Analiza fizico-chimica a laptelui integral - materie prima

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Scopul lucrarii: familiarizarea cu caracteristicile fizico-chimice si metodele de aprecierea calitatii laptelui integral.

I. In prezent calitatea laptelui colectat ca materie prima pentru fabricarea produselor lactate se apreciaza conform criteriilor standardului SM-104 "Lapte de vaca. Cerinte la colectare".

Standardul moldovenesc SM-104 prevede urmatoarele conditii tehnice de calitate:

1. Laptele trebuie sa fie obtinut de la animale sanatoase, in gospodarii in stare buna din punct de vedere a bolilor infectioase ale bovinelor in conformitate cu prevederile legislatiei veterinare si cu respectarea regulilor sanitaro-veterinare pentru fermele de lapte si sa corespunda prevederilor prezentului standard SM-104. Starea fermelor privind bolile infectioase se confirma in certificatul lunar eliberat de medicul veterinar al gospodariei sau sectorului.

2. Laptele trebuie sa fie natural, de culoare alba sau alba cu nuante usor galbuie, fara sediment si fulgi.

3. Laptele cu continut de substanta inhibatoare si neutralizatoare ( antibiotice, amoniac, soda, apa oxigenata ) nu se admite pentru receptie.

4. Continutul de elemente toxice, micotoxine, antibiotice, preparate hormonale si pesticide nu trebuie sa depaseasca limitele admisibile indicate in urmatorul tabel :

Tabelul 1.1. Continutul de elemente toxice, micotoxine, antibiotice, preparate hormonale si pesticide in laptele achizitionat

Caracteristica Limitele maxime admisibile, mg/kg

Elemente toxice:

- Plumb 0,1 (0,05)

- Cadmiu 0,03 (0,02)

- Arsen 0,05

- Mercur 0,005

- Cupru 1,0

- Zinc 5,0

Micotoxine:

- Alfatoxina B1 Nu se admite (<0,001)

- Alfatoxina H1 <0,0005

Antibiotice:

- din grupa tetraciclinei <0,01

- din grupa penicilinei <0,01 unit/g

- din grupa streptomicinei <0,5

Preparate hormonale:

- Dietilstilbestrol Nu se admite

- Estradiol-17? 0,0002

Pesticide:

- Hexacloran 0,05

- DDT 0,05 (0,01)

- GHTG gama-izomer 0,05 (0,01)

Cantitatile reziduale de alte pesticide in conformitate cu prescriptiile medico-biologice si normele sanitare pentru materia prima si produsele alimentare si legislatia sanitaro-vetirinara nu se admit.

5. Laptele se sorteaza dupa 3 categorii: calitatea superioara, calitatea I, calitatea II in conformitate cu tabelul 1.2.:

Tabelul 1.2. Sortarea laptelui pe categorii

Caracteristici Conditiile admisibile

Calitatea superioara Calitatea I Calitatea II

Miros si gust Specificpentrulapte, fara gust simirosstrain, apreciatsatisfacator, bun sifoartebun

Aciditatea 16...18 16...18 16...20

Gradul de puritate dupa etalon, nu mai jos de gradul I: I I II

Dimensiunea bacteriilor, mii/cm3 Pina la 300 De la 300 pina la 500 De la 500 pina la 4000

Continutul de celule somatice, mii/cm3 cel mult 500 500 500

Temperatura laptelui, cel mult, oC 10 10 10

Calitatea laptelui se stabileste dupa indicia de depreciere, cu acordul intreprinderilor de industrializare a laptelui si alti furnizori, si cu acordul serviciilor de supraveghere sanitara si veterinara se admite timp de o ara dupa muls de a preda laptele fara racire.

6. Densitatea laptelui trebuie sa fie cel putin 1027 kg/m3.

7. Laptele ce nu corespunde prevederilor punctului 5 tabelului 1.2., dar proaspat si integral se receptioneaza in baza probei de control ce confirma integritatea lui. Rezultatele analizei probelor trebuie sa fie prezentate in forma de act. Termenul de valabilitate a analizei probei de control nu trebuie sa depaseasca una luna.

8. Laptele cu continut de celule somatice peste 750 mii cm3, aciditatea mai mare de 20o T si densitatea 1026 kg/m3, precum si laptele obtinut de la vacile gospodariilor in stare nesatisfacatoare din punct de vedere a bolilor infectioase sunt admise pentru folosirea in alimentatie de catre legislatia veterinara dupa tratament termic, se receptioneaza ca lapte necalitativ (pretul contractual) cu utilizarea ulterioara conform instructiunilor tehnologice in vigoare aprobate de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
34 pagini
Imagini extrase:
34 imagini
Nr cuvinte:
11 929 cuvinte
Nr caractere:
62 428 caractere
Marime:
133.90 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Industria Alimentara
Data publicare:
08.10.2019
Structură de fișiere:
  • Analiza fizico-chimica a laptelui integral - materie prima.docx
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
I Argument Vinifcatia reprezinta procesul industrial de prelucrare a strugurilor in scopul...
Introducere Iaurtul este un produs lactat rezultat din fermentarea laptelui. Orice fel de lapte...
1.1. GENERALITATI Industria alcoolului si a drojdiei se bazeaza in principal pe activitatea...
1. GENERALITATI BRANZETURI Branzeturile sunt produse naturale sau proaspete, care se obtin prin...
Importanta economica. In cadrul produselor animaliere, productia de lapte ocupa al doilea loc...
Sus!