Intervenția cognitiv comportamentală

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Studiul prezinta cazul unui pacient cu episod depresiv usor dezvoltat pe o structura de personalitate malancoliforma dependenta, care a fost internat in Sectia IV Psihiatrie cu simptomatologie depresiva acuta. Anamneza psihiatrica, psihologica, polimorfismul simptomatologic si tratamentul terapeutic constituie continutul studiului de fata. Totodata acestea ne-au permis, echipei terapeutice, sa stabilim corect diagnosticul final.

Cuvinte cheie: depresie, anxietate, melancoliform, interventie cogntiv-comportamentala.

Motivul internarii

Pacient de sex masculin, in varsta de 28 de ani, internat cu diagnosticul : episod depresiv, este adus de tatal si fratele sau pentru : agitatie psihomotorie, dispozitie depresiva, idee ca este urmarit, gelozie nejustificata, influenta magica, interpretabilitate, suspiciune, insomnie.

Pacientul afirma ca absenta sotiei (plecata la munca in Spania) ii creeaza o stare de neliniste permanenta, "o senzatie de sfarseala", ca nu isi "gaseste locul" si ii persista in minte "tot felul de ganduri urate" (ex.: daca i se intampla ceva, daca ma inseala, daca nu se mai intoarce etc.).

Antecedente heredocolaterale

- mama : - episod depresiv cu delir de infidelitate, internata intr-o clinica psihiatrica, in anul 1980, in urma intrarii in posesia unor informatii referitoare la infidelitatea sotului (informatii a caror veridicitate nu a fost verificata ).

Antecedente personale patologice

- 1994 - Episod depresiv usor (n.n.) - fara internare - pacientul descrie acelasi tip de trairi ca cele de acum, dar cu o intensitate redusa;

- T.C.C. in urma unui accident de masina - fara internare - pacientul afirma ca a fost in stare de inconstienta dupa eveniment, dar nu a solicitat interventie specializata. Accidentul nu a fost declarat oficial. In urma acestuia pacientul a capatat fobie de masina;

- 1997 - Episod depresiv usor (n.n.) - fara internare - pacientul descrie acelasi tip de trairi ca cele de acum, dar cu o intensitate redusa.

Istoric

- Copilaria este marcata de comportamentul agresiv al tatalui. Atat pacientului cat si fratelui li se aplicau tratamente corporale violente de catre tata, adesea fara motiv. Pacientul povesteste ca pe la varsta de 10 -11 ani, unul dintre aceste tratamente s-a soldat cu vatamari serioase (a fost lovit cu capul de cada de baie, provocandu-i rana deschisa). Orice interventie a mamei in asemenea situatii era sortita esecului.

- La varsta de 18 ani (1994) incearca sa construiasca o relatie de prietenie cu o fata, in care investeste intens afectiv. Relatia nu dureaza, fata abandonandu-l. Acest fapt conduce la debutul primei stari de dispozitie depresive, care se remite relativ repede.

- La varsta de 21 de ani leaga o noua prietenie, care avea sa aiba acelasi deznodamant - abandonul relatiei, fapt care a atras cu sine o noua stare de dispozitie depresiva.

- In 1998 leaga prietenia cu actuala sotie, pe care o legalizeaza prin actul casatoriei in anul 1999, dupa care urmeaza "cel mai fericit moment al vietii "- afirma pacientul - nasterea fiului sau (2000).

- Ca urmare a unor neintelegeri cu patronul la care era angajat (privind marirea salariului, dar si a mirajului oferit de contractele de munca in strainatate, n.n.), pacientul cu sotia sa decid sa plece impreuna la munca in Spania (mai 2003), cu contract pentru o perioada de 4 luni de zile. Contractele obtinute i-au separat pe soti din punct de vederea al locatiei in Spania, iar dupa numai o luna de zile de la inceperea derularii contractului, pacientul a fost nevoit sa se repatrieze, ca urmare a unei crize hepatice suferite si care necesita internare. Evenimentul produs i-a produs un disconfort psihic major, nu atat din cauza repatrierii in sine cat cel al separarii de sotie. Nevoia rezolvarii problemei de sanatate precum si timpul relativ scurt (2 luni) pana la intoarcerea in tara a sotiei, constientizate in prealabil de pacient, au contribuit la dezvoltarea unei capacitati suportive a acestuia de a traversa acea perioada.

- La inceputul anului 2005 sotia pacientului obtine un nou contract de munca in Spania si pleaca impotriva vointei acestuia, moment care declanseaza o stare de dispozitie anxioasa, dezvoltandu-se progresiv pana la momentul internarii.

Ingrijorati de starea de dispozitie a pacientului, membrii familiei de origine ai acestuia il aduc la spital si pacientul este internat (20.04.2005

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Interventia Cognitiv Comportamentala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
7 405 cuvinte
Nr caractere:
36 433 caractere
Marime:
31.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
pacient, origine, familie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!