Analiza agenților patogeni la vița de vie

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 IMPORTANTA SI SCOPUL STUDIERII TEMEI
1.1 IMPORTANTA ECONOMICA SI SOCIALA A VITEI DE VIEI IN ROMANIA
1.2 ZONAREA VITEI DE VIE IN ROMANIA
1.2.1 REGIUNILE VITICOLE A DEALURILOR CRISANEI SI MARAMURESULUI
1.2.2 REGIUNILE VITICOLE ALE PODISULUI TRANSILVANIEI
1.2.3 REGIUNILE VITICOLE A DEALURILOR MOLDOVEI
1.2.4 REGIUNILE VITICOLE A DEALURILOR MUNTENIEI SI OLTENIEI
1.2.5 REGIUNILE VITICOLE A DEALURILOR BANATULUI
1.2.6 REGIUNILE VITICOLE A COLINELOR DOBROGIEI
1.2.7 REGIUNILE VITICOLE A TERASELOR DUNARII
1.2.8 REGIUNILE VITICOLE A NISIPURILOR DI SUDUL TARII
2 PODGORIA - CADRU NATURAL SI ORGANIZATORIC
2.1 ASEZAREA GEOGRAFICA RELIEF, CLIMA, SOL
2.2 VEGETATIA CARACTERISTICA
2.3 STRUCTURA ORGANIZATORICA A S. C. XYZ S. A.
3 MATERIALUL SI METODA DE LUCRU
3.1 PREZENTAREA FERMEI XYZ
3.2 MATERIALUL DE STUDIU SI METODA DE LUCRU
4 CARACTERIZAREA CLIMATICA A ANULUI 2001 - 2002
4.1 TEMPERATURA
4.2 PRECIPITATIILE
4.3 NEBULOZITATEA, DURATA DE STRALUCIRE A SOARELUI SI UMIDITATEA
4.4 REGIMUL EOLIAN
5 AGENTII PATOGENI SEMNALATI PE VITA DE VIE IN ANUL 2002
5.1 AVERTIZARILE SI RECOMANDARILE EFECTUATE DE CENTRUL DE PROTECTIA PLANTELOR
5.2 TRATAMENTELE APLICATE LA FERMA XYZ IN ANUL 2002
5.3 PLASMOPARA VITICOLA MANA VITEI DE VIE
5.3.1 PREVENIREA SI COMBATEREA
5.3.2 COMPORTAREA UNOR SOIURI DE MASA LA ATACUL DE MANA IN CONDITIILE ANULUI 2002 LA FERMA XYZ
5.4 UNCINULA NECATOR FAINAREA VITEI DE VIE
5.4.1 PREVENIREA SI COMBATEREA
5.4.2 COMPORTAREA UNOR SOIURI DE MASA LA ATACUL DE FAINARE IN CONDITIILE ANULUI 2002 LA FERMA XYZ
5.5 BOTRYOTINIA FUCKELIANA PUTREGAIUL CENUSIU AL STRUGURILOR
5.5.1 PREVENIREA SI COMBATEREA
5.5.2 COMPORTAREA UNOR SOIURI DE MASA LA ATACUL DE PUTREGAI CENUSIU IN CONDITIILE ANULUI 2002 LA FERMA XYZ
6 CONCLUZII
7 BIBLIOGRAFIE

Extras din licența:

Conditiile de mediu care influienteaza aparitia, modul de manifestare si evolitia bolilor, modul de transmitere a agentilor patogeni vor fi in masura sa evidentieze importanta masurilor de prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor.

Cu toate eforturile depuse, productia medie la hectar, desi in crestere continua, se mentine insa in crestere scazuta, mai ales datorita pierderilor care se inregistreaza an de an ca urmare a atacului diferitilor agenti patogeni si daunatori animali.

Atat pe plan mondial, cat si in tara noastra eforurile cercetatorilor sunt indreptate spre elaborarea complexului de masuri pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor vitei de vie, in special pentru obtinerea de material pentru plantat sanatos, crearea soiurilor rezistente, si sporirea eficacitatii combaterii chimice.

In lucrarea de fata vom prezenta principalele boli ale vitei de vie din familia vitaceae in conditile Podgoriei Husi in anul 2002 caracteristicile, biologia si combaterea acestora. Scopul urmarit este ca prin aceasta sa contribuim la ridicarea cunostintelor generale privind rolul protectei plantelor in cultura vitei de vie, contribuind astfel la obtinerea unor productii ridicate din punct de vedere calitativ si cantitativ.

Viticultura este o ramura de productie intensiva a agriculturii, caracterizata printr-un coeficient ridicat de valorificare a terenurilor. Valoarea productiei ce se realizeaza la un ha.

cultura vita de vie, echivaleaza cu circa 10-15 ha culturi cerealiere. Importanta cultivarii vitei de vie vizeaza aspecte economice si sociale ca si cele prezentate in continuare.

Valorificarea rationala a fondului funciar Vita de vie se cultiva cu rezultate foarte bune pe terenurile in panta, pe nisipuri si solurile nisipoase slabe solidificate, considerate improprii pentru culturile de cereale si plante tehnice. In tara noastra mai mult de 85% din plantatiile de vita de vie se gasesc pe terenurile in panta. In ceea ce priveste plantatiile de vita de vie pe nisipuri, acestea reprezinta 7-8%. Prin cultura vitei de vie se asigura valorificarea superioara a acestor categorii de terenuri agricole, cu o contributie substantiala la realizarea venitului national.

Baza de productie pentru economia nationala Strugurii reprezinta materia prima pentru obtinerea vinurilor si distilatelor pentru coniac. Annual se vinifica circa un milion de tone de struguri, din care rezulta 7-8milioane hl vin. Cantitati importante de struguri sunt prelucrate in industria alimentara, la fabricarea compotului, gemurilor, dulceturilor, stafidelor, sucului de struguri, mustului concentrat si a altor produse.

Sursa de venituri pentru populatie Cultura vitei de vie asigura venituri importante pentru o mare parte a populatiei care traieste in regiunile de deal, subcarpatice, constituind unul din factorii de stabilitate a populatiei respective. Sursele mari de venituri se obtin de la plantatiile de vita de vie pentru struguri de masa, in special cele situate in ...

Bibliografie:

BAICU T. , SANESCU A. - "SISTEMUL DE COMBATERE INTEGRATA A BOLILOR SI DAUNATORILOR PE CULTURI"

GUCIUNAN I. , CARCARA V. - "JUDETELE PATRIEI" - JUDETUL VASLUI, 1973

IACOB V. , I. PUIU, E. ULEA - "FITOPATOLOGIE HORTICOLA" - EDITURA "I. I. DE LA BRAD", IASI, 2001

MIRICA I. , MIRICA AFRODITA - "PROTECTIA VITEI DE VIE IMPOTRIVA BOLILOR SI DAUNATORILOR", 1986

NEAMTU I. , MOLIAVIN V. , TUDOSE A. - "MONOGRAFIA PODGORIEI HUSI", 1967

SEVERIN V. , DEJEU L. - "BOLILE SI DAUNATORII VITEI DE VIE", 1994

ULEA E. - "CONTRIBUTIA LA STUDIUL CIUPERCILOR CARE ATACA SCOARTA SI LEMNUL VITEI DE VIE CU PRIVIRE SPECIAL ASUPRA ESCORIOZEI PRODUSA DE PHOMOPSIS VITICOLA" - TEZA DE DOCTORAT, 1997

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza agentilor patogeni la vita de vie
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2003
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
58 imagini
Nr cuvinte:
12 707 cuvinte
Nr caractere:
68 667 caractere
Marime:
1.60MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate din Iasi
Specializare:
Pomicultura viticultura
Materie:
Agronomie
Sus!