Analiza comparată a serviciului diplomatic al unor state

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

- Incheie tratate internationale ce trebuie ratificate ulterior de senat.

- Promulga legile adoptate de parlament- congres. Poate sa ridice un veto , iar in urma acestuia legea sa fie retrimisa pentru a fi rediscutata de parlament.

- Este comandantul suprem al fortelor armate, are foarte mari atributii in domeniul politicului extern si in domeniul apararii.

- Exercita in principal atributii executive, in acest sens numeste si revoca secretarii de stat ( sunt l3 secretari de stat, pentru fiecare domeniu).

- Numeste pe inaltii secretari federali cu confirmarea senatului.

- Fixeaza principalele orientari politice externe si interne.

- Presedintele are si atributii traditionale ale oricarui sef de stat - primeste si acrediteaza reprezentantii diplomatici, confera decoratii. Titluri de onoare, gratiaza individual. Parlamentul SUA: Congres - este bicameral fiind format din: Camera reprezentantilor si Senat.

Camera reprezentantilor sunt reprezentantii ai intregii natiuni

Senatul reprezinta interesele statelor federale.

Functiile Congresului SUA - exercita functie legislativa care se concretizeaza prin: - initiativa legislativa si adoptarea legilor.

Congresul poate reglementa comertul interstatal si international, mentine fortele militare ale tarii, declara razboi, precum si alte puteri necesare si corecte, conform originalului

-functie executiva - adopta proiectul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat care sunt intocmite de catre executiv.

-adopta bugetul necesar pentru desfasurarea activitatii presedintelui.

Senatul ratifica tratatele internationale incheiate de presedinte. Puterea executiva guvernului SUA constituie presedintele, vice presedintele si 15 Departamente executive.

Atributii de politica externa, pot fi gasite in urmatoarele departamente:

Departamentul de Stat: exercitand functii de reprezentare a SUA in comunitatea globala.

Departamentul de stat ofera consultari Presidintelui in formularea si executarea politicii externe si promoveaza securitatea si bunastarea SUA. Departamentul determina si analizeaza fapte in corelatie cu interesele externe ale SUA, face recomandari pe politici si actiunile viitoare, si actioneaza pentru implementarea politicilor in domeniul dat. Astfel, Departamentul este in permanenta consultare cu publicul american, Congresul, alte departamente si agentii ale SUA, guverne straine; negociaza tratate si acorduri cu diferite tari, reprezinta SUA la ONU si alte organizatii internationale la care SUA face parte; reprezinta SUA la conferintele internationale

Indirect functii de politica externa pot fi gasite si in Departamentul pentru Comert, Departamentul Apararii, Departamentul de Securitate Presedinte al Statelor Unite ale Americii este seful statului american fiind simultan presedintele si seful guvernului Statelor Unite ale Americii. In multe tari. Conform Constitutiei SUA, presedintele in exercitiu este si sef de guvern (in engleza chief executive) al guvernului federal al Statelor Unite si totodata comandantul suprem al fortelor armate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Comparata a Serviciului Diplomatic al unor State .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 003 cuvinte
Nr caractere:
18 103 caractere
Marime:
21.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
diplomatie, state
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Dinu Ilasciuc
Sus!