Măsurarea debitului cu diafragma

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

masurarea debitului in conducte circulare, bazat pe principiul strangularii tubului de curent (ca si tubul Venturi ). Intr-o sectiune a conductei de diametrul D se introduce o placa prevazuta cu un orificiu central de diametru d, orificiu coaxial si calibrat (fig. 1).

Fig. 1 Schema constructiv-functionala a diafragmei

Conform STAS 7347/1-1975, partea interioara a diafragmei este prelucrata cilindric la intrare si apoi conica divergent la un unghi de 30? fata de axa. O priza de presiune plasata in amonte de diafragma preia presiunea statica din curgerea neperturbata, iar a doua priza de presiune, din aval de diafragma, preia presiunea din curgerea strangulata. Prin cele doua prize de presiune diafragma se racordeaza la manometrul diferential.

Constructiv, diafragma se caracterizeaza prin raportul diametrelor d/D, sau prin raportul dintre aria strangulata 422dA?=?si aria sectiunii conductei 421DA?=?notat cu m ??????????????==212DdAAm (1)

II. Formularea aplicatiei

Pentru un debit Q viteza medie in conducta este 214DQV??=?, iar in sectiunea strangulata este 224dQV??=?. Presiunea in sectiunea primei prize este iar in sectiunea strangulata este , mai mica, deoarece viteza este mai mare ca Diferenta de presiune sau presiunea diferentiala, 1p2p2v1vppp?=-21, reprezinta marimea caracteristca si poate fi masurata cu manometrul diferential. Din relatia lui Bernoulli pentru fluid perfect si ecuatia de continuitate rezulta formula debitului ideal (sau teoretic).

p

m

Q A v A v d i ?

?

?

?

-

?

?

= ? = ? = 2

1

1

4 2

2

1 1 2 2

(2)

Factorul se numeste coeficientul vitezei de apropiere.

In realitate fluidul este vascos, conducta este rugoasa, in tub au loc pierderi de sarcina, debitul este mai mic decat cel ideal si ca urmare formula se corecteaza cu un coeficient de descarcare C: Produsul se numeste coeficient de debit, deoarece apare in formula debitului real.

(3)

Cei doi coeficienti se determina din formulele:

; (4)

Coeficientul de descarcare C si coeficientul de debit u depind de numarul Reynolds al curgerii in conducta Re = (unde ? este vascozitatea cinematica) si de rugozitate.

III. Descrierea instalatiei si modul de lucru

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masurarea debitului cu diafragma.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
889 cuvinte
Nr caractere:
5 242 caractere
Marime:
186.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Mecanică
Tag-uri:
coeficienti, debit, diafragma
Predat:
la facultate
Materie:
Mecanică
Sus!