Laboratoare Catia

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1.1 Introducere

Structurile mecanice de tip cornier - grinda sunt caracterizate prin rigiditate marita, deformatiile elastice ale acestora fiind reduse. Identificarea campurilor de tensiuni si deformatii pentru astfel de structuri se poate realiza fie prin realizarea modelului cu elemente finite pentru intreaga structura, fie prin intocmirea modelului cu elemente finite pentru elementele componente ale structurii si determinarea pentru fiecare componenta, a campurilor de tensiuni si deformatii.

1.2 Scopul aplicatiei

Modulele de programe Generative Structural Analysis ale mediului CAD/CAE/CAM CATIA permit simularea comportarii mecanice a structurilor mecanice atat ca o singura entitate cit si ca ansamble de parti.

In figura 1.1 se prezinta schema unui sistem mecanic de sustinere compus din doua piese de rezemare numite Suport si dintr-o grinda de care se atarna o greutate P. Muchiile interioare ale pieselor componente sunt cu racordari. Elementele Suport sunt fixate de cei doi pereti prin cite un set de doua suruburi Md; de asemenea, elementul Grinda se fixeaza de ce doi suporti prin alte seturi de suruburi Md.

In aceasta aplicatie se prezinta studiul elementelor constructive ale unui sistem mecanic considerate ca entitati independente. Pentru inceput se prezinta algoritmul de analiza pentru elementului numit Suport (a=10 mm, d=8 mm, P=24000N, raza de racordare r=0,2a ) in vederea determinarii campurilor de deplasari si de tensiuni.

1.3 Intocmirea modelului de analiza

In vederea intocmirii modelului de analiza cu elemente se urmareste identificarea formei si dimensiunilor geometrice, a restrictiilor induse de legaturile cu elementele adiacente, a incarcarilor interioare si exterioare precum si a caracteristicilor materialului. In figura 1.2 se prezinta modelul de analiza al elementului Suport din figura 1.1. In acest model se evidentiaza forma geometrica la nivel de detaliu si dimensiunile asociate (muchiile drepte interioare sunt racordate cu r=0,2a). Simularea fixarii de perete a elementului Suport se realizeaza prin incastrare (anularea celor sase grade posibile) a punctelor de pe suprafata de asezarea a capului surubului si de pe muchia de rezemare de la partea inferioara; incarcarea externa se realizeaza prin intermediul unor forte distribuite pe suprafetele de asezare a capetelor suruburilor de fixare Suport-Grinda. Elementul analizat este realizat din otel OL37 cu urmatoarele caracteristici mecanice: modulul de elasticitate longitudinala, E = 2,1.106 N/mm2, si coeficientul contractiei transversale (Poisson), ? = 0,3.

1.4 Preprocesarea modelului de analiza

1.4.1 Modelarea geometrica

In tabelul 1.1 se prezinta succesiunea actiunilor de obtinere a schitei de referinta a corpului elementului de analizat prin intermediul modulului Sketcher.

Tabelul 1.1

Obtinerea schitei de referinta a corpului

Start Mechanical Design Part Design (Sketcher) xy plane (Profile) [se deseneaza conturul inchis al sectiunii frontale] (Constraint) [se introduc succesiv cotele prin selectarea linie urmata de cea a icon-lui] (Exit Workbench).

In tabelul 1.2 se prezinta etapele de obtinere a solidului asociat corpului de analizat prin extrudare pornind de la schita (Sketch.1) obtinuta anterior.

Tabelul 1.2

Obtinerea corpului prin extrudare

(Pad) Pad Definition Length: 25, Selection: Sketch.1, ? Mirrored extent, OK.

Obtinerea nervurii associate modelului solid obtinut se realizeaza in doi pasi: obtinerea unei schite reprezentand linia asociata conturului nervurii (tabelul 1.3) si generarea nervurii propiu-zise utilizand schita, Sketch.2 obtinuta in etapa anterioara (tabelul 1.4).

Obtinerea unei gauri cu lamaj practicata in solidul generat anterior se obtin parcurgand prima succesiune din tabelul 1.5 care consta in selectarea fetei pe care se aplica gaura, pozitionarea acesteia fata de muchiile adiacente, selectarea tipului gaurii si introducerea dimensiunilor. Avand in vedere simetria solidului fata de planul xy se genereaza pentru inceput cele doua gauri de aceasi parte a nervurii urmata apoi de generarea prin simetrie a celorlalte doua urmand cea de-a doua succesiune din tabelul 1.5.

In tabelul 1.6 se prezinta succesiunea de comenzi de obtinere a racordarilor zonelor interioare avand la baza comanda Edge Fillet.

1.4.2. Modelarea materialului

Introducerea valorilor caracteristicilor materialului necesare pentru analiza cu elemente finite se face utilizandu-se biblioteca de materiale a mediului CATIA din care se alege material metalic din grupa otelurilor (Steel) pentru care se modifica valorile modulului de elasticitate si coeficientului Poisson tinand seama de valorile indicate ca date de intrare (tabelul 1.7).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
65 pagini
Imagini extrase:
65 imagini
Nr cuvinte:
11 554 cuvinte
Nr caractere:
73 612 caractere
Marime:
9.58 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Inginerie Aerospatiala
Data publicare:
09.01.2009
Structură de fișiere:
  • Lucrarea b6.doc
  • Capitol generalitati despre FEA in CATIA.doc
  • Lucrarea b5.doc
  • Lucrarea b1.doc
  • Lucrarea b2.doc
  • Lucrarea b3.doc
Predat:
la facultate
Materie:
Inginerie Aerospatiala
Profesorului:
Razvan Udroiu

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Generarea modelului 3D parametric ?i bazat pe caracteristici pentru o piesa simpla Obiective -...
Capitolul 2. Descrierea pe scurt a activitatilor care urmeaza a fi analizate din punct de vedere...
Prototiparea rapida, cunoscuta ca si ,,Stereolitografia" este o tehnica ce permite...
Ce este MEF si unde se aplica ? Metoda elementelor finite (MEF) este o metoda generala de...
Problemele rezistentei materialelor Rezistenta materialelor este o stiinta in cadrul Mecanicii...
Sus!