Răsuciturile și Ondulațiile Fibrelor Textile - Metode de Determinare

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Capacitatea de transformare a fibrelor de bumbac in fire de diverse numere de finete, cu torsiune diferita, este nemijlocit legata de rasuciturile naturale ale fibrelor. Cu cat numarul de rasucituri ale fibrei pe unitatea de lungime este mai mare cu atat stabilitatea dimensionala a semifabricatelor din filatura si a produselor este mai mare.

Rasuciturile naturale ale fibrelor de bumbac, sunt rezultatul fenomenului de contractie din timpul uscarii fibrei care este strans legat de structura microfibrilara a fibrei de bumbac.

Numarul rasuciturilor depinde, de soiul plantei si de gradul de maturitate.

Fibrele de bumbac din soiurile de bumbac mai fine si mai largi, au mai multe rasucituri pe unitatea de lungime, in comparatie cu soiurile ale caror fibre sunt mai groase si mai scurte. De asemenea, fibrele mai mature (cu exceptia celor foarte mature), care sunt aproape cilindice, au un numar mai mare de rasucituri, comparativ cu fibrele a caror maturitate este mai scazuta.

Ondulatia fibrelor de lana (incretirea) este o caracteristica ce isi are originea in zona de crestere a foliculului pilos si reprezinta devierea fibrei fata de axa lungimii sale.

Ondulatia este cauzata in principiu, de dispunerea in spirala a orto si paracortexulului (structura bilaterala a fibrei).

Cu cat lana este mai fina, cu atat ondulatiile sunt mai dese. Ondulatia fibrelor influenteaza atat operatiile procesului de filare cat si carcteristicile firelor si produselor finite (elasticitatea, capacitatea de izolare termica, tuseul).

Din punct de vedere al formei, incretiturile se pot prezenta ca o forma curbata sau ascutita.

Forma curbata se apreciaza prin raza de curbura iar forma ascutita prin unghiul de frangere al fibrei.

In general ondulatia se prezinta sub forma unei unde sinusoidale, caracteristica ce poate fi definita prin frecventa (sau lungimea de unda) si amplitudinea undei (inaltimea)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rasuciturile si Ondulatiile Fibrelor Textile - Metode de Determinare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
1 024 cuvinte
Nr caractere:
6 040 caractere
Marime:
8.87MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Laborator
Materie:
Textile Pielărie
Tag-uri:
rasuciri, materiale, fibre, confectii
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Coman Diana,Narcisa Vranceanu
Sus!