Analiza de Conținut

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

*Luna octombrie incepe cu o majorare de 3,7 % la gazele naturale

*Vinul din acest an este mai bun, dar mai scump

*50% este cresterea anuntata de firmele de panificatie pentru paine din octombrie

Preturile la alimente, mai mari cu pana la 50%

Incepand de astazi, romanii vor plati facturi mai mari la gaze si vor scoate mai multi bani din buzunar pentru alimentatia zilnica. De vina pare sa fie seceta din acest an, dar si instabilitatea monedei nationale. Astfel, tarifele la gazele naturale au fost majorate cu 3,7%, in timp ce pentru produsele de baza precum paine, oua sau fructe, se anunta scumpiri halucinante, 40 chiar 50 % pe alocuri. Pentru ca, culesul strugurilor este pe ultima suta de metri, viticultorii anunta scumpirea vinului, mai bun decat in alti ani, dar mai putin.

Pentru paine, patronatele au inaintat o scumpire cu 50% in aceasta perioada, in timp ce producatorii au fost mai rezervati si au spus 40% pana la sfarsitul anului. Desi acestia sustin ca pretul graului a crescut in iulie cu 15% in doua saptamani, din datele statistice aferente lunii august reiese ca produsele de panificatie au fost mai scumpe doar cu 3,44%. ,,Fata de luna iunie pretul graului a crescut cu 60%. O scumpire este inevitabila. In plus fata de situatia cu graul mai avem si costuri din ce in ce mai mari la utilitati" se plange directorul general al unui firme de panificatie citat de Mediafax.

Parerea ii este impartasita si de Aurel Popescu, presedintele Patronatului Rompan. ,,Au fost unele scumpiri in august-septembrie. Pretul graului a ajuns la 250 euro pe tona la poarta morii, fata de 110 euro anul trecut", a completat acesta. Scumpiri asemanatoare ne asteapta la oua si conserve, mai prejos nu se lasa nici legumele si fructele pentru care se estimeaza ca vom plati cu o treime mai mult. Majorari mai ponderate, doar 10-15%, ar putea fi la ulei, zahar si lactate. Procentul cu care vor creste aceste preturi depinde direct de importuri. Nici pentru aceste produse nu exista certitudinea ca vor fi mai ieftine deoarece in toate tarile din apropiere a fost seceta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza de Continut
    • Exemplu de articol pt analiza de continut.doc
    • Practica - analiza de continut.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
993 cuvinte
Nr caractere:
5 366 caractere
Marime:
20.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
plata, analiza, stat
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Laura Popescu
Sus!