Politici Europene - Cetatenie si Politica Sociala

Extras din laborator:

Actualitatea temei

Actualitatea subiectului de cercetare, ,,Politici europene: cetatenie si politica sociala" este conditionat de fundalul acestor doua politici europene,care influenteaza in mod direct procesul de consolidare politica europeana.

Acest interes este provocat indeosebi de recentele evenimente care au lasat amprenta asupra dezvoltarii Uniunii Europene: tentativa de instituire a unei Constitutii Europene, extinderea spre formatul 27, inclusiv intensificarea proceselor de consolidare institutionala.

Studierea problematicii respective a fost determinata de interesul academic privind evidentierea vulnerabilitatilor Uniunii Europeane la capitolul manifestarii politicii sociale si cetateniei europene. Acestea se refera la faptul ca UE reprezinta un spatiu al contrastelor si al incertitudinilor de natura identitara, culturala, etnica si politica, care incearca sa se afirme in cadrul unui spatiu public european, consolidat prin apartenenta cetatenilor statelor membre. Faptul ca UE a luat formatul 27 pentru a edifica o zona de stabilitate, democratie si dezvoltare durabila intr-un spatiu unitar, ne face sa observam, totusi unele neajunsuri. Acestea se refera in primul rind la tendinta statelor membre de a mentine diversitatea. In consecinta, pina in prezent, elita politica a reusit sa atinga cel mai inalt stadiu de unificare economica a spatiului comunitar si sa dea curs unificarii politice ceea ce nu se prezinta a fi expresia finalitatilor scontate. Astfel, fundalul politicii sociale europene afecteaza in mod direct continutul politicilor actuale.

Obiectul de cercetare. In aceasta lucrare este studiata politica sociala si cetatenia europeana ca elemente definitorii si in calitate de factori ai politicilor europene. In plus, se pune accent pe interconexiunea dintre cele doua aspecte si se prezinta perspectivele evolutiei acestora in cadrul UE.

Scopul si sarcinile investigatiei. Scopul prezentei lucrari consta in elucidarea schimbarilor de esenta ce s-au produs in UE cu privire la evolutia cetateniei si politicii sociale europene si perspectivelor de evolutie din punct de vedere teoretic si practic. De asemenea, prin aprofundarea cercetarii asupra aspectelor expuse mai sus, a fost evidentiata specificitatea politicilor de promovare a politicii sociale si cetateniei europene, precum si impactul lor asupra configurarii politicilor europene in general.

In vederea realizarii scopului propus au fost fixate urmatoarele sarcini:

ratiuni sociale: constientizarea responsabilitatii ce le revine de catre toate statele membre ale UE pentru nevoile sociale ale cetatenilor lor - ideea unui model social european;

ratiuni economice: evitarea denaturarilor intr-o competitie aparuta datorita nivelurilor sociale diferite; promovarea competitivitatii, de exemplu prin cresterea nivelului educatiei generale si a invatamantului vocational sau prin cresterea mobilitatii angajatilor;

ratiuni politice: cetatenii UE nu ar accepta integrarea politica si economica fara o politica sociala activa.

- Construirea unei identitati europene este elementul-cheie al constructiei europene. La baza acestei identitati europene, stau valorile noastre comune: democratia, drepturile si libertatile cetatenesti, egalitatea, justitia sociala, domnia legii, rezolvarea pe cale pasnica a conflictelor, credinta in progres, umanismul, pluralismul, protectia minoritatilor, unitatea in diversitate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Marime:
748.92 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Stiinte Politice
Data publicare:
08.04.2009
Structură de fișiere:
  • Politici Europene - Cetatenie si Politica Sociala.ppt
Predat:
la facultate
Materie:
Stiinte Politice

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Conceptul de politica sociala Politicile sociale reprezinta masuri si actiuni ale statului...
Tratatul privind Uniunea Europeana (numit si Tratatul de la Maastricht) a fost semnat de...
Necesitatea unui studiu referitor la politicile sociale este impusa de situatia Republicii...
INTRODUCERE Politica sociala defineste setul de politici publice ce urmaresc realizarea...
Cap 1. Definirea politicii sociale Politica sociala defineste setul de politici publice ce...
Sus!