Receptia calitativa a laptelui este prima etapa a procesului tehnologic de
prelucrare a laptelui in vederea fabricarii laptelui de consum sau a produselor lactate.
Receptia calitativa a laptelui consta in:
- analiza senzoriala a laptelui (controlul organoleptic);
- analize fizico-chimice;
- examen bacteriologic.
In functie de rezultatele acestor analize se face sortarea laptelui stabilindu-se
destinatia pentru prelucrarea ca lapte de consum, la fabricarea branzeturilor etc.
La receptia calitativa a laptelui se fac urmatoarele determinari fizico-chimice:
densitatea, continutul de grasime, aciditatea, substanta uscata totala si degresata,
lactoza, substantele proteice, etc.
Conditiile de calitate STAS pentru laptele crud integral sunt prezentate in
Tabelul 1.
Tabelul 1. Conditiile de calitate pentru laptele crud integral
Caracteristici Lapte de
vaca
Lapte de
oaie
Lapte de
bivolita
Lapte de
capra
Aciditatea ?T 15...19 Maxim 24 Maxim 21 Maxim 19
Densitatea la 20? C
(minim)
1,027 1,031 1,029 1,027
Grasimea %, minim 3,2 6,5 6,5 3,3
Substanta uscata fara
grasime % minim
8,5 11 10 8,5
Titru proteic % min. 3,2 5 4,5 3,2
1. Determinarea densitatii laptelui
Densitatea laptelui este raportul dintre masa laptelui la 20?C si masa aceluiasi
volum de apa la 4?C. Exprimarea densitatii laptelui se face in g/cm3 sau in grade
densimetrice.
Aparate necesare: termolactodensimetru sau lactodensimetru, cilindru de sticla,
termometru, baie de apa.
Modul de lucru
Densitatea laptelui se determina la minimum 2 ore dupa mulgere, pentru a se
elimina aerul pe care laptele il contine.
Laptele se omogenizeaza si se aduce la temperatura de 15-25?C. Laptele se toarna
cu atentie in cilindrul de sticla tinut inclinat pentru a se evita formarea spumei sau a
bulelor de gaze.
Termolactodensimetrul sau lactodensimetrul se introduce in cilindru pana la
diviziunea 1,030 si se lasa sa pluteasca 1 minut, dupa care se citeste valoarea
densitatii la nivelul superior al meniscului. Ochiul operatorului trebuie sa fie la
nivelul suprafetei de separare lapte-aer in momentul citirii. Daca temperatura laptelui
este diferita de 20?C valoarea densitatii citite (densitatea aparenta) trebuie corectata
pentru a obtine densitatea reala astfel:
- cand temperatura laptelui este mai mare de 20?C se adauga 0,0002
g/cm3 pentru fiecare grad de temperatura;
- cand temperatura laptelui este mai mica de 20?C se scad 0,0002 g/cm3
pentru fiecare grad de temperatura.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.