Sistemul de alimentare a motorului cu motorină

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Scopul lucrarii: De studiat constructia generala, principiul de functionare, deosebirile constructive si reglarile a pompei de injectie de presiune inalta.

Timpul de efectuare – 4 ore.

Utilaj: Placate de studii, motoare pentru studii, standuri, agregate si conducte sistemului de alimentare a motorului cu aprindere prin comprimare, carti si agregate a sistemului de alimentare cu motorina.

Metodica de indeplinire a lucrarii de laborator

Lucrarea de laborator presupune studierea constructiei generale, principiul de lucru, destinatia generla a partilor componente a sistemului de alimentare a motorului diesel si metode de eliminare a aerului din magistrala de presiune inalta.

2. Rezervoarele de combustibil, filtrele, pompele de combustibil si conductele sistemului de alimentare a motorului diesel. Destinatia, constructia, scheme de constructii si principiul de functionare.

Rezervorul de combustibil 1 (fig.6.12) se foloseste la inmagazinarea unei cantitati de combustibil (benzina sau motorina), asigurind un parcurs de 300-600 km. Capacitatea este de 40-60 l pentru autoturisme si 150-200 l pentru autocamioane (pentru motorina 500-800 l). Se confectioneaza din tabla de otel, avand pereti despartitori 2 pentru amortizarea socurilor provocate de combustibil la viraje si la denivelarile drumului. Uneori, in conducta de alimentare 3, se gaseste o sita de filtrare. Conducta este astupata de un buson special 4 prevazut cu o supapa (dubla de aer) care pune rezervorul in legatura cu atmosfera (de vapori) impotriva suprapresiunii. De asemenea, rezervorul este prevazut cu racordul 6 de legatura cu pompa de alimentare si un racord de retur 8 al surplusului de combustibil. In interior este amplasat traductorul de nivel 5, iar in partea inferioara, un buson de golire 7.

Rezervorul 1 poate avea diverse forme geometrice, de obicei paralelipipedice, dupa posibilitatea de amplasare pe automobil – lateral sau sub scaunul conducatorului auto.

Filtrele ele combustibil (fig. 6.15, a, b, c) retin impuritatile din combustibil.

- Filtrul de filtrare fina a benzinei (fig. 6.15, a) functioneaza astfel: benzina intra prin racordul 1in corpul filtrului 2, din material plastic, trece prin orificiile exterioare ale elementului filtrant cu hartie micronica 3, iese prin tubul perforat central si este trimisa in carburator prin racordul 4 (impuritatile fiind retinute in filtru).

- Filtrul de motorina folosit la MAC (fig. 6.15, h, c) este sub forma unei baterii de doua filtre inseriate, de aceeasi constructie, diferind doar cupa, care la primul filtru este din sticla si are rol de pahar decantor, iar la al doilea filtru este din tabla; primul filtru are rol de filtrare bruta (retine particule a caror marime depaseste 50-150 μm), desi are acelasi tip de element fil¬trant, in timp ce al doilea are rol de filtrare fina. Elementul de filtrare trebuie sa opuna o rezistenta hidrodinamica mica. De obicei el se construieste din discuri metalice montate sub forma de pachet cu interstitii intre ele, din sita de sirma, tesaturi de bumbac sau din hirtie sub forma de cartus.

Motorina trimisa de la pompa de alimentare intra prin racordul capacului filtrului 1, trece prin elementul filtrant 2 din exterior spre interior, apoi prin tu¬bul perforat central si capac este condusa spre filtrul fin, impuritatile grosiere si apa decantandu-se in cupa de sticla 3. Elementele sunt asamblate intre ele prin suruburi de prindere 4.

In filtrul fin (retine impuritati cu dimensiuni de pina la 2-2,5 μm), circuitul este acelasi, dar sunt retinute impuritatile ce au trecut de primul filtru, iar de aici motorina este trimisa la pompa de injectie. Bateria de filtre de tipul acesta este folosita la motorul D 797-05. Elementul filtrant se confectioneaza din fire de bumbac, pasla, material plastic sau hartie. Filtrul fin este prevazut cu o supapa de siguranta pentru ca in cazul in care apare o suprapresiune in conducta de alimentare sa dirijeze surplusul de motorina spre rezervor.

La motorul D 2156 HMN 8, se poate utiliza fie o baterie cu doua filtre, de¬scrise mai sus, fie combinatie dintr-un filtru de tipul filtrului grosier (fig. 6.15, b) si un filtru cu elementul filtrant 2 din pasla, inchis intr-un corp metalic (fig. 6.15, c). Fixarea filtrelor pe motor se face prin suportul 6, iar purjarea prin supapa 5.

La unele MAC, de pe autocamioane se poate utiliza o baterie de doua filtre de tipul prezentat in fig. 6.15, c (MAN, DAF. IVECO). Filtrul de motorinapoate fi prevazut cu pompa de amorsare 7 (fig.6.15, d) cu membrana, cind pompa de injectie rotativa este de tip Bosch (BMW, Mercedes etc.).

Observații:

Lucrare de laborator la tema Sistemul de alimentare a motorului cu motorina.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de Alimentare a Motorului cu Motorina.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 469 cuvinte
Nr caractere:
26 070 caractere
Marime:
1.74MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Profesorului:
Ion Popescu
Sus!