Introducere în MatLab

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1. Ce este MATLAB-ul?

MATLAB-ul (denumirea vine de la "matrix laboratory") este un mediu computaţional, dezvoltat de firma The Math Works Inc., dedicat calculului numeric şi vizualizării datelor prin intermediul reprezentărilor grafice. Este de asemenea un pachet de programe de înaltă performanţă şi un limbaj de programare al cărui element de bază este matricea ( scalar, vector, matrice sau tablouri multi-dimensionale ). El integrează analiza numerică, calculul matriceal, procesarea semnalelor şi reprezentările grafice într-un mediu uşor de învăţat şi de folosit.

MATLAB-ul include aplicaţii specifice, numite TOOLBOX-uri. Acestea sunt colecţii extinse de funcţii MATLAB ( fişiere-M ) care dezvoltă mediul de programare de la o versiune la alta, pentru a rezolva probleme din domenii variate. Structural, MATLAB-ul este realizat sub forma unui nucleu de bază, cu interpretor propriu, în jurul căruia sunt construite toolbox-urile. Astfel, una dintre facilităţile pe care le oferă MATLAB-ul constă în posibilitatea de extindere, care constă în crearea unor noi funcţii în limbajul MATLAB care pot fi folosite în acelaşi mod precum funcţiile predefinite în mediul MATLAB. De fapt, toolbox-urile care extind funcţionalitatea MATLAB-ului sunt definite în acest mod.

2. Modul de lucru în MATLAB

Putem scrie comenzi în mod interactiv în linia de comandă, caz în care fiecare linie este prelucrată imediat şi rezultatele sunt afişate, sau le putem salva în fişiere-M. Fişierele ce conţin instrucţiuni MATLAB se numesc fişiere-M ( deoarece au extensia „.m” ) şi sunt programe MATLAB. Un fişier-M constă dintr-o succesiune de instrucţiuni MATLAB; având posibilitatea de a apela alte fişiere-M şi a apelării recursive.

Un program MATLAB poate fi scris sub forma fişierelor „script” sau a fişierelor „function” ( aceste tipuri de fişiere obligatoriu cu extensia „.m” permit crearea de noi funcţii care le pot completa pe cele existente ). Prin această facilitate, MATLAB-ul poate fi extins la aplicaţii specifice utilizatorului, care are posibilitatea să scrie noi funcţii.

3. Utilizarea help-ului în MATLAB

Una dintre posibilităţile de a obţine informaţii legate de funcţiile MATLAB sau realizate de un utilizator al pachetului de programe este utilizarea sistemului de help a MATLAB-ului. Funcţiile din această secţiune permit obţinerea informaţiilor de interes general referitoare la mediul de lucru MATLAB.

Modalităţi de obţinere de informaţii utilizând help-ul în MATLAB:

a. în linia de comandă: tastăm help nume, unde nume poate fi un nume de funcţie sau un nume de director. Dacă acesta este un nume de funcţie în linia de comandă vor apărea informaţiile de care avem nevoie despre funcţia căutată, dar acestea nu vor conţine toate posibilităţile şi utilizările acesteia. Se furnizează de asemenea nu doar informaţii despre funcţia căutată, ci se oferă şi trimiteri către alte funcţii înrudite. Dacă nume este nume de director, help-ul afişează fişierele conţinute în directorul specificat.

b. din meniu: fişierele help pot fi accesate şi folosind help-ul din meniu. Informaţiile pot fi obţinute folosind index.

4. Gestiunea fişierelor şi a zonei de memorie

MATLAB-ul reţine comenzile folosite şi valorile variabilelor create în timpul unei sesiuni. Aceste variabile sunt reţinute în zona de memorie a MATLAB-ului numită workspace. Valorile acestor variabile pot fi aflate tastând în linia de comandă numele variabilei fără a folosi vreun semn de punctuaţie la sfârşitul acesteia. Trebuie reţinut faptul că MATLAB-ul este case sensitive, deci Temp, temp sau TEMP reprezintă variabile diferite. În MATLAB, comenzile utilizate apar într-o fereastră separată numită

command history. Acestea pot fi reutilizate sau reeditate în linia de comandă folosind săgeţile.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in MatLab.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
5 806 cuvinte
Nr caractere:
30 854 caractere
Marime:
339.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Inteligența Artificială
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Sus!