Limbajul Nonverbal

Extras din laborator:

Dacă răspunsul tau la aceste întrebari este afirmativ, atunci să învăţăm împreună, cum să nu ţi se mai întîmple asta niciodata si pe viitor  să poţi face toate alegerile tale vestimentare cu mai multa uşurinţă.

Spune-mi unde munceşti si cu ce te ocupi, ca să-ţi spun cu ce să te îmbraci!

Chiar dacă tindem să fim de acord cu expresia „important este cum gîndim si nu cum ne îmbrăcăm", în viaţa de zi cu zi vestimentaţia joacă un rol important in percepţia persoanelor. Un renumit consultant in domeniul managementului şi dezvoltării resurselor personale, Richard Denny, susţinea într-o lucrare a sa că, deşi oamenii au dreptul să adopte orice forma de îmbracaminte doresc, ei trebuie totusi să facă distincţia între munca şi distracţie şi să-şi adapteze vestimentaţia „atmosferei de afaceri create de patronul lor".

Hainele sunt semne ale statutului social, simboluri ale puterii sociale, influentînd stima de sine a celor care le poarta şi, de asemenea, modul în care ceilalţi se comporta faţă de noi. vestimentaţia reprezentînd un important mijloc de management al impresiei. 

Vestimentaţia face parte din categoria informaţiilor accesibile despre o persoană. Pe baza informaţiei oferite de îmbracaminte, oamenii trag concluzii în legatură cu statusul social al persoanelor, caracterul sau chiar competenţa acestora. 

Modul în care o persoana se îmbraca contribuie la ceea ce în psihosociologie se numeste „efectul primei informaţii" (primacy effect). Acesta consta in influenţa exercitată preponderent de primele informaţii primite, comparativ cu cele ulterioare, datorită procesarii mesajului in funcţie de acestea. 

Cercetările arată că într-adevăr hainele au putere de comunicare. Chiar între 10 şi 12 ani, copiii asociază diverse mărci de blugi cu diferite caracteristici de personalitate ale purtătorilor! Astfel de efecte persistă şi la vârsta adultă. Simulările făcute de cercetători arată că femeile cu un stil de îmbrăcăminte şi un aer mai masculin au mai multe şanse să fie selecţionate pentru funcţii manageriale. Totuşi, unul dintre studii arată că poate apărea un punct de inflexiune, de la care îmbrăcămintea femeilor este percepută ca „prea masculină”, dăunând perspectivelor profesionale. Observatorii declară că stilurile de îmbrăcăminte femenină au prezentat un interes special de studiu pentru că de fapt nu există consens despre cum ar trebui să se îmbrace femeile care au funcţii manageriale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Limbajul Nonverbal.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Marime:
22.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Mass Media
Predat:
la facultate
Materie:
Mass Media
Profesorului:
A. Zavadskii
Sus!