Analiza tehnico-economică a culturii grâului în cadrul SC Agro Cris Mar SRL

Previzualizare licența:

Extras din licența:

Agricultura este ramura a productiei materiale, in care, cu ajutorul plantelor verzi si sub actiunea diriguitoare a omului, are loc transformarea energiei cinetice a soarelui in energie potentiala-materie organica, singura forma de energie accesibila organismului uman si animal. Totodata, este ramura de baza a economiei nationale prin care se asigura produsele alimentare si materiile prime pentru industria bunurilor de larg consum.

Ca ramura a productiei materiale, aparitia si dezvoltarea agriculturii (ca si a industriei, constructiilor, transporturilor) a fost conditionata de mersul procesului de diviziune sociala a muncii.

Prin participarea omului la procesul de productie, agricultura se deosebeste de natura, unde, de asemenea, are loc acumularea de energie cinetica solara cu ajutorul plantelor verzi. Agricultura, ca indeletnicire productiva, incepe si se termina odata cu participarea omului la procesul de produtie. Bunurile de consum aflate in natura sunt numai culese, dar nu produse de catre om. Astfel, fructele de padure, pestele din balti, lacuri, rauri, mari si oceane, animalele salbatice din paduri, campii etc., sunt bunuri ale naturii. Prin cules, pescuit sau vanat, omul le desprinde din mediul lor natural si le foloseste in diferite scopuri personale. Din acest moment al insusirii lor, cu ajutorul muncii, ele incep sa devina produse ale muncii. In schimb, cultivarea pomilor, a vitei-de-vie, a culturilor de camp, a ciupercilor etc., cresterea pestilor in helestee special amenajate de catre om, cresterea animalelor, inclusiv a celor de blana etc., fac deja parte din agricultura, deoarece are loc un proces de productie cu participarea omului.

Transformarea energiei cinetice solare in energie potentiala sub forma de materie organica, sub influenta transformatoare a plantelor verzi deosebeste - fundamental - agricultura de industrie si de alte ramuri ale productiei materiale. La baza productiei agricole stau procesele organice, biologice, pe cand la baza celei industriale stau cele anorganice.

Aparitia si dezvoltarea agriculturii ca indeletnicire sociala independenta este conditionata de formarea producatorului agricol colectiv sau particular, proprietar sau arendas, in functie de stadiul atins in procesul de diviziune sociala a muncii si a formelor de exploatare a pamantului.

Notiunea de agricultor urmeaza indeaproape sfera de cuprindere a agriculturii. In sens mai larg, agricultorul - pe langa activitatea de obtinere a lor-transforma produsele agricole de natura vegetala, in produse de natura animala sau industriala, pentru a fi utilizate direct in alimentatia umana.

Importanta economica a agricultorului este determinata de posibilitatea autosatisfacerii celor mai insemnate nevoi de a trai - hrana. De aceea, agricultorul este mai independent si mai refractar la indemnuri sau masuri care vin din afara preocuparilor sale. Avand posibilitatea sa-si regleze singur balanta dintre venituri si cheltuieli, mai mult decat oricare alt profesionist, el este in masura sa-si inmulteasca singur averea, contribuind astfel la sporirea productiei.

Bibliografie:

Axinte M., Borcean I., Muntean L.S., Roman Gh.V., 2006 - Fitotehnie. Editura "Ion Ionescu de la Brad", Iasi.

Baicu T., Sesan Tatiana Eugenia, 1996 - Fitopatologie agricola. Editura "Ceres", Bucuresti.

Barbulescu Al., Popov C., Mateias M.C., 2002 - Bolile si daunatorii culturilor de camp. Editura "Ceres", Bucuresti.

Bilteanu Gh., Barnaure V., 1989 - Fitotehnie. Editura ,,Ceres", Bucuresti.

Berbecel O., Valuta Gh., 1960 - Zonarea ecologica a plantelor agricole. Editura Academiei, Bucuresti.

Blaga Gh., Filipoiu F., Paulette L., Rusu I., Udrescu S., Vasile D., 2008-Pedologie. Editura ,,Mega", Bucuresti.

Borlan Z., Hera Cr., 1977 - Indrumator pentru stabilirea necesarului de ingrasaminte si amendamente la culturile de camp. Editura ,,Ceres", Bucuresti.

Ceapoiu N., Bilteanu Gh., Hera C., 1984 - Graul. Editura ,,Academiei RSR", Bucuresti.

Ciontu C., 2009 - 2010 - Agrotehnica. Notite curs. USAMV Bucuresti, Facultatea de Agricultura.

Cristea Stelica, Gheorghies C., 2001 - Fitopatologie. Vol. I. Editura ,,Ceres", Bucuresti.

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Tehnico-Economica a Culturii Gra?ului in Cadrul SC Agro Cris Mar SRL.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
59 pagini
Imagini extrase:
59 imagini
Nr cuvinte:
14 606 cuvinte
Nr caractere:
77 607 caractere
Marime:
3.06MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
analiza, cultura graului
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!