Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Scopul lucrarii: Determinarea caracateristicilor principale a sistemelor de transmisiuni digitale pe calea modelarii cu ajutorul metodelor teoretice.

Partea teoretica

Analizam legatura digitala a retelei in baza protocolului TCP/IP, care este alcatuita din 2 calculatoare (PC), conectate intre ele prin Hub.

Modelarea retelei digitale in programa NetCracker

Pentru construirea retelei de comunicare, reprezentata in fig 1, in programa NetCracker e necesar de a intra in fereastra <<LAN workstation>> si in panoul setarilor alegem <<PC>>. Punem doua PC-uri, cum e reprezentat in fig 1, si trecem la fereastra <<Hubs>>. In lista deschisa alegem optiunea <<Shared media>> si din panoul de setari aducem in zona de lucru <<Ethernet Hub>>. Apoi in fereastra << LAN adapters>>, alegem <<Ethernet>> si specificam firma producatoare <<3Com Sogr>>. In panoul setarilor de gasit placa de retea << Fast EtherLink 10/100 PC1>>. Si cu ajutorul mouse-lui o translam mai intii la primul PC apoi la al doilea PC. In rezultat calculatoarele vor avea placa respectiva de retea si posibilitatea conectarii la <<Ethernet Hub>> si in fereastra de dialog tastam butonasul <<Link>>. Reateaua construita va dispune de canalul cu capacitatea de 10 Mbit/s.

Vom considera, ca traficul in sistema digitala analizata se misca de la primul calculator (PC), la al doilea calculator (PC2). Pentru aceasta se alege regimul <<Set Traffic>> si cu ajutorul mouse-lui se face click la primul PC apoi la al doilea. La aparitia ferestrei de dialog vom evidentia punctul << Small office>> si apasam butonul <<Edit>>. In fereastra de dialog noua (fig.5) alegem distributia exponentiala pentru marimrea pachetelor transmise cu asteptarea matematica egala cu 500 byte. Pentru modelarea intervalelor timpului deasemenea vom arata - - - exponential cu paramentrul 10~3s.

Pina la inceputul modelarii e necesar sa dam urmatoarea informatie. Pentru linia de comunicatie in fereastra de dialog <<Statistical Items>> (fig.6) vom bifa punctul << Average workload>> si <<Current utilization>>. Pentru primul calculator in fereastra de dialog vom bifa punctul <<Transactions send>> si <<Average transaction length>>. Pentru al doilea calculator vom alege <<Transactions received>>.

Vom porni procesul de modelare schemei formate la un anumit timp si deci la ecran vor fi aratate lungimea medie a pachetului transmis, incarcarea medie a liniei, marimea incarcarii linie de transmisiune momentane in procente si cifra comuna a pachetelor transmise si primite.

PARTEA PRACTICA

Pentru calcularea caracteristicilor aceste retele e necesar de a cunoaste legea de distributie lungimilor pachetelor transmise - (x) si legea distributiei intervalelor de timp intre ele - (t). Se considera ca aceste - - - sunt cunoscute. Atunci se poate de aflat lungimea medie a pachetelor transmise ca astepare matematica:

Si intervalul mediu de timp intre doua pachete vecine:

.

In tablita nr 1 sunt puse cele mai utilizate - - - in sistemele digitale, cu caracteristicile lor principale.

Denumirea legii distributiei

momentele

Normala

Treptat - echilibrat

Exponential

Logaritmic normal

Gamma

Viebula

Pe baza marimii mx, mt se determina incarcarea medie a canalului de comunicare dupa formula:

,

Unde - =1/mt- intensitatea transmiterii pachetelor prin canalul de comunicatii. Analiza acestei expresii ne arata, ca incarcarea liniei de transmisiune depinde de marimea pachetelor, cit si de intensitatea generarii lor de catre cartela de retea. Daca mari mea, unde - viteza de transmitere a datelor pe linia de transmisiune, atunci careva din pachetele transmise se vor pierde cu probabilitatea

Timpul mediu de transmitere a pachetelor prin canalul de transmisiune se determina dupa formula

Unde - - intensitatea transmiterii pachetelor pe linia de transmisiune. Cunoscind marimile - si - , se poate de determinat incarcarea in sistema digitala ca:

Z=- /-

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bistabile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
575 cuvinte
Nr caractere:
3 891 caractere
Marime:
31.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
computere, circuite
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!