Energii neconvenționale

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

. OBIECTUL LUCRARII

Scopul principal al lucrarii este cunoasterea teoreticasi experimentala a tehnologiei de fabricatie sub vid a pieselor complexe din metal folosind echipamentul Indutherm VC1000D.

2. CONSIDERATII TEORETICE

Tehnologia de fabricare rapida se utilizeaza la fabricarea prototipurilor si a pieselor in serii mici de fabricatie (5-10 buc.) si cu forma complexa. Este o tehnologie moderna de fabricatie, capabila sa inlocuiasca tehnologiile conventionale, in general costisitoare si cu productivitate scazuta.

2.1. Prezentarea echipamentului

Procedeul de turnare cu modele usor fuzibile din ceara este unul dintre cele mai cunoscute procedee si este folosit in cea mai mare masura in cazul metodelor traditionale de turnare a statuilor metalice. Arta chinezeasca de turnare a statuilor din bronz folosind modele fuzibile este cunoscuta inca din anii 4000 i.e.n. utilizandu-se la turnarea monumentelor din bronz. Opere de arta mari au fost adesea turnate pe bucati ulterior fiind unite cu o metoda sofisticata de sudura sau folosind tehnici de nituire obtinandu-se de exemplu figuri turnate de o neobisnuita calitate peste miezuri de lut incalzite de foc. Comparativ cu alte tehnologii de turnare cunoscute si aplicate la scara larga, in prezent, tehnologia de turnarea sub vid este lidera actual atat in domeniul fabricarii bijuteriilor prin turnare, cit si a turnarii diferitelor piese prototip sau in serie mica de fabricatie. Turnarea in forme de ghips permite obtinerea unor produse de precizie cu suprafete aproape finisate. Utilajele Indutherm sunt adecvate topirii metalelor la temperaturi inalte. In functie de tipul masinii, se poate topi o gama larga de materiale metalice: oteluri slab si mediu aliate, oteluri inoxidabile si refractare, superaliaje pe baza de nichel si cobalt, aliaje din aluminiu de inalta rezistenta, fonta inalt aliata, etc.

Principiul de lucru a masinii de turnare sub vid este de a topi materialul prin inductie pana la punctul de curgere. Temperatura de curgere se regleaza manual, in functie de materialul si de parametri cu care se lucreaza.

Incalzirea prin inductie se bazeaza pe patrunderea energiei electromagnetice intr-un conductor masiv, situat in campul magnetic variabil in timp al unei bobine (inductor).

Avantajele incalzirii prin inductie in comparatie cu alte metode de incalzire sunt urmatoarele:

-caldura se dezvolta in metalul ce urmeaza a fi incalzit, rezultind o viteza de incalzire mai ridicata in comparatie cu cea obtinuta in cuptoarele cu incalzire indirecta (cuptoare cu arc electric, daca arcul se stabileste intre doi electrozi sau cuptoare cu incalzire indirecta cu rezistoare)

- constructia instalatiilor de incalzire mai simpla, permitind utilizarea vidului sau amosferelor de protectie,

- automatizarea functionarii in conditiile productiei, conditiile de lucru fiind astfel mult imbunatatite.

Componentele masinii: Camera de vid; Camera de topire; Sistem de inchidere si blocare; Capac; Sisteme cu actionare pneumatica pentru flask, respectiv camera de vid.

Date tehnice:

1 Volumul creuzetului 1500 cm?

2 Recipientul de turnare Diametrul maxim: ? 240 mm; Inaltimea:500 mm

3 Temperatura creuzetului Max. 1500 ?C, cu termocupla de tip S

4 Puterea de topire 25 kW

5 Frecventa tensiunii de alimentare 3x400 V / 40A, 50-60 Hz

6 Presiunea de racire a apei 5-6 bari la cel putin 300 l/h

7 Presiunea apei la recul Fara presiune

Observații:

Turnarea sub vid a pieselor complexe metalice folosind echipamentul Indutherm VC-1000D

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energii neconventionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 330 cuvinte
Nr caractere:
7 738 caractere
Marime:
12.62KB (arhivat)
Publicat de:
Alexandrina Buta
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Management
Tag-uri:
metal, energie neconventionala, vid, piese compelxe
Predat:
Facultatea de Energetica , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Managementul energiei
Materie:
Management
Sus!