Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Dupa declansarea razboiului in Est, partidele comuniste din Europa Centrala sunt private de suportul material si propagandistic al Moscovei. In acest timp, celulele comuniste au functionat independent, in conformitate cu disciplina de partid pe care si-o insusisera inca din perioada interbelica.

Viata de partid fara suportul Moscovei

Cand s-au retras in interiorul spatiului sovietic pentru a se apara de Germania nazista, comunistii moscoviti au lasat in Europa un lant de partide disciplinate si fidele. Chiar daca contactul cu Cominternul s-a pierdut, comunistii din centrul continentului au actionat, desi puteau sa se desfasoare in mica masura. In Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria functionau regimuri de ocupatie sau progermane, care pedepseau orice tip de activitate comunista.

COMUNISTII POLONEZI, DECIMATI. Partidul Comunist din Polonia a functionat legal doar pentru doi ani, intre 1918 si 1920. In perioada interbelica, membrii sai, ca si comunistii romani sau sarbi, promovau destramarea statului polonez, in conformitate cu directivele Cominternului. In general, conducerea partidului a functionat in Uniunea Sovietica. Principalii lideri interbelici au pierit in perioada "Marii Terori" staliniste, in 1936 partidul fiind dizolvat sub acuzatiile de "fascist" si "trotkist". Dupa ocuparea jumatatii estice a Poloniei, Moscova s-a preocupat sa refondeze Partidul Comunist din Polonia pe baze noi. In perioada razboiului au fost recrutati noi membri din partea luata de sovietici in 1939. In 1942, Cominternul a reinfiintat partidul comunist, sub titulatura Partidul Muncitoresc Polonez. In 1945, intre Polonia si Uniunea Sovietica s-a semnat un acord teritorial, prin care cea mai mare parte din teritoriul inclus in Pactul "Ribbentrop-Molotov" a ramas la URSS, granitele poloneze "mutandu-se" proportional in teritoriul Germaniei. Tot atunci, a fost format un guvern provizoriu de uniune nationala, in care a fost inclus si nou-creatul Partid Muncitoresc Polonez. Desi necunoscuti in viata politica postbelica poloneza, comunistii, cu sprijin sovietic, au dominat in cele din urma guvernul, instaurand statul comnist in 1948.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
899 cuvinte
Nr caractere:
5 518 caractere
Marime:
10.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
comunism, polonia, urss
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!