Rolul Nursingului Comunitar

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Asistenta medicala comunitara cuprinde ansamblul de activitati si servicii de sanatate organizate la nivelul comunitatii pentru solutionarea problemelor medico-sociale ale individului în vederea mentinerii acestuia în propriul mediu de viata si care se acorda în sistem integrat cu serviciile sociale.

Asistenta medicala comunitara presupune un ansamblu integrat de programe si servicii de sanatate centrate pe nevoile individuale ale omului sanatos si bolnav acordate în sistem integrat cu serviciile sociale.

Unul dintre obiectivele generale ale asistentei medicale comunitare este educarea comunitatii pentru sanatate. Un motiv de îngrijorare reprezinta aparitia bolilor cardiovasculare la vârste din ce în ce mai tinere, iar mortalitatea datorata acestora este în continua crestere.

Bolile cardiovasculare constituie principala cauza de deces la barbatii de peste 45 de ani si la femeile de peste 65 de ani.

Ateroscleroza, substratul acestora, se dezvolta insidios si devine manifesta dupa zeci de ani, moment in care este greu reversibila.

Cele mai multe din decese au loc brusc, înainte de a ajunge la spital, deseori la primele simptome (debutul infarctului de miocard).

Aparitia bolilor cardiovasculare este strâns legata de modul de viata iar modificarea acestuia ca si reducerea factorilor de risc pot întârzia aparitia si dezvoltarea bolii.

Boala cardiovasculara are o etologie multifactoriala si factori de risc cu efecte multiplicative prin asociere. Iata câteva din caracteristicile stilului de viata asociate cu cresterea riscului de boala de inima:

- dieta bogata in grasimi saturate, colesterol si calorii, fumatul si inactivitatea fizica. Exista si o serie de trasaturi individuale - personale nemodificabile ca: vârsta, sex, antecedente familiale.

- istoricul bolilor aterosclerotice ca si vârsta la care se manifesta la parinti si la individul in sine.

Cei care prezinta istorie de boli cardiovasculare in familie, pot avea factori genetici precum diabetul.

Dieta bogata in grasimi si fumatul sunt factori importanti determinanti ai aterosclerozei. Efortul fizic moderat regulat, de cel putin 3 ori pe saptamâna in sedinte de 45-60 minute scade riscul de boala coronariana (are efect protectiv).

Colesterolul ridicat in sânge (hipercolesterolemie) este un factor de risc important. Cei cu colesterolul scazut nu fac boala coronariana daca nu asociaza alti factori de risc. Din contra, colesterolul cu densitate mare (HD1) creste riscul.

Hipertensiunea arteriala este un factor de risc deosebit pentru boala coronariana, insuficienta cardiaca si accidentele vasculare cerebrale.

Diabetul creste riscul si severitatea bolilor vasculare la ambele sexe dar mai ales la femei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Nursingului Comunitar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
867 cuvinte
Nr caractere:
4 804 caractere
Marime:
6.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!