Alimentatia corecta a unei persoane sau a unei colectivitati umane pre supune nu numai acoperirea trebuintelor nutritive (a necesarului de energie si substante nutritive), ci si realizarea conditiilor ca alimentele consumate sa fie salubre, adica lipsite de agenti nocivi. Cu alte cuvinte trebuie sa asigure concomitent securitatea alimentiei (Food security) si securitatea alimentului (Food safety). Agentii nocivi din alimente se pot grupa in doua mari categorii: agenti chimici si agenti biologici.
Desi au trecut mai mult de 135 de ani de la aparitia primelor cercetari privind toxicitatea cadmiului (Marme 1867), abia in ultimii 30-35 de ani a crescut simtitor interesul pentru studiul actiunii acestui metal asupra organismului uman. Acest lucru se datoreste pe de o parte intrebuintarii cadmiului pe scara tot mai larga in industrie (fabricarea de baterii, elemente electronice speciale), ceea ce evident creeaza numeroase posibilitati de contaminare chimica, iar pe de alta parte, aparitia unor date si conceptii noi cu privire la toxicitatea sa si a compusilor sai. Este vorba de rolul pe care il joaca in patogenia hipertensiunii arteriale, de actiunea sa asupra testiculului, ovarelor, sistemului nervos si endocrin, de acumularea sa preferentiala in organe cu lezarea severa a acestora (ficat, rinichi, sistem osos), de faptul ca, pentru cadmiu, organismul nu poseda un mecanism homeostatic de reglare a absorbtiei si excretiei in raport cu ingestia.
Datorita lipsei sistemului de reglare specifica, chiar cand per se doza este nedaunatoare, prin acumulare de cantitati mici si repetate timp indelun gat, concentratia realizata in organism o poate depasi pe cea tolerabila (fara aparitia de tulburari) si poate atinge valori foarte mari generand intoxicatii cronice.
Cadmiul ajunge in organism atat pe cale digestiva cat si pe cale respiratorie sau tegumentara. in afara situatiilor de expunere profesionala produsele alimentare alcatuiesc cea mai importanta sursa de cadmiu.
Marea uzina in care se elaboreaza hrana omului si a animalelor fiind suprafata foliara a plantelor, daca mediul de viata al acestora (aer, apa, sol) este contaminat substantele poluante pot intra in structura lor. Cadmiul se gaseste atat in sol si apa, cat si in atmosfera de unde se depune pe frunze, patrunzand usor in interiorul diferitelor plante folosite ca produse alimentare pentru om sau ca furaje pentru animale. Contaminarea se poate accentua, fie prin folosirea de fertilizanti (fosfati, superfosfati) sau de fungicide cadmifere, fie in cursul transportului in vagoane si mai ales in autocamioane.
Faptul ca raportul Zn/Cd in plante este mult mai mic decat cel din solul in care acestea au fost cultivate, ca si scaderea continutului lor pe masura ce creste distanta fata de soselele cu mare traflc, arata rolul poluarii aerului. Concentratia cadmiului in legume frunze (salata, spanac etc.
) este un bun indicator al gradului de contaminare aeriana.
Datorita relatiilor amintite nivelul de ...
ADAMSSON E. - "LONG TERM SAMPLING OF AIRBORNE CADMIUM DUST IN AN ALKALINE BATTERY FACTORY" - SCAND. J. WORK ENVIRON. HEALTH, 1979
A1-HADDAD I. K., CHATTLE D. R., FLETCHER J. G., FREMLIN J. I-I. - "A TRANSPORTABLE SYSTEM FOR MEASUREMENT OF KIDNEY CADMIUM IN VIVO" - INT. J. APPL. RADIAT. ISOT., 1981
BAETZ R. A., KENNER C. T. - "DETERMINATION OF LOW LEVELS OF CADMIUM IN FOODS USING CHELATING ION EXCHANGE RESIN." - J. ASSOC. OFF. ANAL. CHEM., 1974
BERMAN E. - "DETERMINATION OF CD, TI AND HG IN BIOLOGICAL MATERIALS BY AA" - AT. ABSORPT. NEWSL., 1967
BUCHAUER M. J. - "THE EFFECTS OF ZINC AND CADMIUM POLLUTION ON FOREST VEGETATION" - BULL. NEW JERSEY. ACAD. SCI., 1972
CHADWICK M. J., LINDMAN N. - "ENVIRONMENTAL IMPLICATIONS OF EXPANDED COAL UTILISATION" - OXFORD, NEW YORK, PERGAMON PRESS, 1982
CHAUDRI A. M., ZHAO F. J., MCGRATH S. P., AND CROSLAND, A. R. - "THE CADMIUM CONTENT OF BRITISH WHEAT GRAIN." - J. ENVIRON. QUAL, 1995
CHERIAN M. G., GOYER R. A. - "METALLOTHIONEINS AND THEIR ROLE IN THE METABOLISM AND TOXICITY OF METALS" - LIFE SCI., 1978
CHERRY W. H. - "DISTRIBUTION OF CADMIUM IN HUMAN TISSUES" - NEW YORK, CHICHESTER, JOHN WILEY AND SONS, 1981
DAVIS R. D., COKER E. G. - "CADMIUM IN AGRICULTURE, WITH SPECIAL REFERENCE TO THE UTILISATION OF SEWAGE SLUDGE ON LAND" - MEDMENHAM, UNITED KINGDOM, WATER RESEARCH CENTRE (TECHNICAL REPORT TR/139), 1980
ELINDER C. G., KJELLSTROM T., LID B., LINNMAN L. - "CADMIUM CONCENTRATION IN KIDNEY CORTEX, LIVER AND PANCREAS AMONG AUTOPSIED SWEDES" - ARCH. ENVIRON. HEALTH, 1976
ELINDER, CAD-GUSTAF - "CADMIUM USES, OCCURRENCE, AND INTAKE" - CADMIUM AND HEALTH A TOXICOLOGICAL AND EPIDEMIOLOGICAL APPRAISAL, CRC PRESS, INC., BOCA RATON, FLORIDA, 1985
ELLIOTT P, ARNOLD R, COCKINGS S. - "ET AL. RISK OF MORTALITY, CANCER INCIDENCE, AND STROKE IN A POPULATION POTENTIALLY EXPOSED TO CADMIUM" - OCCUP ENVIRON MED, 2000
ELLIS K. J., MORGAN W. D., ZANZI L., YASUMURA S., VARTSKY D. D., KHON S. H. - "CRITICAL CONCENTRATIONS OF CADMIUM IN HUMAN RENAL CORTEX DOSE-EFFECT STUDIES IN CADMIUM SMELTER WORKERS" - J. TOXICOL. ENVIRON. HEALTH, 1981
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.