Organizarea contabilității importului de mărfuri în sfera de comerț turism servicii la S.C. Cncd S.A. Pitești

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. Prezentarea de ansamblu a firmei 3
1.1. Date generale despre firma 3
1.2. Legaturi comerciale si financiare ale societatii 5
1.3. Indicatorii de eficientaeconomico - financiara specifici activitatii derulate de firma studiata 6
1.4. Relatiile firmei cu partenerii 9
1.5. Organigrama societatii 10
CAPITOLUL II. Particularitati ale comertului exterior 11
2.1. Rolul contabilitatii in sistemul informational al comertului 11
2.2. Caracteristici generale privind activitatea de comert exterior 11 2.2.1. Conceptul si formele comertului exterior 11 2.2.2. Factorii care influenteaza contabilitatea in comertul exterior 13 2.2.3. Modalitati de realizare a activitatii de comert exterior 17
CAPITOLUL III. Importul de marfuri - concept si reflectare contabila 19
3.1. Importul de marfuri - concept, clasificare si evolutie 19
3.2. Obiectul de activitate al societatilor comerciale din ramura comertului si turismului 253.3. Date generale privind marfurile 263.4. Evaluarea stocurilor si miscarii marfurilor 28
CAPITOLUL IV. Studiu de caz privind importul direct de marfuri la S.C.CNCD S.A.Pitesti 35
4.1. Documente utilizate in derularea operatiilor privind importul de marfuri 35 4.1.1. Formele de aprovizionare si documentele specifice 35 4.1.2. Formele si documentele de vanzare a marfurilor 37
4.2. Prezentarea conturilor utilizate in activitatea importului de marfuri 38
4.3. Studiu de caz privind importul direct de marfuri la S.C. CNCD S.A. Pitesti 45
CONCLUZII SI PROPUNERI 50
BIBLIOGRAFIE 52

Extras din licența:

Aparitia numeroaselor disfunctionalitati in viata economica a tarii noastre: inflatia persistenta, fenomenul de somaj, dezechilibrul balantei de plati in perioada de tranzitie la economia de piata in Romania a condus la diversificarea formelor de proprietate, la cresterea numarului de agenti economici si implicit la aparitia de noi institutii in administratia publica.

Avand in vedere nevoia de informatii pentru utilizatori, contabilitatea apare ca un sistem de informare, adica un ansamblu de elemente (resursele umane si materiale) ce ajuta la culegerea, stocarea, prelucrarea, transmiterea si utilizarea datelor, la orice nivel economic: micro sau macro. Deci, resursele materiale au si ele un loc aparte in viata unei intreprinderi.

Marfurile reprezinta un element esential in derularea activitatii oricarei unitati economice, oferind o imagine clara asupra stadiului in care aceasta se afla ,ele contribuie la realizarea obiectului de activitate al firmei, la intretinerea patrimoniului unitatii. Ele reprezinta active circulante materiale, mijloace economice destinate consumului sau vanzarii, sau cumpararii lor in scopul de a fi revandute. Fara marfuri sau fara o dimensionare rationala a acestora , nu se poate obtine o utilizare judicioasa a capacitatii de productie ,nu se pot satisface cerintele clientilor in stricta corespondenta cu pretentiile pe care la emit.

Lucrarea "Organizarea contabilitatii importului de marfuri in sfera de comert turism servicii" si-a propus sa trateze, sa examineze, sa puna in discutie si sa argumenteze o serie de aspecte teoretice si practice ale mecanismelor contabile aplicate de catre firmele romanesti in relatia acestora cu firmele din alte tari

S.C. CNCD S.A. nu este o firma mica ,dar evidenta si organizarea societatii se realizeaza intr-un mod profesional avand un personal calificat si specializat in realizarea unei anumite operatii tehnologice

Faptul ca la inceput toata aceasta gestiune mi s-a parut tare complicata m-a determinat sa-mi aleg aceasta tema , pentru a-mi demonstra ca pot face fata unei provocari, bineinteles ca am vrut sa incep cu pasi mici si de aceea mi-am ales aceasta firma.

Am vazut ca mai presus de toate in cadrul acestei firme calitatea, aptitudinea, seriozitatea si fermitatea pe care salariatii o au in satisfacerea cerintelor pietei, nu numai cantitativ ci si calitativ se datoreaza colaborarii si conducerii firmei.

Lucrarea este structurata pe 4 capitole :

In capitolul I sunt prezentate o serie de aspecte specifice S.C. CNCD S.A. Dintre acestea mentionam: descrierea tehnologiei si desfasurarii activitatii la S.C. CNCD S.A. Pitesti si analiza principalilor indicatori economici utilizati in exprimarea eficientei economice.

Capitolul II analizeaza rolul contabilitatii in sistemul informational al comertului si caracteristicile generale privind activitatea de comert exterior.

In capitolul III sunt prezentate in mod teoretic si legislativ informatii cu privire la notiuni generale legate de comertul exterior, aspecte privind contabilitatea importului de marfuri. Tot in cadrul acestui capitol mai sunt prezentate aspecte cu privire la modalitatile de evaluare a stocurilor si de miscare a marfurilor in cadrul firmei.

In capitolul IV sunt cuprinse informatii cu privire la conturile folosite si modul de functionare al acestora, precum si la sistemul documentelor utilizate in activitatea unitatii privind vanzarea si cumpararea de bunuri dar si in importul de marfuri. Deasemenea mai este prezentata si organizarea efectiva a contabilitatii importului de marfuri.

CAPITOLUL I.

PREZENTAREA DE ANSAMBLU A FIRMEI

1.1 Date generale despre firma

DATE GENERALE

NUMELE SOCIETATII: Societatea Comerciala S.C. CNCD S.A.- Pitesti

FORMA JURIDICA: Societatea comerciala CNCD SA este persoana juridica romana, avand forma juridica de

societate pe actiuni, isi desfasoara activitatea

conform cu prevederile din contractul si statutul

societatii

SEDIUL LOCAL: Str. Depozitelor nr. 17, Pitesti, jud. Arges

INREGISTRARE LA CCI: Societatea este inregistrara la Oficiul Registrului Comertului cu nr. J03/264/1994

CODUL FISCAL : RO5312445

OBIECT DE ACTIVITATE: Societatea comerciala CNCD S.A are ca activitatea principala: comert si servicii, comercializare automobile si piese de schimb, activitate service cod CAEN 5010. Societatea comerciala CNCD SA a fost infiintata la 11.04.1994, functionand ca centrul de vanzari in Romania al principalului producator roman de automobile, S.C. AUTOMOBILE DACIA S.A. In scurt timp, CNCD SA a ajuns sa fie cunoscut in intreaga tara, ajungand in anii 1997-1998 sa vanda 100 000 autoturisme Dacia pe an.

In anii urmatori, aici s-a concentrat si activitatea de comercializare a pieselor de schimb Dacia, CNCD SA fiind si distribuitor national de piese. In 1997 s-a infiintat si cel mai modern si bine utilat service pentru autoturismele Dacia, cu un personal foarte bine pregatit. Zeci de mii de masini au intrat in aceasta perioada pe portile atelierului service, fiind rezolvate problemele din orice domeniu ( mecanic, tinichigerie-vopsitorie, revizii generale in termen de garantie si post-garantie, reglaje ale geometriei unghiurilor la toate tipurile de autoturisme, curatarea sistemului de injectie atat la motoare pe benzina, cat si la motoare diesel, incarcarea si descarcarea rapida a instalatiei de climatizare, inspectii tehnice periodice, pentru orice tip de automobil pe benzina sau motorina ).

In ultimii ani, CNCD SA a intrat si pe piata autoturismelor second-hand, cu toate activitatile respective : comercializare, cumparare, primire in consignatie. Calitatea serviciilor, promptitudinea, inaltul profesionalism, aparatura moderna de care dispune, recomanda CNCD SA ca fiind prima optiune pentru cei ce doresc sa cumpere autoturisme second hand, piese de schimb de origine sau pentru cei ce solicita activitatea unui service.

CNCD este autorizata RAR pentru inspectii tehnice periodice, care se fac pentru orice tip de automobil pe benzina sau diesel, cu masa de maxim 3,5 tone, cu exceptia mopedelor, motocicletelor si remorcilor lor, tractoarelor si vehiculelor tractate.

Detalierea obiectului de activitate asocietatii :

Pregatirea de vanzare, distribuirea si comercializarea

Bibliografie:

1.Barbacioru Victoria, Domnisoru S., Baluna R., Manea Simona,

- Contabilitate financiara, Editura Sitech, Craiova, 2006.

2.Dumbrava P., Pop A.,- Contabilitatea de gestiune in comert si turism, Editura intelcredo,Deva, 1995

3.Dumitrana Mihaela, Jalba Luminita, Duta Oana,- Contabilitate in comert si turism, Editura Universitara, Bucuresti, 2008

4.Dumitrana Mihaela, Negrutiu Magdalena,- Contabilitate in comert si turism, Editura Maxim, Bucuresti, 1996

5.Dumitrean E.,Scortescu Gh., Gh.Toma, C. Berheci, J.Mardiros,- Contabilitate financiara , Vol. I., Editura Sedcom, Libris, Iasi, 2002

6.Dumitrean E.,- Contabilitatea gestiunii patrimoniului, Editura ,, Gh. Aschi", Iasi, 2000

7.Feleaga N.,- Sisteme contabile comparate, Editura economica, Bucuresti, 2000

8.J. Raffegeau, P.Dufils, J.Corre,- Ghid practique du Plan Comptable revise, Editions Francis, Lefebvre, Paris, 1980

9.Mihai Ristea,- Contabilitatea societatilor comerciale, Vol. I., Bucuresti,1995

10.Popa I., coordonator si colectiv,- Tranzactii comerciale internationale, editura Economica, Bucuresti, 1997

11.Robu Doina Maria,- Contabilitate in comert si turism, Editura ASE, Bucuresti, 2001

12.Robu Doina Maria,- Bilantul contabil, Editura ASE, Bucuresti, 2001

13.Suta N., Miron D., Suta-Selejan S.,- Comert international si politici comerciale contemporane, Vol. I., Editura Eficient, bucuresti, 2000.

14.Toma C.,- Contabilitatea in comertul exterior, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2005

15.Visan D.,- Contabilitatea in comertul exterior, Vol.I. , Editura Economica, Bucuresti, 1995

16.***OMFP nr. 1752/2005 pentru aprobarea regementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare

17.***- Legea nr. 346/2004, privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii

18 ***- Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completarile si modificarile ulterioare

19.***- Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale cu completarile si modificarile ulterioare

20.***- Academia Romana, DEX, Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1996

21.***Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV)

22.***- ORDIN nr. 2.374 din 12 decembrie 2007

privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizarea contabilitatii importului de marfuri in sfera de comert turism servicii la S.C. Cncd S.A. Pitesti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
54 pagini
Imagini extrase:
54 imagini
Nr cuvinte:
23 172 cuvinte
Nr caractere:
134 233 caractere
Marime:
190.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
marfuri, import, contabilitate
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea din Pitesti din Pitesti
Specializare:
Contabilitate Si Informatica De Gestiune
Materie:
Contabilitate
Profesorului:
Lector Univ. Drd. Dumitru Mihaela
Sus!