Studiu privind indicii agrochimici și planul de fertilizare a solurilor

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

Capitolul I
Chimizarea agriculturii si contextul societatii contemporane
Chimizarea agriculturii si criza energetica
Fertilizarea organo-minerala-mijloc esential de sporire a productiei
Capitolul II
Caracterizarea conditiilor naturale si social-economice ale
localitatii SIRET
Caracterizarea conditiilor naturale
Pozitia geografica
Geomorfologia, geologia si litologia
Hidrologia si hidrogeologia
Principalele caracteristici ale climei
Vegetatia naturala si cultivata
Fauna solului
Principalele tipuri zonale si azonale de sol
Capitolul III
Cartarea agrochimica a solurilor
Modul de lucru
Faza pregatitoare
Faza de teren
Faza de laborator
Faza de birou
Indici agrochimici ce caracterizeaza starea de fertilitate a solului
Reactia chimica a solurilor
Caracterizarea starii de aprovizionare cu azot si fosfor
Caracterizarea starii de aprovizionare cu potasiu mobil
Capitolul IV
Stadiul cercetarilor cu privire la fertilizarea pasunilor si fanetelor naturale
4.1. Compozitia floristica a pajistilor si exigenta acestora fata de elementele nutritive Cercetari privind fertilizarea organica
Cercetari privind fertilizarea chimica
Sisteme de fertilizare a pajistilor
Capitolul V
Stabilirea dozelor de ingrasaminte chimice functie de principalii indici agrochimici
Principii de stabilire a dozelor optim-economice
Modele matematice de stabilire a dozelor optime economice
Aplicarea ingrasamintelor si amendamentelor
Epoci si metode de aplicare a ingrasamintelor si amendamentelor
Ingrasamintele chimice si amendamente utilizate
Stabilirea necesarului de ingrasaminte si amendamente
Capitolul VI
Intocmirea planului de fertilizare
6.1. Modul de folosinta al terenului
6.2. Dozele de amendamente si ingrasaminte utilizate

Extras din licența:

Cap.I

Chimizarea agriculturii in contextul societatilor contemporane.

1.1 Chimizarea agriculturii si criza energetica.

Amploarea cercetarilor stiintifice, incepand cu a doua jumatate a secolului XX a permis o sursa gigantica pentru sporirea productivitatii in agricultura.

Aceasta evolutie a devenit posibila si datorita intensificarii procesului de productie prin mecanizare si chimizare.

In timp au existat preocupari pentru reducerea la strictul necesar a consumurilor de energie si combustibili atat in domeniul prelucrarilor cat si in domeniul fertilizarii solurilor.

In general agricultura de tip industrial se caracterizeaza printr-un consum ridicat de energie.

La analiza pe factori de productie a consumului de energie in agricultura mondiala s-au constatat procentual urmatoarele repartitii:

Chimizare (ingrasaminte, pesticide) -34%

Mecanizare (arat, prasit, recoltat) -20%

Transporturi (materiale, recolta) -17%

Irigare -11%

Cresterea animalelor -8%

Conservarea produselor -6%

Alte consumuri -4%

TOTAL 100%

Resursele energetice utilizate in agricultura sunt de doua tipuri :

-resurse energetice fosile (conventional limitate) in care se includ carbunii, petrolul, gazele naturale, energia nucleara, ce se epuizeaza in timp;

-resurse energetice inoibile (neconveniionale) reprezentate prin energia solara, energia eoliana, energia hidraulica.

Luand in considerare toate formele de energie consumate la un hectar pentru cultura plantelor rezulta in medie, o cantitate de 20-25GJ (1GJ=109J), insemnand ca la nivelul intregii noastre tari, aceasta reprezinta o cantitate de 200-250 milioane GJ, chimizarii revenindu-i 61,6 %, fapt ce impune in contextul crizei energetice, luarea unor masuri care sa duca la imbunatatirea tehnologiilor de producere, de aplicare si de eliminare a oricarei forme de risipa .

In acelasi context, se impune si stabilirea rationala a sortimentului de ingrasaminte avand in vedere consumurile energetice diferentiate, necesare producerii lor.

Astfel pentru producerea unui kg de ingrasaminte cu azot s.a. se consuma 60 MJ, pentru 1kg fosfor s.a. se consuma 9,6 MJ .

Consumurile energetice variaza in functie de materiile prime folosite la fabricarea ingrasamintelor si de sortimentul de ingrasaminte.

La noi in tara, tehnologia fabricarii ingrasamintelor cu azot se bazeaza pe folosirea gazului metan.

In cazul fabricarii pesticidelor, consumurile de energie sunt mult mai ridicate comparativ cu ingrasamintele.

Erbicidele se obtin cu un consum de energie de circa 10 ori mai mare fata de ingrasaminte.

Din totalul energiei consumate pe intreaga economie, energia consumata pentru ingrasaminte reprezinta circa 1%. Pe totalul agriculturii, consumul de energie reprezinta circa 3,5% din energia conventionala utilizata in economia tarii noastre.

Dupa studiile intreprinse, se estimeaza ca in intreaga lume circa 30% din alimentele de origine vegetala se datoreaza folosirii ingrasamintelor chimice in agricultura.

In medie, o cantitate de 100.000 tone ingrasaminte, aduce un spor de productie care echivaleaza cu recolta ce se obtine de pe suprafata de 400.000- 500.000 ha.

S-a constatat ca gradul de intensivizare al agriculturii unei tari creste odata cu cantitatea de ingrasaminte folosita la unitatea de suprafata. Un rol important in sporirea si asigurarea productiei agricole il au pesticidele.

Se estimeaza ca anual pe glob, datorita bolilor si daunatorilor, se pierde la cereale o cantitate de 340 milioane tone, cantitate suficienta pentru a hrani un miliard de oameni pe timp de un an.

Pierderi importante de recolta se produc si datorita buruienilor, impotriva carora se utilizeaza erbicidele. Aceste pierderi se ridica la 5-10% din recolta potentiala a plantelor.

Asupra rolului chimiei in viitorul omenirii au existat si pareri eronate.

Astfel, chimistul francez Charmpagnat, americanul W. Alsberg, au ajuns la concluzia ca pe viitor rolul agriculturii va scadea, dezvoltandu-se in acelasi timp chimia ca ramura de productie. Trebuie inteles faptul ca, chimia ajuta agricultura fara a-i diminua rolul sau primordial in a asigura hrana necesara pentru omenire.

Se impune ca pe viitor, in cadrul unei agriculturi intensive, sa creasca, cantitatea de ingrasaminte s.a. la hectar, desi o cale mai eficienta este folosirea rationala a ingrasamintelor.

1.2 Fertilizarea organo-minerala -mijloc esential de sporire

a productiei

Diferitele studii efectuate in mai multe tari de catre F.A.O. evidentiaza faptul ca ingrasamintele constituie mijlocul principal de sporire a productiei agricole la hectar.

Intr-un studiu efectuat in 41 de tari se evidentiaza legatura stransa dintre consumul de ingrasaminte si productia la hectar. Indicele valorii productiei creste in cele 41 de tari analizate odata cu cantitatea de ingrasaminte folosita.

Productia agricola la unitatea de suprafata exprimata valoric a fost mai mare in Belgia, Olanda si Japonia, tari cu un consum mediu de 400-500 kg/ha in timp ce in Thailanda, India, Siria, Indonezia, consumul mediu scazut de ingrasaminte la hectar arata si productia mica la unitatea de suprafata.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu privind indicii agrochimici si planul de fertilizare a solurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
16 553 cuvinte
Nr caractere:
86 999 caractere
Marime:
71.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
studiu, indice, agronomie, chimie, chimic, plan, sol, fertilizare
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Andrei Grigroru
Sus!