Utilizarea mediului de modelare și simulare Taylor II

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1. Concepte de baza.

Mediul Taylor II este un simulator destinat modelarii si simularii sistemelor din lumea reala, in care apar fenomene de concurenta la obtinerea unor resurse. Din acest punct de vedere, destinatia produsului este generala, fiind util in modelarea si simularea situatiilor in care apar siruri de asteptare in fata unor resurse. Asa cum se cunoaste, este necesar ca atunci cind se construieste un model sa existe o modalitate ( de preferinta cit mai generala) care sa asigure corespondenta intre activitatile prezente in lumea reala si conceptele de care dispune simulatorul si cu care opereaza . Pentru a realiza acest deziderat TaylorII utilizeaza un numar de trei entitati fundamentale. Acestea sunt:

Elemente Activitati Trasee

Fiecare din aceste entitati sunt utilizate pentru reprezentarea diverselor activitati si componente din lumea reala .

Elemente

Construirea unui model incepe intotdeauna cu reprezentarea activitatilor care au loc in sistemul real. Operatia este echivalenta cu definirea unei structuri ( Layout) si se traduce prin amplasarea pe ecran a elementelor corespunzatoare. In cadrul acestui simulator se utilizeaza un numar de 8 diferite tipuri de elemente (elements) din care cele mai importante sunt masinile si bufferele Elemente diferite se vor reprezenta prin diferite pictograme.

Semnificatia acestora este :

(1) generator / absorbant de clienti (InOut); elementul este utilizat pentru a modela sosirea

clientilor si respectiv plecarea acestora.

(2) sir de asteptare (Buffer); Elementul este utilizat pentru reprezentarea fenomenului de asteptare care apare in fata unei resurse. Cu alte cuvinte pictograma este utilizata pentru reprezentarea sirurilor de asteptare.

1

(3) masina (Machine); Elementul este utilizat pentru modelarea fenomenului de servire propriu zis, avind drept corespondent in lumea reala resursa la care s-a cerut accesul ( indiferent de natura acesteia: intersectie rutiera, ghiseu postal, retea de calculatoare etc). Corespunde deci unei statii de executie, avind exact functiile sistemului din lumea reala.

(4) transportorul (Transportor); Elementul este utilizat pentru reprezentarea sistemelor de transport (troleibuze, tramvaie, cabine de teleferic s.a.m.d.) care se deplaseaza pe un drum prestabilit si care dispun de o anumita capacitate de transport. Are asociata o cale de rulare (Path) pentru specificarea traseelor pe care se deplaseaza transportorul

(5) banda transportoare (Conveyor); Se utilizeaza pentru reprezentarea in model a benzilor transportoare in anumite conditii specificate: viteza banda, numar de elemente care incap pe banda, dimensiunea elementelor si greutatea acestora. Este de remarcat faptul ca prin generalizare, tipul Conveyor poate fi utilzat pentru reprezentarea unor cai (strazi) de rulare pe care exista o anumita configuratie de clienti care se deplaseaza cu diverse viteze.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilizarea Mediului de Modelare si Simulare Taylor II.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 311 cuvinte
Nr caractere:
13 453 caractere
Marime:
502.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Probabilități
Predat:
la facultate
Materie:
Probabilități
Sus!