Redresoare monofazate monoalternante necomandate

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Redresoarele sunt circuite care transforma energia unei surse de curent alternativ in energie de curent continuu. Pe scurt un redresor face transformarea alternativ - continuu.

Clasificarea redresoarelor

Redresoarele se clasifica dupa numeroase criterii , cele mai importante fiind numarul de faze, tipul schemei, posibilitatea reglarii tensiunii de iesire.

Dupa numarul de faze al sursei, care este de obicei reteaua electrica, redresoarele se clasifica in:

- redresoare monofazate

- redresoare trifazate Dupa tipul de schema:

- redresoare monoventil (doar pentru reteaua monofazata)

- redresoare cu punct median

- redresoare in punte

Dupa posibilitatea reglarii tensiunii de iesire:

- redresoare necomandate

- redresoare comandate

Un redresor particular corespunde fiecarui criteriu de clasificare astfel ca denumirea sa completa are obisnuit mai multi termeni, cate unul din fiecare clasa de criterii. De exemplu: redresor trifazat, comandat, cu punct median.

Rezumatul propriu-zis

Schema bloc a unui redresor

Un redresor este compus in cazul general din trei parti (figura 3.1) si anume:

1. Transformator (TR)

2. Bloc redresor (R)

3. Filtru (F)

Acestora li se adauga sursa de energie electrica alternativa si sarcina care trebuie alimentata cu energie electrica de curent continuu

Fluxul de energie parcurge redresorul de la intrare, unde este conectata sursa de tensiune alternativa si dupa redresare ajunge la sarcina (consumator) care poate fi pur rezistiva dar in multe situatii are si o componenta inductiva.

In cazuri particulare pot lipsi atat transformatorul cat si filtrul. In figura 3.1 sunt prezentate si formele tensiunilor in principalele puncte ale unui redresor.

Sursa este de obicei reteaua si are tensiunea us sinusoidala dar poate fi de asemenea un generator independent sau un invertor iar tensiunea poate fi de alta forma.

Transformatorul are un rol multiplu. In primul rand el modifica, atunci cand este necesar, valoarea tensiunii sursei. Aceasta este de obicei fixa, ca in cazul retelei de monofazate, 220 volti. Transformatorul poate mari sau poate micsora tensiunea sursei, in cazul din figura 3.1 este micsorata. Forma tensiunii dupa redresor (utr) ramine aceeasi. In al doilea rand transformatorul realizeaza o separare galvanica intre sursa si sarcina. Nu exista legatura directa de la sarcina la retea si eventualul utilizator este protejat de un contact direct cu reteaua. In fine, pentru unele variante de scheme transformatorul este obligatoriu si furnizeaza un anumit sistem de tensiuni.

Fig. 3.1 Schema bloc a unui redresor

Blocul redresor este compus din elemente redresoare necomandate (diode), semicomandate (tiristoare) sau comandate (GTO, tranzistoare), are scheme diverse si realizeaza transformarea tensiunii alternative intr-o tensiune pulsatorie, ur cu o componenta continua (U0r) diferita de zero.

Filtrul face o netezire a formei pulsatorii a tensiunii redresate pe care o aduce la o forma apropiata de aceea a tensiunii continue, uf. Intotdeauna insa tensiunea pe sarcina va avea o variatie varf la varf diferita de zero (?u) care insa poate fi micsorata sub o anumita limita utilizand filtre mai bune (si desigur mai scumpe).

In continuare se vor prezenta principalele tipuri de redresoare. La

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Redresoare monofazate monoalternante necomandate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9.2/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 324 cuvinte
Nr caractere:
7 795 caractere
Marime:
699.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
curent, energie electrica
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Profesorului:
Torok Francisc
Sus!