Studiu de caz privind leziunile nervoase în traumatismele cranio - cerebrale

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 INTRODUCERE
2 DEZVOLTAREA SISTEMULUI NERVOS CENTRAL
3 NOTIUNI DE STRUCTURA SI ANATOMIE DESCRIPTIVA A SCOARTEI CEREBRALE
4 VASCULARIZATIA SNC
5 ARIILE NEOCORTEXULUI SI IMPLICATIA PATOLOGICA A LEZIUNILOR ACESTORA
6 FIZIOPATOLOGIA TRAUMATISMELOR CRANIO-CEREBRALE
7 METODE IMAGISTICE DE STUDIU ALE STRUCTURILOR NERVOASE INTRACRANIENE
8 STUDIU COMPARATIV ANATOMO-IMAGISTIC AL STRUCTURILOR NERVOASE INTRACRANIENE
9 PRINCIPALELE LEZIUNI TRAUMATICE ALE SUBSTANTEI NERVOASE
10 STUDIU DE CAZ
11 CONCLUZII
12 GRAFICE
13 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

In contextul cresterii explozive a incidentei traumatismelor craniocerebrale in ultimii ani, crestere datorata schimbarilor economice si psiho-sociale din Romania, abordarea acestei teme nu este lipsita de temei.

De cele mai multe ori gravitatea leziunilor, amploarea lor si rasunetul asupra intregului organism necesita un diagnostic precis si realizat in conditii de maxima urgenta.

Achizitiile tehnicii moderne au usurat mult realizarea acestui obiectiv, prin introducerea unor metode noi de investigatii neinvazive (CT, RMN) sau invazive (CT cu substante de contrast, angiografie), care permit un diagnostic precis topografic si de intindere a leziunii, precum si tipul acesteia.

Toate aceste date permit, pe de o parte, scurtarea enorma a timpului scurs intre prezentarea la camera de garda si precizia diagnosticului, iar pe de alta parte permit aprecierea necesitatii interventiei chirurgicale sau, dimpotriva, contraindica actul operator.

Atat doar ca, asa cum am amintit, paralel cu aceste beneficii a trebuit sa creasca si nivelul de pregatire al medicului explorationist, care actualmente este obligat sa posede temeinice notiuni de anatomie functionala, fiziologie, semiologie clinica si, de ce nu, fizica nucleara.

De aici a pornit ideea prezentarii in paralel a unor notiuni de anatomie comparata cu imagini obtinute cu ajutorul metodelor moderne de investigatie a traumatismelor cranio-cerebrale. Sistemul nervos este alcatuit din sistemul nervos central si sistemul nervos periferic.

Sistemul nervos periferic consta in nervii cranieni si cei spinali, in timp ce sistemul nervos central este format din maduva spinarii si encefal.

Sistemul nervos autonom, adeseori considerat o entitate separata, este in parte central, in parte periferic.

Creierul uman este o structura relativ unica, reprezentand aproximativ 25 din greutatea corporala (1400 g), cu toate acestea constituind cea mai inalta treapta de organizare si functionare a tesutului nervos din toata seria animala.

Conflictul permanent dintre organismul uman si mediul inconjurator a dus la aparitia de noi formatiuni, din ce in ce mai specializate, capabile sa receptioneze selectiv informatiile, sa le integreze si sa le stocheze si sa elaboreze raspunsurile pe baza experientei acumulate.

Functiile principale ale sistemului nervos central, in ordinea aparitiei sunt: adaptarea la conditiile variabile ale mediului extern mentinerea homeostaziei corpului memoria, inteligenta si constiinta propriului eu.

Aceasta perfectionare a functiilor a fost posibila doar prin adaugarea de noi etaje, diferite ca varsta filogenetica, dependente unele de altele. Etajele mai noi filogenetic au legaturi cu periferia doar prin intermediul etajelor mai vechi, inferioare.

Din punct de vedere anatomic, sistemul nervos central este impartit in: Maduva spinarii (medulla spinalis) Encefal care cuprinde: Trunchiul cerebral cu: bulbul (medulla oblongata) punte (pons) mezencefal (mesencephalon) Cerebelul (cerebellum) Diencefalul ...

Bibliografie:

ALDESCU C. - "NEURORADIODIAGNOSTIC" - ED. JUNIMEA, IASI

ALLEN J.H., PARERA C. - "POTTS D.G THE RELATION OF ARTERIAL TRAUMA TO COMPLICATIONS OF CEREBRAL ANGIOGRAPHY" - AJR, 1965

ABROSE J. - "COMPUTERIZED TRANSVERSE AXIAL SCANNING (TOMOGRAPHY)"

ARSENIC C., OPRESCU I. - "NEUROTRAUMATOLOGIE" - ED. DIDACTICA SI PEDAGOGICA, 1983

BARRINGTTON N.A., LEROTOS N.A. - "INDICATIONS FOR CONTRAST MEDIUM ENHACEMENT IN CT OF THE BRAIN" - CLINICAL RADIOLOGY

BORIES J., FREDY D., ROSIER J. - "TOMO-ENCEPHALOGRAPHY" - TECHNIQUE AND NORMAL IMAGES, 1970

BRUCHER J.M., STROODANT G., CORNELIS G. - "LES TRAUMATISMES CRANIENS. LESIONS, SYMPTOMES DIAGNOSTIC ET TRAITEMENT" - LOUVAIN MED., 1969

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de caz privind leziunile nervoase in traumatismele cranio - cerebrale
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2005
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
66 pagini
Imagini extrase:
93 imagini
Nr cuvinte:
15 851 cuvinte
Nr caractere:
108 401 caractere
Marime:
305.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Biologie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Biologie
Sus!