Iudaismul

Previzualizare lecție:

Extras din lecție:

Iudaismul este religia poporului evreu care se intemeiaza pe textele Bibliei ebraice, ce cuprinde legaturile poporului lui Israel cu Dumnezeu. Este, totodata, istoria, cultura, modul lui de viata.(Naudin, 2001, pag. 34)

Tragandu-si radacina din descendentii Iudeii, iudaismul a fost infiintat in anul 2000 i.C. de Avraam, Isaac si Iacob si are peste 18 milioane de adepti. Iudaismul adopta credinta intr-un singur Dumnezeu, care este creatorul universului si care conduce poporul ales, evreii, prin profetii cu care el vorbeste. Cuvantul este descoperit in Biblia evreiasca (sau Vechiul Testament) . Biblia este baza intregii gandiri iudaice si este alcatuita din douazeci si patru de carti scrise in ebraica si repartizate in trei grupe: Torah (cuprinde cele cinci carti ale lui Moise: Facerea, Iesirea, Leviticul, Numerii si Deuteronomul), Nebiim (Prorocii) si Ketuvim (Scrierile, Psalmii). In literatura rabinica se intalneste des termenul Torah pentru a desemna intreaga Biblie.(Naudin, 2001, pag. 36)

Torah-ul contine un numar de 613 de porunci, incluzand pe cele 10, care sunt explicate in Talmud. Iudeii cred ca, conditia omului poate fi imbunatatita, cuvantul Torah-ului trebuie ascultat si urmat, si ca Mesia va aduce, intr-un final, omenirea intr-o stare paradisiaca. Iudaismul promoveaza ideea de comunitate printre toti oamenii de credinta evreiasca, apartenenta la o sinagoga sau templu, si importanta vietii de familie1. Ceremoniile religioase au loc atat acasa, cat si la sinagoga. Sinagoga este locul de adunare a comunitatii evreiesti pentru rugaciunea comuna si pentru studiu. Este orientata spre orasul Ierusalim, unde se inalta Templul inainte de a fi distrus. Doua sau trei piese mobiliare constituie obiectele de cult. Mobila principala este dulapiorul sfant (chivotul) in care sunt inchise manuscrisele Torei. In fata acestui dulapior arde o lumina vesnica care simbolizeaza faptul ca Sfanta Scriptura continuta in Torah este lumina. (Gaudin, 2005, pag. 55)

Iudaismul se imparte in trei mari grupari, care se deosebesc intre

Bibliografie:

Naudin, C., Cuq, M. L., "Les religions du monde", Editura Larousse Neuf 2001 (traducerea din limba franceza de Irina Negrea)

Gaudin, P., "Marile religii", Editura

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iudaismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
786 cuvinte
Nr caractere:
4 421 caractere
Marime:
10.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Lecție
Materie:
Religie
Tag-uri:
religie, credinta, iuda
Predat:
la liceu
Profil:
Teologic
Specializare:
Teologie: teologic ortodox
Sus!