Sudarea cu Laser

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Laser

Principiul laser a fost descris de Albert Einstein la inceputul secolului ca fiind prematur, dar pana in anii '60 a fost dezvoltat deja un sistem (de foarte mica putere) pentru uz comercial.

In anii '70 au fost lansate sistemele pentru tratamentele materialelor, deschizand astfel portile unei varietati mari de beneficii tehnologice pentru aplicatiile deja existente si in acelasi timp punand bazele unor aplicatii noi. De atunci, tehnologia laser a trecut prin mai multe etape de imbunatatire si continua sa se dezvolte, in acelasi ritm in care evolueaza tehnologia informaticii.

Astazi, tehnologia laser este prezenta in toate segmentele industriale si in multe aspecte private. De exemplu, laserul este folosit in telecomuncatii, la marcarea termenelor de valabilitate de pe produse, la aparatele de tip scanner, aparatele de citit coduri de bare, telecomenzi, CD player etc. Puterea laserului pentru acest tip de aplicatii este foarte mica, mult prea mica pentru a fi utilizata la tratarea materialelor. Taierea laser, sudarea sau tratarea materialelor cu laser necesita o putere cu mult mai mare.

In principiu, energia electrica este transferata intr-o raza de lumina cu o singura lungime de unda in timpul procesului de generare a razei in rezonatorul laserului, ca de exemplu in cazul laserului pe baza de CO2. Raza laser este esentialmente paralela, ceea ce usureaza transferul pe distante mari, pana la punctul vizat. In aria de procesare, raza laser este concentrata intr-un punct mic, asigurand astfel energia necesara pentru a incalzi, topi sau chiar evapora rapid metalele.

Cel mai mare grup de aplicatii laser este taierea metalelor, deoarece acestea pot fi taiate cu mare precizie, la viteze ridicate. Printre avantajele oferite de sudarea laser se numara cusatura de dimensiuni reduse si un numar mult mai mic de defecte de sudura, comparativ cu metodele traditionale.

Indiferent de aplicatie, laserul este o metoda de lucru precisa si usor reglabila, fara contact mecanic cu piesa prelucrata. Este fascinant sa urmaresti evolutia acestor tehnologii si sa vezi noi aplicatii lansate aproape zilnic.

Procesele laser necesita electricitate si genereaza radiatii, ceea ce poate fi periculos pentru utilizator, daca acesta nu dispune de cunostiintele corespunzatoare pentru a manipula echipamentul in conditii de siguranta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sudarea cu Laser.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 339 cuvinte
Nr caractere:
7 777 caractere
Marime:
479.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Știința Materialelor
Tag-uri:
proces, sudare, metale, laser
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Sus!