Rolul și influența culorilor în psihicul uman

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Rezumat

Pin acest experiment ne propunem sa demonstăm importanta si rolul pe care îl are culoarea in viata noastră. Experimentul s-a realizat pe un numar de 20 de adolescenti cu varstele cuprinse intre 14 si 19 ani ce apartin de doua trenduri ale modei in ceea ce priveste stilul de viata si cărora le-a fost aplicat « Testul de culoare » (testul Luscher). Astfel, 10 din cele 20 de persoane poseda caractere instabil emotionale facand parte din categoria persoanelor instabil emotionale , iar celelalte 10 facand parte din categoria asa numitilor « hipioti ». Rezultatele inregistrate in urma interpretarii statistice au demonstrat ca stilul de viata al individului este sub influenta nuantei predominante ce-l inconjoara.

Rolul culorilor in psihicul uman

Studii recente asupra psihicului uman au reusit sa scoata in evidenta importanta si rolul pe care il are culoarea in viata noastra. Se stie ca anumite stari psihice sunt induse de impresiile pe care mediul inconjurator le emite catre ochiul uman.

Cromatica naturii inconjuratoare, a vestimentatiei, a spatiilor in care traim sau muncim ne influenteaza dispozitia si comportamentul, de cele mai multe ori fara sa ne dam seama. In general, este bine de stiut ce culori sa alegem si cum sa le armonizam in locurile unde lucram, dar si in spatiile de odihna, pentru a aduce echilibru in viata.

Inca din antichitate, oamenii au sesizat efectele culorilor si au incercat sa vindece bolile cu ajutorul lor. Culoarea era folosita nu numai in scopul de a vindeca, ci si de a stimula mentalul si de a creste forta vitala. Culorile au un efect important asupra starilor noastre de spirit, fapt cunoscut din timpuri stravechi, si variaza de la individ la individ, fiecare dintre ele purtand mesaje ascunse. Culorile pot sa preschimbe un sentiment de tristete in bucurie prin simpla lor prezenta in vestimentatia aleasa, in interiorul casei sau chiar in lumina.

Max Luscher este primul care a relevat importanta legaturii intre culoare si psihicul uman. Bineinteles ca si acumularile acestuia au “profitat” de cate ceva din experienta anterioara a oamenilor in ceea ce priveste legatura intre culoare si psihic fapt recunoscut de acesta printr-o prezentare succinta a importantei culorii de la cele mai vechi timpuri catre cele contemporane. Oricum, miile de persoane testate de acesta au generat informatii deosebit de utile pentru redactarea teoriei sale finale si, de ce nu, a succesului sau (a devenit consultant “de vanzari” la cele mai mari firme ale momentului).

Astfel, aspectele zilnice intalnite de om au avut permanent legatura la vizual (care reprezinta calea de “intrare” a peste 70 % din fluxul informational al fiecarui individ sanatos) si, bineinteles, la culoare. Oamenii au legat permanent culoarea galbena de soare si apoi aur, albastrul de cer si uneori apa, verdele de vegetatie, rosul de sange, lupta si vanatoare, etc., legaturi care, datorita conditionarii permanente au intrat adanc in manifestarile psihicului uman chiar daca acestea se manifesta perceptibil/ constient sau nu (este demonstrat – atat de Max Luscher cat si de alti cercetatori cum ar fi L. Steinke, etc. - ca exista aceasta legatura chiar si la persoanele care nu percep anumite culori sau chiar la orbi care fie prin perceptia tonurilor de culoare, a culorii “de raspuns” sau a senzatiei de culoare au reactii identice cu cele ale individului sanatos indiferent daca afectiunea a aparut chiar din nastere sau nu)

Important de retinut este faptul ca marea majoritate a indivizilor nu acorda inca o semnificatie reala fata de aceste semnale emise de noi permanent chiar daca testele de culoare fac parte integranta din viata noastra din ce in ce mai mult si din ce in ce la o scara valorica progresiva.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul si Influenta Culorilor in Psihicul Uman.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 670 cuvinte
Nr caractere:
14 923 caractere
Marime:
16.26KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
George Nedes
Sus!