Sisteme de telecomandă

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Programele scrise in LabVIEW sunt numite instrumente virtuale sau VI-uri, deoarece au forma instrumentelor fizice si de asemenea operatiile sunt identice cu cele ale acestora (cateva exemple de astfel de instrumente fizice ar fi osciloscopul si multimetrul). Fiecare VI foloseste functii care manipuleaza intrari de la interfata cu utilizatorul sau de la alte surse si afiseaza aceste informatii sau le transfera in alte fisiere sau pe alte calculatoare.

Un VI are in componenta urmatoarele trei elemente:

- Panoul frontal (Front Panel) ce foloseste ca interfata pentru utilizator;

- Diagrama Bloc (Block Diagram) ce contine codul sursa grafic ce defineste functiile unui VI;

- Icon-ul si conectorul - identifica VI-ul ce poate fi utilizat intr-un alt VI. Un Vi utilizat intr-un alt VI se numeste subVI. Un subVI corespunde unei subrutine din limbajele de programare bazate pe text.

Fig. 1 Exemplu de Panou Frontal (pentru vi-ul “Acquire signal.vi”)

Se poate construi un Panou Frontal ce va contine o serie de controale si indicatoare, care sunt terminale interactive de intrare respectiv de iesire in/din VI. Controalele sunt butoane, comutatoare, ferestre de dialog si alte dispozitive de intrare. Indicatoarele sunt grafice, LED-uri si alte dispozitive de afisare. Controalele simuleaza dispozitivele de intrare intr-un instrument si furnizeaza datele catre diagrama bloc a unui VI. Indicatoarele simuleaza dispozitivele de iesire dintr-un instrument si afiseaza datele pe care le achizitioneaza sau le genereaza diagrama bloc.

Dupa construirea panolui frontal, trebuie adaugat codul folosind reprezentarea grafica a functiilor ce controleaza obiecetele panoului frontal. Obiectele panoului frontal apar ca terminale in diagrama bloc.

Fig. 2 Diagrama bloc a vi-ului “acquire signal.vi”

Terminalele sunt reprezentarea tipului de date al controalelor sau indicatoarelor. Ca exemplu un terminal DBL, va reprezenta indubla precizie un control sau indicator numeric de tip virgula mobila.

Fig. 3 Exemplu de terminal de tip DBL

Terminalele sunt porturi de intrare sau de iesire ce sunt folosite la schimbul de informatii dintre panoul frontal si diagrama bloc. Datele ce sunt introduse in controalele din panoul frontal intra in diagrama bloc prin intermediul terminalelor acelor controale.

In figura 4 este prezentata diagrama bloc pentru VI-ul “exemplu 1 curs is.vi” ce contine patru terminale (intro1, intro2, tank, gauge) corespunzatoare controalelor “intro1”, “intro2”, respectiv indicatoarelor “gauge” si “tank”. Panoul frontal pentru vi-ul “exemplu 1 curs is.vi” este prezentat in figura 5 si contine doua controale “intro1”, “intro2” (o bara verticala si una orizontala) precum si doua indicatoare “gauge” si “tank”. Indicatorul “gauge” va afisa marimea rezultata din adunarea celor doua numere furnizate de catre terminalele controalelor “intro1” si “intro2”. Indicatorul “tank” va afisa valoarea primita la terminalul corespunzator, adica rezultatul adunarii dintre valorile furnizate de “intro1” si “intro2” inmultit cu constanta de tip numeric 100.

Fig. 4 Diagrama bloc pentru VI-ul “exemplu 1 curs is.vi”

Fig. 5 Panoul frontal pentru VI-ul “exemplu 1 curs is.vi”

Nodurile sunt obiecte din diagrama bloc ce au intrari si/sau iesiri si care executa operatii cand VI-ul este rulat. Acestea sunt similare cu declaratiile, operatorii, functiile si subrutinele din limbajele de programare bazate pe text. Functiile de adunare si de inmultire ce apar in figura 4 sunt cateva exemple de noduri.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de Telecomanda.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 262 cuvinte
Nr caractere:
7 317 caractere
Marime:
944.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!