Proprietatile fizice ale solului

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1. Determinarea umiditatii solului

Determinarea umiditatii solului din camp prezinta importanta in cadrul metodelor de cercatare a solului ,fiind necesara indeosebi pentru rezolvarea unor aspecte al problemelor de imbunatatiri funciare. In afara de importanta ei de sine statatoare, ea constitue si operatia finala la determinarea indicilor hidrofizici, a limitelor de consistenta si a altor proprietati fizice ale solului, care nu sunt de fapt decat valori caracteristice ale umiditatii. De asemenea prezinta importanta determinarea umiditatii solului la care se executa diferite analize fizice si chimice in laborator.

Metodele de determinare a umiditatii sunt numeroase. Dintr-un punct de vedere, se deosebesc metode in care se folosesc probe de sol recoltate din camp si transportate in laborator si metode de determinare care se executa direct in camp, pe sol in situ. Din alt punct de vedere, se poate face deosebire intre metodele directe si indirecte, in care se masoara diferite proprietati ale solului corelate cu umiditatea. Printre metodele de determinare pe probe recoltate se disting atat metode directe, cat si metode indirecte.

Cea mai raspandita dintre metode ramane inca in prezent metoda uscarii in etuva , o metoda directa, de laborator. Ea se aplica pe scara larga in cercetarea umiditatii solului din camp in scopuri agrotehnice sau ameliorative, in urma aducerii in laborator a probelor corespunzatoare, si este metoda aproape universal acceptata pentru determinarea umiditatii solului uscat la aer.

Umiditatea solului se poate determina ,,in situ", in sol recoltat si prin observatii directe, in functie de apa existenta.

Umiditatea solului, determinata prin observatii directe, se poate clasifica astfel:

Gradul 1 - sol uscat, ce nu raceste mainile. Nisipul curge, argila este uscata, in graunte mari. Tinandu-se la soare, aproape ca nu se decoloreaza prin uscare.

Gradul 2 - sol cu aspect proaspat, raceste usor mainile si se decoloreaza foarte putin prin uscare.

Gradul 3 - sol umed, produce o racire vizibila a mainilor, prin uscare se decoloreaza. Nisipul adera putin, argilele si argilo-nisipurile se leaga, dar se crapa usor.

Gradul 4 - sol umed ce inca nu luceste, dar la soare se decoloreaza puternic. La pipait este rece si umed, punandu-se o hartie pe el se uda. Pe mainile prafuite formeaza pete intunecate.

Gradul 5 - sol umed, straluceste datorita acoperirii lui cu o pelicula de apa. Se caracterizeaza prin fluiditate, nu se leaga, ci mai mult se intinde.

Pentru determinarea umiditatii ,, in situ" se utilizeaza:

- metode radioactive de masurare care folosesc sonde cu neutroni ce se infig direct in sol;

- metode conductometrice ale caror electrozi sunt introdusi in sol, conductivitatea electrica fiind influentata de umiditate.

Determinarea umiditatii prin uscare in etuva

Proba de sol se cantareste, se usuca in etuva pana la greutate constanta apoi se recantareste. Diferenta de greutate reprezinta cantitatea de apa pierduta prin uscare si se raporteaza la 100 g sol uscat.

Determinarea umiditatii pe probe recoltate pune probleme speciale la pastrarea probelor din momentul recoltarii lor si pana la executarea determinarii, din cauza posibilitatii de pierdere prin evaporare a unei parti din apa continuta.

Pastrarea probelor timp de trei zile are ca urmare erori inferioare erorilor accidentale care au loc la determinarea umiditatii, si ele pot fi eliminate prin corectii corespunzatoare. Cantitatea absoluta de apa pierduta in timpul pastrarii depinde de tipul de fiola folosit pentru pastrarea probei si de masura in care fiola este umpluta cu sol, dar nu este influentata de compozitia granulometrica sau de umiditatea solului. Exprimata in procente, cantitatea de apa pierduta este insa influentata de cantitatea de sol aflata in fiola in cazul umplerii acesteia, adica de marimea fiolei folosite. Eroarea realizata prin pastrarea solului in fiole neparafinate , dar bine umplute, cu capacul fixat prin insurubare, cotinand circa 100 g sol, nu depaseste in 12 zile, cu exceptia solurilor nisipoase, 2-5% din umiditatea initiala.

Durata uscarii este influentata de numerosi factori, printre care si felul solului, umiditatea acestuia, cantitatea de sol analizata si numarul probelor care se usuca deodata in etuva. Unele etuve nu asigura evacuarea rapida a vaporilor de apa, ceea ce prelungeste durata uscarii, iar altele nu asigura conditii egale de uscare in tot spatul lor interior.

Ca urmare, este bine ca durata uscarii sa fie stabilita de fiecare data, sau cel putin o data pentru anumite conditii concrete, prin verificarea greutatii catorva fiole.

Durata uscarii depinde in mare masura de temperatura la care se efectueaza determinarea. In mod obisnuit se foloseste temperatura de 105? C, care trebuie considerata ca avand caracter conventional.Marirea temperaturii de uscare la 105?C poate scurta sensibil durata uscarii.

Acest procedeu, folosit de diversi autori in cazuri speciale, a fost verificat pentru soluri foarte variate in ceea ce priveste compozitia granulometrica si umiditatea, cu un continut de humus ajungand pana la 10%. S-a constatat ca, prin uscarea solului la 105?C, continutul de humus nu se modifica si ca diferentele rezultatelor obtinute la determinarea umiditatii prin uscare la 105 si la 150? C sunt reduse, crescand in oarecare masura corespunzator cu cresterea continutului de argila, fara a depasi insa 1 % umiditate.

In ceea ce priveste durata uscarii, aceasta este redusa aproximativ la jumatate prin marirea aratata a temperaturii de uscare si nu depaseste in nici caz 8 ore.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 590 cuvinte
Nr caractere:
13 587 caractere
Marime:
33.16 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Laborator
Materie:
Instrumente si tehnici de laborator
Data publicare:
25.03.2020
Structură de fișiere:
  • Proprietatile fizice ale solului.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
STUDIUL PROPRIETATILOR FIZICE ALE SOLULUI 1.1. PROFILUL SOLULUI Stratul extern al litosferei...
Proprietatile radiochimice ale Uraniului 1. Introducere Uraniu, in latina uranium, este un...
Proprietatile sunt insusiri, atribute ale marfurilor care le dau o anumita utilitate in consum si...
Solul este o resursa naturala strategica, reprezentata printr-o pelicula fina la suprafata...
Pornindu-se de la faptul ca datorita numeroaselor lucrari ce se practica in actualele tehnologii,...
Sus!