Studiu de caz privind tehnologia de obținere a vinurilor roșii

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 TEMA PROIECTULUI DE DIPLOMA
2 OBIECTUL PROIECTULUI
2.1 DENUMIREA OBIECTIVULUI PROIECTAT
2.2 CAPACITATEA DE PRODUCTIE
2.3 PROFILUL DE PRODUCTIE
2.4 JUSTIFICAREA NECESITATII SI OPORTUNITATII REALIZARII PRODUCTIEI PROIECTATE
3 ELEMENTE DE INGINERIE TEHNOLOGICA
3.1 PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE MATERIILOR PRIME, AUXILIARE SI ALE PRODUSELOR FINITE. PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE MATEREI PRIME FETEASCA NEAGRA
3.2 ANALIZA COMPARATIVA TEHNOLOGIILOR EXISTENTE PE PLAN MONDIAL PENTRU REALIZAREA PRODUSULUI PROIECTAT
3.3 ALEGEREA SI DESCRIEREA SCHEMEI TEHNOLOGICE ADOPTATE, CU ANALIZA FACTORILOR CARE INFLUENTEAZAPRODUCTIA
3.4 MANAGEMENTUL CALITATII
3.5 REGIMUL DE LUCRU AL SECTIEI
4 BILANTUL DE MATERIALE
4.1 CALCULUL BILANTULUI DE MATERIALE
4.2 CONSUMURI SPECIFICE SI RANDAMENTE DE FABRICATIE
4.3 VALORIFICAREA COMPLETA SI EFICIENTA A PRODUSELOR SECUNDARE
5 CALCULUL INSTALATIEI FRIGORIFICE SI/SAU DE CLIMATIZARE
5.1 CARACTERISTICILE AERULUI ATMOSFERIC
6 UTILAJE TEHNOLOGICE SI DE TRANSPORT
6.1 BILANTUL TERMIC SI ALEGEREA UTILAJELOR SAU DIMENSIONAREA TEHNOLOGICA A UTILAJELOR
6.2 LISTA UTILAJELOR (CUPRINZAND CARACTERISTICILE TEHNICE PRINCIPALE, FURNIZORI)
6.3 MASURI DE PROTECTIA MUNCII, P. S. I SI IGIENA MUNCII NORME DE PROTECTIA MUNCII IN INDUSTRIA VINULUI SI A BAUTURILOR ALCOOLICE
7 STRUCTURA SI DIMENSIONAREA PRINCIPALELOR SPATII DE PRODUCTIE
8 BIBILOGRAFIE

Extras din licența:

Sa se proiecteze un centru de vinificatie si tehnologia de obtinere a vinurilor rosii cu denumire de origine controlata prin procedeul cisternelor rotative metalice, utilizand soiul: Feteasca Neagra, cu o capacitate de depozitare de 1000 tone si cu o capacitate de prelucrare de 2000 tone pe sezon.

Obiectul proiectului il reprezinta obtinerea vinurilor rosii romanesti cu denumire de origine controlata din soiul Feteasca Neagra.

Capacitatea de productie este de 2000 t struguri pe sezon, iar campania de vinificatie dureaza 12 zile.

Se lucreaza 12 ore pe zi.

2. 3. Profilul de productie Sectia produce vinuri rosii de calitate superioara din soiul V.

D. O. C.: vin cu denumire de origine controlata.

Profilul centrului de vinificatie il constituie obtinerea vinurilor rosii din soiul Feteasca Neagra prin procedeul de macerare-fermentare Roto.

Pe langa vinurile rosii de calitate superioara se obtin si vinuri rosii de consum curent.

2. 4. Justificarea necesitatii si oportunitatii realizarii productiei proiectate.

Motto: un pahar de vin la fiecare masa nu numai ca nu strica, dar este necesar, folosul lui il veti simti in scurta vreme. Beti deci cu incredere un pahar-un singur pahar-din vinul cel mai bun si veti fi mult mai sanatosi si mai multumiti. (Poezia vinului-I. C.

Teodorescu, 10 august 1933). Vinul contine intr-o proportie armonica si intr-o forma usor asimilabila numeroase substante de crestere si intretinere a organismului.

De aceea el a fost numit, pe drept cuvant, de Pasteur cea mai igienica si mai sanatoasa bautura. Vinificatia este o indeletnicire europeana: de-a lungul Mediteranei se cultiva 60% dn productia mondiala.

Intr-un sondaj facut in anii 1993-1994, Romania se afla pe locul noua, avand o productie de 5, 8 milioane hectolitri, un consum pe cap de locuitor de 19, 1 litri si cantitatea livrata la export este 1, 9 milioane hectolitri, deci un procentaj in domeniu, care trebuie valorificat in spiritul traditiei nationale la cele mai inalte cote. Romania este un producator cu traditie de vinuri de inalta calitate pentru a dispune de conditiile climaterice necesare, ceea ce a impus-o pe piata mondiala.

Piata mondiala de desfacere a vinurilor este in continua schimbare, tari noi, care nu au produs niciodata vin, China si Tailanda, dar care din 1994 au plantat suprafete importante cu vita de vie, ceea ce duce la aparitia concurentei, cu atat mai mult cu cat noile reguli ale comertului international au dus la caderea barierelor vamale, care franau circulatia produselor.

Avand in vedere ca exista foarte multe regiuni in lume, unde se poate face vin, competitia a devenit feroce si in consecinta Romania a trebuit sa-si intareasca sectorul de productie a vinurilor prin investitii in domeniu combinate cu un marketing adecvat, care sa promoveze produsele atat pe plan national cat si mondial.

Tot in sprijinul justificarii necesitatii productiei de vinuri se pot aduce argumente si din punct de vedere al efectelor energetice pe care-l are vinul asupra organismului ...

Bibliografie:

ALEXE P. - INDRUMAR DE PROIECTARE. CALCUL ECONOMIC PROIECTE, GALATI, 2001

ALEXANDRU R. - FENOMENE DE TRANSFER, TABELE, DIAGRAME, NOMOGRAME, UNIVERSITATEA GALATI, 1995

ANA ALEX. , CROITOR N. - PRELUCRAREA LEGUMELOR SI FRUCTELOR IN INDUSTRIA CONSERVELOR, EDITURA EVRIKA, BRAILA, 2000

AMARFI RODICA - UTILAJ SPECIAL PENTRU INDUSTRIA FERMENTATIVA SI INDUSTRIA CONSERVELOR, UNIVERSITATEA GALATI, 1982

BANU C. - MANUALUL INGINERULUI DE INDUSTRIE ALIMENTARA, VOL. I, II, EDITURA TEHNICA, 1998, 1999

BULANCEA M. - TEHNOLOGIA SI UTILAJUL INDUSTRIEI VINULUI SI BAUTURILOR ALCOOLOCE DISTILATE, VOL. I, II, UNIVERSITATEA GALATI, 1980, 1987

BULANCEA M. - TEHNOLOGII MODERNE IN INDUSTRIA VINULUI, UNIVERSITATEA GALATI, 1977

CEBOTARESCU I. D. - UTILAJ TEHNOLOGIC PENTRU VINIFICATIE, EDITURA TEHNICA, 1997

CONSTANTINESCU GHE. - AMPELOGRAFIA R. S. R. , EDITURA TEHNICA, BUCURESTI, 1960

COTEA V. - TRATAT DE ENOLOGIE, EDITURA CERES, BUCURESTI, VOL I, II, 1985, 1988

ILIESCU GHE. - CARACTERISTICI TERMOFIZICE ALE PRODUSELOR ALIMENATARE, EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA, BUCURESTI, 1982

LUCA GHE. N. - OPERATII SI APARATE DIN INDUSTRIA VINULUI, EDITURA TEHINCA, 1997

MACOVEI M. V. - CALCULE DE OPERATII SI UTILAJE PENTRU PROCESAREA TERMICA SI BIOCHIMICA IN BIOTEHNOLOGIE, EDITURA ALMA, GALATI, 2001

ROTARU G. , MORARU C. - ANALIZA RISCURILOR. PUNCTE CRITICE DE CONTROL, EDITURA ALMA, GALATI

ROTARU G. - MANAGEMENTUL IMPLEMENTARII PROGRAMELOR DE CALITATE

POPA C. , JASCANU V. - INDRUMAR DE PROIECTARE PENTRU INTREPRINDERILE DIN INDUSTRIA ALIMENTARA, UNIVERSITATEA GALATI

RASENESCU I. - OPERATII SI UTILAJE IN INDUSTRIA ALIMENTARA, VOL 1

TOFAN C. - IGIENA SI SECURITATEA PRODUSELOR ALIMENTARE, EDITURA AGIR

TIRDEA C. , SARBU GHE. - TRATAT DE VINIFICATIE, EDITURA "ION IONESCU DE LA BRAD", IASI, 2000

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de caz privind tehnologia de obtinere a vinurilor rosii
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2001
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
178 pagini
Imagini extrase:
169 imagini
Nr cuvinte:
38 806 cuvinte
Nr caractere:
222 274 caractere
Marime:
30.89MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
-
Materie:
Agronomie
Sus!