Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Etimologie:

- Latina : - Finis - termen, sfarsit;

-In drept marcheaza sfarsitul operatiunilor juridice, adica efectuarea de plati.

-Termenii financias, finatio, financia pecuniaria erau folositi cu sensul de plata in bani.

- Franceza: - finance-suma de bani;

- les finances - patrimoniul statului;

- Germana - secolele XV-XVII, finanz (plata in bani), finanzer (camatar).

- Romania, in secolul al XIX-lea, prin fisc, era denumit organul financiar ce incasa impozitele, taxele, amenzile etc.

Opiniile specialistilor:

- Paul Leroy Beaulieu (1906) considera finantele publice drept -,,stiinta veniturilor publice si a utilizarii acestor venituri".

- Enciclopedia activitatii bancare si financiare distinge trei intelesuri ale termenului de finante:

1. Strangerea banilor pentru a organiza, reorganiza sau extinde o intreprindere fie prin vanzare de actiuni sau de obligatiuni.

2. Teoria si practica creditului monetar, activitati bancare.

3. Strangerea de bani prin impozite sau emisiuni de obligatiuni si administrarea veniturilor si a cheltuielilor de catre guvern.

- Richard Musgrave (1959), The Theory of Public Finance, McGraw-Hill, New York, considera ca politica bugetara - ca element fundamental al interventiei statului in economie - indeplineste trei functii:

1. functia de alocare (functia de afectare)

o - distribuirea bunurilor sociale (publice) prin intermediul autoritatilor publice; statul, ca producator de bunuri si servicii, asigura satisfacerea necesitatilor publice si ajustarile necesare in afectarea resurselor ce se formeaza pe piata;

o problema care intervine: eficienta statului ca agent economic producator de bunuri si servicii.

2. functia de redistribuire

o in economia de piata distribuirea veniturilor si a averii este influentata de modul de repartizare a factorilor de productie, a proprietatii private de aceea justetea si echitatea sociala se pot realiza doar prin redistribuirea veniturilor de catre autoritatile si institutiile statului;

o caile de realizare a functiei de redistribuire: statul colecteaza, sub forma de impozite, o parte din veniturile nou create pe plan national; apoi redistribuie ceea ce a prelevat prin transferuri cu caracter social si economic.

3. functia de stabilizare a conjucturii economice

o prin politica fiscala statul urmareste atingerea unui grad inalt de ocupare a fortei de munca, a unui grad rezonabil de stabilitate a preturilor, o situatie solida a balantei de plati si o rata acceptabila de crestere a economiei;

o are in vedere mentinerea cererii globale la nivelul dorit;

o aceasta functie necesita mijloace adecvate, cum ar fi: politica monetara, politici industriale, politici bugetare, etc.

- Clasic versus modern in finantele publice. Conceptia clasica (liberala) - bazata pe principiul laissez-faire-ului - sustine derularea activitatilor economice prin intermediul firmelor private, statul prin intermediul finantelor publice neavand decat un rol de asigurare a resurselor necesare pentru intretinerea institutiilor publice ce asigura educatia si apararea ordinii interne si externe a acestuia. Este proclamata neutralitatea sistemului financiar public. Conceptia moderna pune accentul pe caracterul interventionist al statului in economie si de aici utilizarea finantelor publice ca instrumente ale acestui caracter interventionist.

Clarificari terminologice:

- Relatii financiare reprezinta relatiile economice, exprimate in forma baneasca, ce apar in procesul repartitiei PIB, pentru satisfacerea nevoilor colective ale societatii.

- Sfera finantelor este mai ingusta decat aceea a relatiilor banesti, cuprinzand numai relatiile banesti care exprima un transfer de valoare intre persoanele fizice si juridice si stat si de la acesta catre beneficiari, persoane fizice si juridice, indreptatiti prin legislatie, nu si schimbarea formelor valori (cum ar fi in cazul in care s-ar retribui munca prestata; caz in care se realizeaza un transfer de echivalente).

- Acest transfer are caracterul unui transfer de putere de cumparare.

- In general, se efectueaza fara contraprestatie directa (nici o persoana fizica sau juridica, platitoare de taxe si impozite, nu poate solicita statului rambursarea lor sau o contraprestatie egala).

- Partial transferul se realizeaza si in conditii de rambursabilitate (imprumuturi contractate de stat pe piata interna sau garantiile varsate de persoanele ce gestioneaza bani; ex. casierele de la CEC).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finante.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
123 pagini
Imagini extrase:
123 imagini
Nr cuvinte:
39 329 cuvinte
Nr caractere:
237 821 caractere
Marime:
163.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
piata, ramburs, plata
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Mihail Papuc
Sus!