in suficienta masura de relatiile de drept civil, constituind un obiect distinct, de sine statator, vizat de dreptul familiei.

In ceea ce priveste metoda, data fiind aplicarea principiului egalitatii intre soti, aceasta prezinta multe asemanari cu cea a dreptului civil. Relatiile dintre parinti si copii insa, dar si in general, relatiile de ocrotire sunt reglementate printr o metoda specifica, anume aceea a subordonarii drepturilor persoanelor care ocrotesc interesului persoanelor ocrotite. De asemenea, se foloseste si metoda de reglementare ,,statut legal", normele juridice avand un caracter imperativ in majoritatea lor.

Conceptul de drept al familiei reprezinta un ansamblu de norme juridice ce reglementeaza relatiile de familie rezultate de logodna, casatorie, rudenie, filiatie, precum si alte raporturi juridice similare.

Tot ca element specific al metodei de reglementare in dreptul familiei, s-a mai aratat ca, datorita naturii relatiilor de familie, legea cuprinde numai o reglementare generica, de principiu, a conduitei de urmat, iar continutul concret al relatiilor de familie urmeaza a fi determinat de catre instantele judecatoresti sau de catre alte institutii cu competenta in domeniu.

Notiunea de familie este acea institutie juridica intemeiata pe casatoria liber consimtita dintre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea si educarea copiilor (art. 258 NCC). Notiunea de soti se refera la barbatul si femeia uniti prin casatorie.

Obiectul de reglementare al dreptului familiei il formeaza reporturile de familie. In mod obisnuit, familia da nastere urmatoarelor raporturi:

a) de casatorie - ce constituie baza familiei. Acestea impugn reglementarea unor aspect cu privire la casatorie, cum ar fi:

- incheierea casatoriei;

- raporturile personale dintre soti;

- incetarea, constatarea nulitatii sau anularea ori desfacerea casatoriei.

b) rezultate din rudenie - raporturile personale dintre parinti si copii, obligatia reciproca de intretinere, protectia si promovarea drepturilor omului. Modul de stabilire a filiatiei este fata de mama si fata de tata.

Rudenia este reglementata in Titlul III, art. 405-482 C. Civ si este de doua feluri:

- Fireasca - bazata deci pe legatura de sange intre mai multe persoane, fie in linie dreapta, fie in linie colaterala;

- Civila - rezultata din adoptie.

De asemenea, rudenie se mai poate clasifica si astfel:

- in linie dreapta - in cazul descendentei unei personae dintr-o alta persoana. Aceasta poate fi ascendenta sau descendenta.

- in linie colaterala - rezulta din faptul ca ,ai multe persoane au un ascendant comun.

Intre persoane legate prin rudenie exista raporturi personale si unele raporturi patrimoniale. Noul cod civil se ocupa de rudenie in art. 406. Adoptia este in prezent, reglementata de Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, actualizata prin legea 233/2011.

c) Relatiile privitoare la ocrotirea parinteasca rezida in totalitatea drepturilor si a obligatiilor pe care parintii le au pentru realizarea intereselor personale si patrimoniale ale copiilor, precum si cele relative la cresterea si educarea lor. Noul cod civil reglementeaza aceasta institutie in art. 483-486.

Bibliografie:

1. Albu Ioan, Dreptul familiei, E.D.P., Bucuresti, 2009

2. Bacaci Alexandru, Consideratii asupra regimului matrimonial actual, Ed. Universitaria, Bucuresti 2012

3. Banciu Mihai, Dreptul familiei, Ed. Argonaut, Cluj Napoca, 2008

4. Bodoasca Teodor, Contributii la definirea juridica a familiei si la stabilirea continutului acesteia, Dreptul nr. 12/2004

5. Eliescu Mircea, Transmiterea si imparteala mostenirii, Ed. Academiei, Bucuresti 2010

6. Filipescu Ion, Filipescu Alexandru, Tratat de dreptul familiei, Ed. a VII-a, Ed. All Beck, Bucuresti, 2012

7. Filipescu Ion, Pricopi Anca, Calmuschi Simona, Incheierea casatoriei si urmarile ei, Ed. All Beck, Bucuresti 2012

8. Florian Emese, Dreptul familiei, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2011

9. Hamangiu Constantin, Tratat de drept civil roman, vol. I, Editura All, Bucuresti, 2011

10. Popescu Filimon, Vidu Ioan, Proprietatea comuna a concubinilor asupra bunurilor imobile doban?dite impreuna prin acte cu titlu oneros. Proba acesteia, Dreptul nr. 11/2001

11. Popescu Tudor, Dreptul familiei, tratat, vol. I, E.D.P., Bucuresti, 2009

12. Pricopi Anca, Casatoria in dreptul roman, Bucuresti, Ed. Lumina Lex, Bucuresti 2012

13. Pricopi Anca, Incheierea casatoriei si efectele ei, , Ed. Academiei, Bucuresti 2011

14. Stoenescu Ilie, Executarea silita a confiscarii, in L.P., nr. 3, 1961

Legislatie

1. Declaratia universala a drepturilor omului, adoptata de Adunarea generala a O.N.U. la 10 decembrie 1948, art. 16 alin. (3).

2. Declaratia universala a drepturilor omului, art. 16 alin. (1); Pactul international privind drep-turile economice, sociale si culturale, art. 3

3. Pactul international privind drepturile civile si politice, art. 23 alin. (4);

4. Legea nr. 114/1996

5. Cod Civil

6. Cod Penal

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectele Casatoriei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2014
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
61 pagini
Imagini extrase:
61 imagini
Nr cuvinte:
6 976 cuvinte
Nr caractere:
35 103 caractere
Marime:
73.47KB (arhivat)
Publicat de:
Ilie Ionescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
casatorie, efecte, familie
Predat:
Facultatea de Stiinte Juridice , Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad
Specializare:
Drept
Materie:
Drept Civil
Sus!