Instalații pentru agrement în turism

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

STRUCTURA SISTEMELOR

Structura unui sistem (subiect) impune organizarea informaţiilor. Dacă se cunoaşte o structură sau un model de care se poate dispune, acestea ajută la interpretarea observaţiilor. La început observaţiile pot părea fără înţeles, dar ştiind că ele trebuie să aparţină unei anumite categorii avute la dispoziţie, ne ajută în procesul de identificare şi descoperire. Structurile presupun multe nivele sau ierarhii. În cadrul oricărei structuri pot exista substructuri. Se vor analiza conceptele structurale care contribuie la organizarea sistemelor: - limite (extremum-uri) închise;

- bucle de reacţie;

- nivele şi

- ritmuri.

În cadrul ritmurilor, avem:

- obiective (scopurile sistemului),

- stări aparente,

- diferenţe şi

- acţiuni.

Aceste concepte structurale se organizează în următoarea ierarhie de componente majore şi subordonate:

Bucla conexiunii inverse ca element de bază din care este format sistemul.

1. Nivelele, ca unul dintre tipurile fundamentale de variabile din cadrul buclei conexiunii inverse.

2. Ritmurile, celălalt tip fundamental de variabilă din bucla conexiunii inverse.

a) Obiectivul, ca un component al ritmului;

b) Starea aparentă cu care este comparat obiectivul;

c) Diferenţa dintre obiectiv şi starea aparentă;

d) Acţiunea ce rezultă din această diferenţă.

Limite închise

Prezintă importanţă sistemele drept cauză a comportamentului dinamic. Accentul se pune pe interacţiunile din interiorul sistemului, care au ca rezultat:

- creşterea,

- variaţia şi

- reglarea.

Orice comportament specific poate fi produs de o combinaţie a componentelor în interacţiune. Aceste componente acţionează în cadrul unei limite care defineşte şi mărgineşte sistemul.

’’Conceptual, sistemul cu reacţie este un sistem închis. Comportamentul său dinamic apare în cadrul structurii sale interne. Odată ce o interacţiune esenţială pentru modul de comportare este cercetată, trebuie să se regăsească (să fie inclusă) în cadrul limitei sistemului’’.

Bucla conexiunii inverse – element structural al sistemelor

Fig.3: Structura unei bucle cu conexiune inversă

În cadrul limitei sistemului, blocul constructiv de bază este bucla conexiunii inverse. Bucla conexiunii inverse reprezintă un drum (o cale) care cuplează decizia, acţiunea, nivelul (starea) sistemului şi informaţiile, întorcându-se la punctul de decizie. Figura 1.1, reprezintă structura unei bucle.

Procesul de decizie din figura 3 implică un concept mult mai larg decât doar luarea deciziilor de către om în conformitate cu uzul comun al noţiunii de „decizie”. Procesul de decizie este un proces de comandă o oricărei acţiuni produse în interiorul sistemului. Poate fi o decizie umană clară şi explicită. Poate fi o decizie subconştientă. Poate fi supapa mecanismului de distribuţie a unui motor cu ardere internă. Poate exprima consecinţele naturale ale structurii fizice a sistemului.

Indiferent de natura procesului de decizie, el este întotdeauna inclus într-o buclă de reacţie. Decizia este bazată pe informaţiile disponibile; decizia comandă o acţiune care influenţează un nivel al sistemului, apărând astfel noi informaţii care modifică cursul deciziei.

’’Deciziile se iau întotdeauna în interiorul buclelor de reacţie (conexiune inversă)’’.

Orice decizie este luată în cadrul unei bucle de reacţie (conexiune inversă). Decizia comandă acţiunea ce modifică nivelele sistemului, care, la rândul lor, influenţează decizia ulterioară. Un proces de decizie poate face parte din mai multe bucle de reacţie (conexiuni inverse).

Principiul mai sus amintit exprimă natura circulară a procesului decizional, concentrând atenţia asupra buclei de reacţie (conexiune inversă). Procesele de decizie se disting de obicei uşor. Buclele conexiunii inverse asociate nu sunt întotdeauna evidente.

Un sistem poate avea o singură buclă de reacţie (conexiune inversă) sau mai multe bucle de reacţie incluse una într-alta. Fiecare buclă conţine unul sau mai multe puncte de decizie care comandă acţiuni şi unul sau mai multe nivele ale sistemului, care rezultă în urma acţiunilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lab1-281009.doc
  • Lab2-041109.doc
  • Lab3-091109.doc
  • Lab4-241109.doc
  • Lab5-021209.doc
  • Lab6-1109.doc
  • Lab7-1109.doc
  • Lab8-1109.doc
  • Lab9-1109.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
9 fisiere
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
10 999 cuvinte
Nr caractere:
59 573 caractere
Marime:
336.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!