Studierea Structurii Sistemului Informațional

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1.1 Scopul lucrării: Analiza şi sinteza componentelor de bază ale structurii sistemului informațional și a unui calculator personal tipic cu descrierea componentelor acestuia.

1.2 Sarcina de laborator

1.2.1 Să se studieze totalitatea SI și TI , componentele de bază ale unui PC tipic, funcţiile de bază BIOS şi organizarea lucrului unui calculator personal sub diverse sisteme de operare.

Proba teoretică: Succintă descriere a structurii unui PC, elementele de bază, schema de principiu, analiza şi administrarea BIOS , tipuri de conexiuni la o rețea informațională.

Proba practică: Analiza şi descrierea modemelor , parametrilor de bază, structura și schema de principiu , sinteza unui dispozitiv (hard) din structura PC, componentele de bază cu care conlucrează acesta,aplicatii în practică și suportul tehnic al acestuia.

Totalitatea sistemelor informaționale au scopul de a transfera informația de la o anumită celulă de memories pre un abonat al rețelei informaționale. O rețea informațională prezintă totalitatea echipamentelor utilizate în cadrul transmisiunii care permit utilizatorului diferite tipuri de acces,astfel putem enumera cîteva tipuri de acces: Acces liber

Acces securizat (sau prin parolă)

Acces partajat.

Sistemele informaționale sunt considerate un ansamblu de fluxuri și circuite informaționale care au scopul de a memoriza o anumită informație într-o bază de date pentru a putea fi utilizată și de ceilalți utiizatori după necesitate.

Sistemele informaționale pot fi divizate în 3 mari grupe : 1. Sistemul informațional de memorare (SIM)

2. Sistemul informațional de căutare (SIC)

3. Sistemul informațional de rutare (SIR)

SIM- sunt utilizate cu scopul salvării informației de la un anumit utilizator al rețelei informaționale pentru o bază de date sau celulă de memorie strict determinate

SIC- are scopul de a selecta informația dorită de utilizator după careva criterii.Criteriile pot fi diverse,după tipul de date : * doc , * pdf , * txt , * avi

SIR- An acest caz sir are scopul de a determina calea cea mai optimă spre celula de memorie din diverse sisteme informaționale de căutare. În dependență de cerere sir are sarcina de a găsi adresa celulei de memorie și de a transmite un răspuns utilizatorului care a format această cerere.Cererea către sir poate fi de două tipuri :

1. Cerere individuală.

2. Cerere de grup.

În cazul cererii : fiecare dintre acestea sunt considerate ca o cerere individuala în cazul în care avem concomitent mai multe cereri se formează așa numitul rînd de cerer care sîint preluate după prioritate.

Calculatorul personal (PC) se mai găsește în literatura de specialitate și sub denumirea de micro-calculator. Au dimensiuni reduse, fiind chiar portabile (Laptop-ul). Pot fi utilizate în cele mai variate domenii, prețurile lor fiind relativ accesibile. Indiferent de tipul calculatorului, structura de principiu este urmtoarea:

1. Unitatea de comandă și control (UCC)

2. Componenta de prelucrare sau Unitatea Aritmetico - Logic (UAL)

Cele două componente formează procesorul.

3. Memoria operativă, sau memoria internă

4. Echipamentele periferice

5. Magistralele de comunicație

COMPONENTELE UNUI CALCULATROR

Partea hardware a unui calculator personal compatibil IBM PC, cuprinde:

Monitorul (Display)-este dispozitivul cu ajutorul căruia un PC poate prezenta utilizatorului informaţii în formă de text sau grafică şi este bazat pe un tub catodic sau cristale lichide (LCD).

Tastatura (Keyboard)-este dispozitivul care foloseşte la introducerea informaţiilor “în” calculator (date sau comenzi), fiind mijlocul principal de dialog al omului cu calculatorul. Orice apăsare şi eliberare rapidă a unei taste provoacă afişarea caracterului scris pe ea, pe ecranul monitorului. O tastă menţinută apăsată provoacă afişarea repetată a caracterului pe ecranul monitorului.

Unitatea Centrală (UC)-este de fapt “creierul” care coordonează întreaga activitate a unui calculator personal. De aici se solicită informaţii pe care utilizatorul le va introduce de la tastatură sau se afişează rezultatele pe monitor. Tot în unitatea centrală sunt realizate prelucrările de date prin executarea unui program.

MOUSE-UL-Ca funcţionalitate, este asemănător cu tastatura, deoarece prin intermediul lui sunt comunicate informaţii către calculator. Modul de folosire este următorul:

a) mouse-ul stă pe masa de lucru (pe o suprafaţă dură şi netedă numită PAD) şi poziţia sa curentă corespunde cu poziţia unui cursor pe ecranul monitorului.

b) în momentul în care se mişcă mouse-ul pe PAD spre stânga, cursorul de pe ecran se mişcă şi el spre stânga; la fel, mutându-se mouse-ul spre dreapta cursorul de pe ecran se mişcă în dreapta (sus, jos);

c) mouse-ul posedă un buton (sau mai multe); în momentul în care săgeata de pe ecran a ajuns deasupra cuvântului ce reprezintă acţiunea ce trebuie realizată, se apasă butonul mouse-ului şi acea comandă se va lansa automat în execuţie.

Scannerul-este un dispozitiv care realizează “citirea” unei fotografii, a unui desen sau text, etc. Imaginea (fotografia) citită cu ajutorul scannerului va putea fi apoi afişată pe monitorul calculatorului, eventual prelucrată şi apoi tipărită cu ajutorul unei imprimante alb-negru sau color.

Observații:

Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova

Universitatea Tehnică a Moldovei

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studierea Structurii Sistemului Informational
    • ceban3.docx
    • ceban4.doc
    • lab2ceban.doc
    • lab5tia.docx
    • lab6 (1).docx
    • referat tia1.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
48 pagini
Imagini extrase:
48 imagini
Nr cuvinte:
10 155 cuvinte
Nr caractere:
57 515 caractere
Marime:
1.98MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Profesorului:
Ghenadie Ceban
Sus!