Tendințe pe piața serviciilor de asigurări de viață din România

Previzualizare licența:

Extras din licența:

De-a lungul timpului, mulți oameni înțelepți au făcut referiri, în cugetările lor, la asigurări. Motivul este legat de grija oamenilor pentru prezent și, mai ales, pentru viitor, pentru că din totdeauna s-au gândit să se apere de ceea ce le poate produce pagube sau suferințe: dușmani, intemperii, accidente, moarte Faptul că în prezent, în lumea dezvoltată, nimic nu se imaginează în afara asigurărilor, că orice casă care se construiește, orice mașină care se cumpără, orice credit care se obține, orice copil care se naște, se aplică aproape automat, și încheierea cel puțin a unei polițe de asigurare, confirmă importanța acestui mod de gândire în întreaga viață. Este o parte naturală a simțului de prevenire și de prevedere care face parte din tradiție, educație, din modul natural de gândire în perspectivă și chiar din instinct. Pentru viața secolului al XXI - lea, nu se poate imagina un real progres, susținut și de durată, în afara asigurărilor. Să ne gândim numai la avalanșa de catastrofe naturale din ultimii ani care au afectat multe zone ale lumii, au adus suferințe milioanelor de locuitori și au creat imense pierderi economice.

Faptul, îndeobște cunoscut și constatat, că puterea economică a unei țări se află în sistemul bancar și de asigurări nu mai are nevoie de argumente. Nu este întâmplător că economiile cele mai stabile, în care și prosperitatea populației este remarcabilă, se întâlnesc în țările în care asigurările sunt bine reprezentate în viața economică.

Datorită amplei sfere de cuprindere și a diversității formelor de asigurare, inventivității permanente a asigurătorilor, reasigurătorilor și brokerilor de a oferi protecții noi, pentru riscuri din ce în ce mai deosebite care depășesc, uneori, definiția clasică a asigurabilității, studierea acestui domeniu nu are limite spațiale și obligă involuntar la un interes în creștere. Este un domeniu foarte dinamic și cuprinzător atât cantitativ, cât și calitativ, a cărui evoluție marchează chiar progresul economic, tehnologic și, de ce nu, al omenirii în general. Asigurările și reasigurările acoperă aproape întreaga varietate a activității umane: afaceri, cultură, educație, călătorii, viață de familie, cu tot ce presupun acestea; ele depășesc orice fel de granițe, atenuează diferențele de cultură, tradiție și mentalitate între vârste și națiuni.

Creșterea și diversificarea activității economice, și implicit, a schimburilor internaționale de valori au dus la crearea și dezvoltarea unor piețe active și concurente de asigurări și reasigurări. Asigurările și reasigurările sunt marcate de un grad ridicat de eterogenitate determinat de existența unei mari diversități de tipuri și categorii de afaceri.

Practic, poate mai mult decât în alte sfere ale cunoașterii, în acest domeniu al asigurărilor, cu cât citești mai mult, cu atât vrei să știi mai mult și să descoperi mai mult.

“Dacă ar fi după mine, aș scrie cuvântul “asigurare” pe ușa fiecărei case și pe fruntea fiecărui om, pentru că sunt convins că pentru sacrificii neconceput de mici, familii întregi pot fi protejate împotriva catastrofelor care le-ar putea distruge pentru totdeauna... Abia atunci aș putea fi mulțumit, căci asigurarea protejează familia în cazul ivirii unei nenorociri și a unor pagube ireparabile ”

CAPITOLUL 1

PIAȚA ASIGURĂRILOR

1.ABORDĂRI TEORETICE ALE ASIGURĂRII

În ciuda eforturilor făcute de unii oameni de știință pentru descoperirea primelor operațiuni de asigurări, acestea nu au putut fi identificate cu precizie. Totuși în urma unor îndelungi căutări, au fost găsite dovezi ale unor operațiuni de împărțire a riscurilor ce datează din aceeași perioadă cu apariția primelor forme organizate de comerț.

1.1.CONCEPTUL DE ASIGURARE

De-a lungul timpului, viața și bunurile oamenilor au fost adesea amenințate de nenumărate pericole. In trecut, oamenii apareau in postura de victime doar ale diferitelor fenomene naturale. În zilele noastre, au apărut și alte riscuri extrem de variate, ca urmare a perfecționării continue a tehnicii și tehnologiilor, a extinderii aglomerărilor urbane, a creșterii numărului mijloacelor de transport, a utilizării pe o scară cât mai largă a energiei atomice etc.

Existența diferitelor riscuri au determinat oamenii să descopere și să aplice diverse mijloace de protecție împotriva riscurilor generatoare de pagube potențiale la care erau expuse activitățile lor sau insăși ființa lor. Asemenea mijloace au la baza prevenirea, asistența și prevederea.

Prevenirea constituie cel mai bun mijloc de protecție, dar nu este întotdeauna posibilă, mai ales dacă riscurile sunt generate de forțele dezlănțuite ale naturii.

Asistența reprezintă o acțiune ce vizează repararea daunelor. Ea este incertă și nu întotdeauna suficientă, neputând repara decât parțial și momentan pagubele suferite.

Prevederea implică constituirea anticipată a unor resurse pentru nevoi viitoare. Cea mai reușită și mai eficientă formă a prevederii s-a dovedit a fi asigurarea.

Bibliografie:

Alexa Constantin, “Asigurări și Reasigurări în comerțul internațional”, Editura All,

Ciurel Violeta București, 1992

Alexa Constantin, “Transporturi și asigurări”, Editura Metropol, București, 1994

Sută Alexandru

Alexandru Felicia ”Asigurări de bunuri și persoane: aspecte teoretice, aplicații

Armeanu Daniel practice”, Editura Economică, București, 2003

Bercea Florian “Asigurări de stat”, Ediția a III-a, Editura Didactică și

Pedagocică, București, 1996

Bistriceanu Gheorghe “Dicționar de asigurări”, Editura Științifică, București 1991

Bercea Florian

Macovei E. I.

Ciurel Violeta “Asigurări și reasigurări: abordări teoretice și practici

internaționale”, Editura All Beck, București, 2000

Constantinescu Anghel ”Marketing în asigurări”, Editura Bren, București, 1998

Constantinescu Anghel ”Asigurarea și managementul riscului”, Editura Tehnica,

Dobrin Marinică București, 1998

Constantinescu Anghel ”Introducere în asigurări”, Editura Tehnică, București, 1998

Dobrin Marinică

Constantinescu Anghel “Practica asigurărilor”, Editura Semne ’94, București 1999

Dobrin Marinică

Dobrin Marinică “Asigurări și reasigurări”, Editura Fundației Ramânia de Mâine,

București, 2000

Galiceanu Ioan “Economia asigurărilor”, Editura Universitaria, Craiova, 1996

Lungu Constantin “Asigurările de viață și modernizarea acestora”, Editura Sedcom

Libris, Iași, 2003

Negoiță Ion “Aplicații practice în asigurări și reasigurări”, Editura Etape,

Sibiu, 2001

Purcaru Ion “Asigurări de persoane și bunuri”, Editura Ase, București, 2003

Mircea Iulian

Lazăr Gheorghe

Tănăsescu Paul “Asigurări moderne de bunuri și persoane”, Editura Ase,

Dragotă Mihaela București, 2003

Lăzărescu Sorin

Șerbănescu Cosmin

Văcărel Iulian “Asigurări și reasigurări”, Editura Expert, București, 2000

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tendinte pe piata serviciilor de asigurari de viata din Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2011
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
78 pagini
Imagini extrase:
78 imagini
Nr cuvinte:
23 317 cuvinte
Nr caractere:
123 366 caractere
Marime:
1.05MB (arhivat)
Publicat de:
Salomea Munteanu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Asigurări
Predat:
la facultate
Specializare:
Finante Banci
Materie:
Asigurări
An de studiu:
III
Nota primită:
Nota 9
Sus!