Laboratoare pe Sem 1 la TF (TPF)

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

RECOLTAREA SI PREGATIREA PROBELOR PENTRU DETERMINAREA PROPRIETATILOR NISIPURILOR DE TURNATORIE

1. Notiuni introductive

Pentru studiul proprietatilor materialelor si amestecurilor de formare este important ca materialul supus studiului în laborator sa aiba compozitia cât mai apropiata de compozitia medie a materialului de cercetat, altfel rezultatele obtinute în laborator difera de cele reale si pot avea ca efect aparitia de defecte la piesele turnate.

Pregatirea corecta a probei medii impune în primul rând colectarea corecta a materialului pentru studiu, urmata de o cât mai buna omogenizare a materialului colectat.

a. RECOLTAREA PROBEI MEDII

a1. Principiul metodei

Recoltarea probei medii consta în prelevarea de mostre din cel putin zece locuri ale vagonului sau ale gramezii cu ajutorul unei sonde, astfel încât dupa omogenizarea lor sa se obtina o proba care sa fie cât mai reprezentativa pentru materialul studiat.

a2. Aparatura folosita

Pentru colectarea materialului se utilizeaza un dispozitiv special numit sonda, fig. 1.

Sonda se compune dintr-un vârf conic 1, montat în interiorul tubului cilindric 2, care este prevazut pe generatoare cu un canal 3. Vârful conic este demontabil, fiind fixat în tubul cilindric al sondei prin intermediul stiftului 4 care se poate deplasa în canalul sub forma de L.

a3. Desfasurarea lucrarii

Pentru colectarea materialului se introduce sonda cu vârful conic pâna la baza gramezii sau a vagonului, se roteste spre stânga cu 180° si apoi se extrage. Materialul colectat în sonda este evacuat prin desfacerea vârfului conic si cernut printr-o sita cu ochiurile 4x4 mm, pentru a se departa eventualele corpuri straine si granulele mai mari.

Bulgarii ramasi pe sita se aseaza pe o placa neteda si se sfarâma cu ajutorul unui cilindru de lemn, apoi se cern. Este necesara recuperarea bulgarilor deoarece îndepartarea lor ar modifica rezultatele.

b. PREGATIREA MATERIALULUI RECOLTAT

b1. Principiul metodei

Materialul colectat cu ajutorul sondei poate fi studiat în laborator numai dupa omogenizarea facuta pe cale mecanica.

b2. Aparatura folosita

Utilajul cel mai folosit în scopul omogenizarii este amestecatorul cu role pentru laborator, fig.2. Amestecatorul este compus dintr-un electromotor cu reductor de turatie, o cuva fixa prevazuta cu un capac, doua role de amestecare si doua palete. în timpul omogenizarii materialului cele doua role nu trebuie sa calce pe cuva pentru a nu sfarâma granulele de nisip. în acest scop axele acestora sunt prevazute cu câte un surub care serveste la reglarea distantei dintre role si cuva. Amestecatorul este dotat cu o pâlnie cu doua ramificatii ce se utilizeaza la umezirea materialului.

Observații:

Laboratoare la TF (tehnologia procesului de formare) pe semestrul 1 anul 3 pentru Fac. de Metalurgie, posibil incomplet

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Laboratoare pe Sem 1 la TF (TPF).doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
6 828 cuvinte
Nr caractere:
34 376 caractere
Marime:
453.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Metalurgie și Siderurgie
Predat:
la facultate
Materie:
Metalurgie și Siderurgie
Profesorului:
Chiriac Vasile
Sus!