Microservomotor

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Servomotoarele asincrone bifazate de mica si micro putere, ?SAB se utilizeaza ca element de executie in sisteme de automatizare, datorita unor avantaje pe care le prezinta in raport cu servomotoarele de c.c: constructie simpla si robusta, absenta parazitilor radiofonici (nu prezinta contacte electrice glisante), stabilitate buna in timp a caracteristicilor de functionare, prezenta autofranarii. De asemeni ?SAB prezinta caracteristici mecanice si de reglaj care pot fi considerate aproximativ liniare si permite un reglaj al vitezei in limite largi prin comanda in amplitudine si faza, (L1) care sunt procedee simple.

Dintre dezavantajele SAB trebuie retinute: cuplul de pornire relativ mic fata de servomotoarele de c.c. la acelasi gabarit si de asemenea cuplurile impulsionale limitate; functioneaza cu un factor de putere si randament reduse; acestea nu reprezinta insa dezavantaje majore, deoarece nu au aceeasi importanta ca si in cazul masinilor de putere mai mare destinate actionarilor continue.

SAB se folosesc in special in domeniul puterilor mici si micro. Una dintre aplicatiile specifice pentru ?SAB este actionarea mecanismelor puntilor cu compensare automata din aparate inregistratoare si indicatoare, electronice, analogice.

In laborator se studiaza comportarea unui ?SAB in cadrul a doua scheme ce pot avea ca aplicatie practica afisarea analogica a unei marimi de proces, sau comanda unei deplasari (unghiulare sau liniare) de valoare prescrisa:

1. un sistem de pozitionare cu reactie numerica de la un traductor de pozitie incremental (L2);

2. un sistem de pozitionare cu reactie de la un traductor analogic tip reocord, cu comanda electronica si amplificarea semnalului de eroare; sistemul se aplica pentru afisarea analogica a unei marimi de proces (L3).

1. Elemente constituente si functionarea sistemului de pozitionare incrementala cu ?SAB

Se prezinta un sistem de pozitionare incremental cu bucla de reactie dupa deplasarea unghiulara realizata, care constituie o aplicatie a microservomotorului asincron bifazat cu reductor (?SAB-R) de constructie descrisa in L1-5.1.b. Pentru obtinerea semnalului de reactie dupa pozitia realizata de dispozitivul de lucru se foloseste un traductor de pozitie incremental, optoelectronic.

Sistemul are caracter didactic si ofera o precizie de ? 60. Precizia de pozitionare poate fi marita prin micsorarea incrementului unghiular al semnalului de reactie de la traductorul de pozitie, sau prin cresterea demultiplicarii mecanice dintre axul ?SAB si axul organului actionat si pozitionat.

Elementele constituente si modul de functionare ale sistemului de pozitionare incrementala cu ?SAB-R prezentate in continuare, se gasesc in schema bloc din fig.2.1 si pe panoul frontal, PF al ansamblului experimental, reprezentat in fig.1.12.

Traductorul de pozitie incremental (fig.2.1, fig.2.2) este un traductor de impulsuri, TI, de tip optoelectronic care contine un disc rotitor prevazut cu 60 fante la periferie si un sensor fotoelectronic fix, format dintr-un LED si un fototranzistor. Sensorul genereaza un impuls scurt la fiecare rotatie cu 60 a axului organului pozitionat. Discul traductorului este montat rigid pe axul de iesire din reductorul asociat cu ?SAB si care constituie axul de antrenare a dispozitivului de lucru. Traductorul TI furnizeaza astfel un semnal format din 60 impulsuri pe rotatie, care in fig.2.1 si 2.2 este notat CLK (Clock).

Incrementul unghiular (?i) corespunzator unui impuls de reactie rezulta a fi:

?i = 3600/60 fante = 60

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Microservomotor
    • L4-mMCC.doc
    • L5_MCCFP_monofazat__final.doc
    • L6_MCCFP_trifazat_finalretur.doc
    • L7-Hall color-desene.doc
    • L7_motor_electric-L7.doc
    • L8-(RES)A111doc.doc
    • Microservomotorul asincron bifazat intr-un sistem de pozitionare cu traductor analogic, tip reocord .doc
    • Microservomotorul asincron bifazat intr-un sistem de pozitionare cu traductor incremental.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
8 fisiere
Pagini (total):
117 pagini
Imagini extrase:
117 imagini
Nr cuvinte:
26 544 cuvinte
Nr caractere:
142 214 caractere
Marime:
7.83MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
traducator, motor, impulsuri, microcip, tensiune, mecanica, curent
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!