Termometrul Digital

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1.Memoriu Justificativ 3
1.1 Indicatiile termometrului 3
1.2 Acuratetea masurarii 3
1.3 Scari termometrice 3
2. Argument 5
2.1 Tipuri de termometre 5
2.2 Termometre obisnuite 5
2.3 Termometre de maxim si minim 5
2.4 Termometrul metalic 6
3. Microcontrolere 7
3.1 Introducerea microcontrolerelor 7
3.2 Unitatea de memorie 7
3.3 Unitatea de procesare centrala 8
3.4 Bus-ul 8
3.5 Unitatea intrare-iesire 9
3.6 Comunicatia seriala 9
3.7 Unitatea timer 11
3.8 Watchdog-ul 11
3.9 Convertorul Analog-Digital 12
3.10 Scrierea programului 13
4. Microcontrolerul PIC 16F84 14
4.1 CISC, RISC 15
4.2 Aplicatii 16
4.3 Clock-ul /ciclul instructiune 16
4.4 Semnificatia pinilor 17
5. Senzorul de temperatura DS 1820 18
5.1 Principalele caracteristici 18
5.2 Pornirea si inscrierea adreselor 18
5.3 Semnificatia pinilor 19
6. Reguli pentru protectia muncii 19
7.Bibliografie 21
8.Anexe 22
8.1 Schema electrica de principiu 22
8.2 Piese folosite 22
8.3 Circuitul imprimat 23
8.4 Circuitul imprimat cu tot cu piese 23
8.5 program de instalare 24

Extras din licența:

Temperatura este o marime de stare termica ce caracterizeaza gradul de incalzire al corpurilor. Ea indica viteza atomilor ce alcatuiesc o substanta care se misca, odata cu incalzirea vitezei aceastora, ea creste. Pentru masurarea temperaturii se recurge la un corp termometric ale carui proprietati fizice variaza cu temperatura. Indicarea temperaturii se obtine prin stabilirea echilibrului termodinamic intre corpul al carui temperatura se doreste a fi stabilita si corpul termometric, stare in care, transferul de caldura dintre acestea se anuleaza.

Termometrele sunt instrumente care sunt folosite pentru masurarea temperaturii. Tipul cel mai comun consta intr-un rezervor cu lichid si un tub gradat. Lichidul (de obicei mercur sau alcool) se extinde pe masura ce temperatura creste si urca in interiorul tubului.Termometrele clinice cu mercur pot fi folosite pentru masurarea temperaturii corpului uman. Acestea au o piedica (un gat ingust) la baza tubului astfel incat lichidul nu revine in rezervor imediat dupa efectuarea masuratorii.

Pentru masurarea temperaturii se recurge la un corp termometric ale carui proprietati fizice variaza cu temperatura. Indicarea temperaturii se obtine prin stabilirea echilibrului termodinamic intre corpul al carui temperatura se doreste a fi stabilita si corpul termometric, stare in care, transferul de caldura dintre acestea se anuleaza.

1.1Indicatiile termometrului: nivelul de mercur, la majoritatea termometrelor, poate fi citit pe o scara. Termometrul electronic dispune de un afisaj digital.Schimbarea in temperatura provoaca o modificare a proprietatilor fizice ale unei substante, iar marimea schimbarii este o indicatie a cat de mult s-a modificat temperatura. Acesta este principiul ce sta la baza termometrului.Exista diferite tipuri de termometre ce sunt folosite in diverse situatii (masurarea unor temperaturi ridicate, a unor temperaturi joase sau a unor intervale de temperatura).

1.2Acuratetea masurarii : acuratetea masurarii unei temperaturi depinde de echilibrul termic dintre termometru si mediu inconjurator. De exemplu un termometru clinic trebuie tinut aproximativ 7 minute pentru a se ajunge la un echilibru dintre corp si termometru.Toate termometrele isi masoara temperatura sa, de exemplu un termometru care sta la Soare va masura diferit fata de un termometru care sta la umbra, desi temperatura aerului este aceeasi, pentru a preveni acest fapt termometrele trebuiesc ferite de Soare si de radiatii.

1.3Scari termometrice : printre primele scari de masurare a temperaturii a fost cea a lui Gabriel Daniel Fahrenheit, care situeaza punctul de inghet la 32?F si cel de fierbere la 212?F (apa). Cea mai folosita scara de masurare este cea a astronomului suedez Anders Celsius care situeaza inghetul la 0?C si fierberea la 100?C.Pentru lucrari stiintifice este folosita scara Kelvin (William Thomson) cu 0?K adica -273?C.Se mai foloseste si scara Rankine (William J. M. Rankine) care situeaza 0 absolut la 459,69?R, ea a fost adoptata in 1933.Pentru lucrarile stintifice, scara absoluta sau Kelvin, inventata de matematicianul si fizicianul britanic William Thomson (1st Baron Kelvin) este cea mai folosita, zero absolut (0 K) fiind situat la -273.15 C, intervalele intre grade fiind i-dentice cu cele masurate pe scara Celsius. Corespondenta scarii Fahrenheit, ,,absolut Fahrenheit" sau scara Rankine, conceputa de inginerul si fizicianul britanic William J. M. Rankine, situeaza zero absolut la 459.69 grade F (0 grade R) si punctul de inghet la 491.69 grade R. O scara mai stiintifica, bazata pe scara Kelvin, a fost adoptata in 1933.

In afara de termometrele prezentate, care sunt clasice in zilele noastre se folosesc din ce in ce mai mult termometre electronice si digitale. In cadrul proiectului meu ma voi ocupa pe larg de termometre digitale care pot fi construite fie cu circuite logice de tip TTL fie cu circuite de tip C MOS dar si cu microcontrolere,caz de care ma voi ocupa in special.

2. Argument

2.1 Tipuri de termometre : multe dispozitive sunt folosite ca termometre, conditia fiind ca acel obiect sa-si schimbe starea in functie de temperatura. De exemplu o schimbare cu o unitate de temperatura trebuie sa duca la o schimbare cu o unitate in proprietatea ce va fi masurata in toate punctele scalei.Diferiti termistori, cum ar fii cei din nichel, mangan sau din cobalt sunt folositi pentru temperaturi intre -46?C si 150?C. Platina este folosita pentru temperaturi de pana la 930?C.Masurarile precise se fac cu termocupluri, unde o diferenta mica de voltaj apare cand doua metale diferite sunt unite pentru a forma un cerc, tempertura difera la imbinaturi, acestea sunt folosite special in scopuri biologice si de inginerie, deoarece sunt foarte sensibile si precise.

La masurarea temperaturilor obiectelor solide mai mari de 700?C este folosit pirometrul optic, deoarece alte instrumente de masurare s-ar topi. Acesta poate masura si temperaturi de peste 1300?C prin

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Termometrul Digital.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
46 imagini
Nr cuvinte:
9 220 cuvinte
Nr caractere:
49 071 caractere
Marime:
532.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Automatică
Tag-uri:
programe, temperatura, termometru, automatizare
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Sus!