Meteorologie Anul I

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Lucrarea practică nr. 1

Stația meteorologică

Stația meteorologică este locul în care se execută observațiile meteorologice, ales înconjurătoare.

Aceasta impune amplasarea pe teren deschis și tipic pentru regiunea în care funcționează.Densitatea rețelei de stații este mai mare în regiunile unde variabilitatea elementelor meteorologice este mai pronunțată și mai ales în vecinătatea zonelor care constituie limite climatice.

Pentru ternurile puțin accidentate se consideră însă suficientă amplasarea unui post pluviometric la 100 kmp, unui post termohigrografic la 500 kmp a unuia barometric, anemometric și heliografic la 5000 kmp.Pentru realizarea unor studii regionale se impune ca perioada de observații la astfel de stații să fie de minim 30 de ani.Această perioadă trebuie să fie mai mare pentru regiunile muntoase, acolo unde variabilitatea elementelor climatice și în special precipitațiile atmosferice sunt mai accentuate.Organizația Meteorologică Mondială a luat măsuri asupra standardizării instrumentelor și metodelor de observații utilizate de stațiile meteorologice pentru ca rezultatele observațiilor să poată fi comparate între ele.Pentru o stație trebuie cunoscută cu precizie localizarea sa, data prin: denumirea, coordonatele geografice, altitudinea, indicativ și număr.

Denumirea stației este dată de cea a localității de pe teritoriul căreia este amplasată.Indicativul stației este compus din 5 cifre și reprezintă amplasarea sa pe fața globului terestru în cadrul rețelei meteorologice mondiale.Numărul reprezintă poziția în cadrul rețelei meteorologice naționale.La noi este format din 6 cifre ce corespunde unităților de grad, zecilor și unităților de minut ale latitudinii respectiv longitudinii,de exemplu: stația București-Băneasa are coordonatele geografice 44° 30’ latitudine nordică 26° 08’ longitudine estică, numărul climatologic va fi 43 06 08.

La stațiile meteorologice activitatea de observatii si masuratori se incadreaza in 2 programe principale, programul sinoptic si programul climatologic.

1. Observațiile sinoptice se desfășoară pe intreg teritoriul României dupa ora oficială, la diferite intervale de timp, de regulă orare. Aceste observații, transmise in flux rapid la serviciile teritoriale și la INM, sunt utilizate în special în activitatea de prognoză si protecție meteorologică a navigației aeriene.

2. Observațiile climatologice se efectuează după timpul solar mediu local, la inteval de 6 ore. Datele rezultate, după prelucrare și înscriere în tabele speciale și pe medii magnetice, sunt utilizate în activitatea de deservire meteorologică curentă și pentru constituirea arhivei naționale de date climatologice.

Instrumente și aparate utilizate la stațiile meteorologice și locul amplasării lor

Elementul meteorologic Instrumentul cu citire directa Aparatul inregistrator Locul instalarii

Presiunea atmosferică Barometrul cu mercur (aneroid) Barograful Localul stației

Temperatura aerului (temp.adevarata) Termometrul uscat Termograful Platforma (adăpostul meteorologic)

Temperaturile extreme - maximă - minimă Termometrul de maximă

Termometrul de minimă Termograful Platforma (adăpostul meteorologic)

Tensiunea vaporilor de apă. Umiditatea relativă a aerului. Psihrometrul

Hidrometrul cu fir de păr Psihrograful

Higrograful Platforma (adăpostul meteorologic)

Cantitatea de precipitații Pluviometrul Pluviograful Platformă

Grosimea stratului de zapadă Riglă nivometrică - Platformă

Direcția vântului Girueta Girueta inregistratoare Platformă

Tăria (viteza) vântului Anemometrul Anemograful Platformă

Durata de strălucire a soarelui Heliograful - Platformă

Temperatura la suprafața solului Termometrul ordinar:

- de maximă

- de minimă - Parcela special amenajată pe platformă

Temperatura in sol Termometrul de sol - Parcela special amenajată pe platformă

Lucrarea practică nr. 2

Platforma meteorologică

Platforma meteorologică este locul unde sunt instalate majoritatea aparatelor și instrumentelor meteorologice cu care este dotată o stație.

Este situată pe un teren deschis, reprezentativ pentru regiunea unde este amplasată stația. Platformele meteorologice standard au forma unui pătrat cu laturile de 26 metri orientate nord-sud si est-vest. Ele sunt înconjurate cu gard de sârmă care nu impiedică circulația aerului și nu permite iarna formarea troienelor de zapadă.

Față de platformele standard, în condiții speciale, la stațiile cu volum redus de informații sau amplasare în zone cu relief dificil, se admite reducerea suprafeței până la 16 x 20 m. În același timp dimensiunile parcelelor la care se efectueaza programe speciale pot fi mai mari decat cele standard.

Conform recomandarilor OMM, în jurul platformei meterologice trebuie să existe o zonă de protecție meteorologică absolută, adică un teren de 30 metri de la fiecare latură a ei în care sunt interzise executarea oricaror instalații supraterane de irigații si plantarea de culturi forestiere sau culturi agricole înalte. O recomandare specială trebuie respectată în cazul în care stațiile sunt în apropierea suprafețelor mari de apă: platforma în acest caz trebuie să se afle la cel putin 100 metri de limita țărmului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Meteorologie Anul I.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 935 cuvinte
Nr caractere:
11 369 caractere
Marime:
28.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!