Conditiile de mediu care influienteaza aparitia, modul de manifestare si evolitia bolilor, modul de transmitere a agentilor patogeni vor fi in masura sa evidentieze importanta masurilor de prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor.
Cu toate eforturile depuse, productia medie la hectar, desi in crestere continua, se mentine insa in crestere scazuta, mai ales datorita pierderilor care se inregistreaza an de an ca urmare a atacului diferitilor agenti patogeni si daunatori animali.
Atat pe plan mondial, cat si in tara noastra eforurile cercetatorilor sunt indreptate spre elaborarea complexului de masuri pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor vitei de vie, in special pentru obtinerea de material pentru plantat sanatos, crearea soiurilor rezistente, si sporirea eficacitatii combaterii chimice.
In lucrarea de fata vom prezenta principalele boli ale vitei de vie din familia vitaceae in conditile Podgoriei Husi in anul 2002 caracteristicile, biologia si combaterea acestora. Scopul urmarit este ca prin aceasta sa contribuim la ridicarea cunostintelor generale privind rolul protectei plantelor in cultura vitei de vie, contribuind astfel la obtinerea unor productii ridicate din punct de vedere calitativ si cantitativ.
Viticultura este o ramura de productie intensiva a agriculturii, caracterizata printr-un coeficient ridicat de valorificare a terenurilor. Valoarea productiei ce se realizeaza la un ha.
cultura vita de vie, echivaleaza cu circa 10-15 ha culturi cerealiere. Importanta cultivarii vitei de vie vizeaza aspecte economice si sociale ca si cele prezentate in continuare.
Valorificarea rationala a fondului funciar Vita de vie se cultiva cu rezultate foarte bune pe terenurile in panta, pe nisipuri si solurile nisipoase slabe solidificate, considerate improprii pentru culturile de cereale si plante tehnice. In tara noastra mai mult de 85% din plantatiile de vita de vie se gasesc pe terenurile in panta. In ceea ce priveste plantatiile de vita de vie pe nisipuri, acestea reprezinta 7-8%. Prin cultura vitei de vie se asigura valorificarea superioara a acestor categorii de terenuri agricole, cu o contributie substantiala la realizarea venitului national.
Baza de productie pentru economia nationala Strugurii reprezinta materia prima pentru obtinerea vinurilor si distilatelor pentru coniac. Annual se vinifica circa un milion de tone de struguri, din care rezulta 7-8milioane hl vin. Cantitati importante de struguri sunt prelucrate in industria alimentara, la fabricarea compotului, gemurilor, dulceturilor, stafidelor, sucului de struguri, mustului concentrat si a altor produse.
Sursa de venituri pentru populatie Cultura vitei de vie asigura venituri importante pentru o mare parte a populatiei care traieste in regiunile de deal, subcarpatice, constituind unul din factorii de stabilitate a populatiei respective. Sursele mari de venituri se obtin de la plantatiile de vita de vie pentru struguri de masa, in special cele situate in ...
BAICU T. , SANESCU A. - "SISTEMUL DE COMBATERE INTEGRATA A BOLILOR SI DAUNATORILOR PE CULTURI"
GUCIUNAN I. , CARCARA V. - "JUDETELE PATRIEI" - JUDETUL VASLUI, 1973
IACOB V. , I. PUIU, E. ULEA - "FITOPATOLOGIE HORTICOLA" - EDITURA "I. I. DE LA BRAD", IASI, 2001
MIRICA I. , MIRICA AFRODITA - "PROTECTIA VITEI DE VIE IMPOTRIVA BOLILOR SI DAUNATORILOR", 1986
NEAMTU I. , MOLIAVIN V. , TUDOSE A. - "MONOGRAFIA PODGORIEI HUSI", 1967
SEVERIN V. , DEJEU L. - "BOLILE SI DAUNATORII VITEI DE VIE", 1994
ULEA E. - "CONTRIBUTIA LA STUDIUL CIUPERCILOR CARE ATACA SCOARTA SI LEMNUL VITEI DE VIE CU PRIVIRE SPECIAL ASUPRA ESCORIOZEI PRODUSA DE PHOMOPSIS VITICOLA" - TEZA DE DOCTORAT, 1997
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.